logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Jak naprawić słuchawki Panasonic RP-HTX80B po wymianie elementów?

tjupa 02 Sty 2024 11:34 612 5
REKLAMA
  • #1 20887689
    tjupa
    Poziom 11  
    Ocena: 8
    Panasonic RP-HXC80B

Witam szanowne grono

Zaznaczę na wstępie że określiłbym siebie mianem wymieniacza a na elektronice to się tyle znam że jeżeli ktoś mnie nakieruje to co nie co zakumam ;)

ale do sedna pacjent to słuchawki bezprzewodowe Panasonic HTX80B słuchawki zostały rozebrane w celu wymiany nauszników oraz ochraniacza pałąka. Niestety żeby wymienić ochraniacz pałąka trzeba było rozmontować całe słuchawki oraz odlutować przewód łączący lewą z prawą stroną. Operacja się udała ale pacjent zmarł. Problem polega na tym, że słuchawek nie można włączyć. normalnie odbywało się to przez kilkusekundowe przytrzymanie przycisku zasilania/bt zaświecała się niebieska dioda która sobie migała do momentu parowania z urządzeniem docelowym po połączeniu świeciła w sposób ciągły. Teraz po wymianie jest brak reakcji co ciekawe po podłączeniu słuchawek do ładowarki ...

(zaznaczę że w trakcie ładowania nie można było korzystać ze słuchawek podłączenie do ładowarki powodowało wyłączenie ich i działo tylko ładowanie oznaczone zaświeceniem czerwonej diody)

...dioda zaświeca się i po kilku sek gaśnie i teraz powiem szczerze, że nie pamiętam czy przed rozebraniem były naładowane do pełna i dlatego gaśnie ta dioda ale zrobiłem eksperyment podmieniłem akumulator i dzieje się dokładnie to samo, Pomyślałem, że może coś nie łączy "dolałem" cyny jeszcze raz poprawiłem luty wciąż to samo, więc metoda prób i błędów odlutowałem akumulator dalej to samo i teraz ciekawostka odlutowałem kabelek od mniejszej płytki środkowy opis pinu NTC (doktor gógle powiedział mi że tj zabezpieczenie termiczne) i po podłączeniu ładowania dioda już nie gaśnie ale słuchawek wciąż nie da się włączyć.

Czy kotoś z szanownego grona ma pomysł na diagnozę co się podziało? słuchawki w pełni sprawne po przelutowaniu 5 kabelków zdechły...

Pierwsze dwa zdjęcia pokazują oryginał, 3 foto pokazuje małą płytkę po moim przelutowaniu (pełno pasty później została umyta)

Zbliżenie na wewnętrzną płytkę drukowaną słuchawek Panasonic HTX80B z przylutowanymi przewodami.
    Mała płytka drukowana z przewodami przylutowanymi do różnych punktów na płytce. Widok płytki drukowanej słuchawek Panasonic HTX80B z przylutowanymi przewodami.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 20887709
    mipix
    Poziom 38  
    Ocena: 1469
    Sprawdź bezpiecznik. Ten brązowy z napisem E. Sprawny powinien mieć zwarcie.
  • REKLAMA
  • #3 20887989
    tjupa
    Poziom 11  
    Kolego mipix strzał w 10 ;) stokrotne dzięki za podpowiedź!

Pozostaje jeszcze jedna kwestia, jakimś cudem udało mi się zwatować włosem ten bezpiecznik i słuchawki ożyły

Zbliżenie na płytkę drukowaną z widocznym bezpiecznikiem i lutowanymi przewodami.

rozumiem, że ten bezpiecznik ma mieć jakąś wartość czy jak będę o niego pytał to ta litera "E" jest istotna?
    akumulator zastosowany przez producenta to 3.7V 350mAh
    nie chcę zostawiać takiej prowizorki choć prowizorki ponoć są najtrwalsze to chciałbym by było tak jak trzeba możesz mi jeszcze doradzić coś w tym temacie?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 20888013
    mipix
    Poziom 38  
    Ocena: 1469
    Bezpiecznik uszkodziłeś przez zwarcie na biegunach akumulatora albo przegrzewając go przy lutowaniu.

Wartość prądu: 375mA
    Napięcie : 32V
    Producent: Littelfuse
    Oznaczenie: E
    Rozmiar obudowy : 0603 (prawdopodobnie - musisz go pomierzyć fizycznie i porównać z wymiarami w katalogu)
    https://www.littelfuse.com/media?resourcetype...a6b90f&filename=littelfuse-fuse-466-datasheet

Tu masz: https://www.tme.eu/pl/details/tr-0603fa375-r/...eczniki-smd-0603-superszybkie/eaton-bussmann/
  • REKLAMA
  • #5 20888052
    tjupa
    Poziom 11  
    Pewnie coś się zwarło, przegrzanie raczej mało prawdopodobne. Najważniejsze, że dzięki Twojej pomocy reanimacja zakończona sukcesem!

Jeszcze raz dziękuje za pomoc bądź pozdrowiony!

problem rozwiązany, zamykam
  • #6 20888058
    tjupa
    Poziom 11  
    wymiana bezpiecznika
REKLAMA