logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Jak ustalić model nagrzewnicy olejowej bez tabliczki?

MM2X 03 Sty 2024 16:50 930 12
REKLAMA
  • #1 20889710
    MM2X
    Poziom 26  
    Ocena: 618
    Nagrzewnica olejowa, niestety nie ma tabliczki ( podobna do Master-a ) , kilka lat leżakowała w magazynie jak niesprawna. Okazało się, że pompka nie podawała paliwa ( wężyk nie sięgał połowy poziomu zbiornika i był dodatkowo załamany ).
    Poprawiłem te niedoróbki, ku mojemu zdziwieniu nagrzewnica wystartowała a po kilku sekundach nastąpiło spalanie :) . Nie mam doświadczenia w takim sprzęcie ale chyba pali ponad wszelkie oczekiwania. Na chłopski rozum wygląda jakby w mieszance przeważało paliwo ale nie wiem, wyłącznikiem sieciowym nie dało się jej wyłączyć, pełni rolę tylko startera.
    Co sprawdzić/wymienić na wstępie, czy ktoś rozpoznaje rodzaj/typ tej nagrzewnicy?
    Koledze zalało/podtopiło garaż, chcę pomóc w osuszaniu, może się sprawdzi.

Nagrzewnica olejowa z płomieniem wewnątrz obudowy. Widok na etykietę techniczną części nagrzewnicy olejowej. Widok wewnętrznej części nagrzewnicy olejowej z widocznymi przewodami i wentylatorem. [url=https://obrazki.elektroda.pl/5332130000_1704296674.png]Czerwona nagrzewnica olejowa na kółkach, z przewodem zasilania i uchwytem do transportu.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 20889788
    viktor1950
    Poziom 30  
    Ocena: 370
    Wrzuć całe zdjęcie na Google ( szukaj obrazem)
    Link
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 20889795
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • Pomocny post
    #5 20890052
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #6 20890478
    MM2X
    Poziom 26  
    4jerry napisał:
    Najlepiej byłoby dopaść papiery instrukcyjne.

Jestem na dobrej drodze "Blyss REO 30" - szukam zatem DTR-ki, czy czegokolwiek ...
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #7 20895393
    stasiekb100
    Poziom 31  
    Ocena: 453
    To jest nagrzewnica z. Dyszą eżektorową. Nie jest to precyzyjną dyszą ciśnieniowa, ale zapchać się może. U ciebie raczej ktoś dowalił paliwa, lub jest paproch. Jeśli jest spalanie z przerwami, to zasysa powietrze przewodem paliwowym, lub w zespole dyszy powietrze wchodzi do kanału paliwa.
  • #8 20895519
    MM2X
    Poziom 26  
    stasiekb100 napisał:
    Nie jest to precyzyjną dyszą ciśnieniowa, ale zapchać się może.

Rozebrałem wszystko co się da i przemyłem dokładnie.
    stasiekb100 napisał:
    U ciebie raczej ktoś dowalił paliwa, lub jest paproch.

Co znaczy dowalił paliwa?
    stasiekb100 napisał:
    zasysa powietrze przewodem paliwowym, lub w zespole dyszy powietrze wchodzi do kanału paliwa.

To chyba tak ma być, że powietrze jest wtłaczane z kompresora do zespołu dyszy i tam jest mieszane. W tylnej ściance jest plastikowy trzpień który reguluje przepływ powietrza, kręcenie w lewo powoduje zmniejszenie ciśnienia i płomień się zmniejsza. Rozważałem wcześniej możliwość zmiany dyszy na mniejszą od nagrzewnicy 14kW ale nie znalazłem do tej pory DTR-ki i nie wiem, czy one są w ogóle zamienne. Ta moja jest dosyć duża na oko ok. 0,8 mm może i więcej.
  • Pomocny post
    #9 20897505
    stasiekb100
    Poziom 31  
    Ocena: 453
    MM2X napisał:
    Co znaczy dowalił paliwa?

Znaczy że dał te śrubę z tyłu kompresora na maxa w prawo. Mosiężny zawór z elementem sprężynowym.
    Czy wykręcałeś tą część że sprężyną z tej grubej części? Jeśli tak to tam jest jest jeszcze zawirowywacz powietrza. Jeśli w nagrzewnicy zachodzi spalanie pulsacyjne, to powodem tego jest dostawanie się powietrza do kanału z paliwem. Albo przez oring, a częściej na styku zawirowywacz i tej części że sprężyną. Ja tam daje taśmę teflonową.
  • REKLAMA
  • #10 20897806
    MM2X
    Poziom 26  
    stasiekb100 napisał:
    Znaczy że dał te śrubę z tyłu kompresora na maxa w prawo

Ok., dzięki :)
    stasiekb100 napisał:
    Czy wykręcałeś tą część że sprężyną z tej grubej części?

Tak, w załaczeniu fotki.
    stasiekb100 napisał:
    Albo przez oring, a częściej na styku zawirowywacz i tej części że sprężyną. Ja tam daje taśmę teflonową.

Na końcu masz gumowy kapturek ( oring? ) , ja chyba tego nie mam albo zostało w gnieździe i nie wyszło razem z obudową dyszy, muszę jeszcze raz rozebrać.
    Nie bardzo wiem, gdzie uszczelniasz taśmą teflonową, mógłbyś zaznaczyć na moich fotkach.
    Teraz po wyczyszczeniu i wyregulowaniu ciśnienia ( regulator wykręcony ) zmniejszyłem płomień i jest jak na fotce, ten okrągły zderzak chyba ma się nagrzewać, aż do czerwoności? ,bo taka jego rola? .
    Wnętrze urządzenia grzewczego z widocznymi przewodami i częściami elektronicznymi. Metalowy zawór z przyłączem na tle czerwonego kartonu. Metalowe elementy dyszy na czerwonym tle Mosiężna dysza leżąca na czerwonym tle z nadrukowanymi informacjami kontaktowymi. Widok na urządzenie grzewcze z metalową obudową oraz rozgrzanym wnętrzem, w otoczeniu rusztu na podłodze. Zbliżenie na element z tworzywa sztucznego z gumowym kapturkiem i śrubami na tle czerwonego obiektu.
    W garażu grzeje jakby teraz stabilniej, gorzej jak ją wystawię na zewnątrz, wtedy przerywa, nawet się wyłącza i nie można jej potem odpalić. W garażu nie ma problemu z rozruchem.
  • #12 20900952
    MM2X
    Poziom 26  
    stasiekb100 napisał:
    Teflon daj na zawirowywacz po drugiej stronie od ślimaka. Na tą cienką część co wchodzi w to część że sprężyną.

Może na trzeźwo to ogarnę ;) .

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukiwał sposobu na identyfikację modelu nagrzewnicy olejowej, która nie miała tabliczki. Po naprawie pompy paliwowej, nagrzewnica uruchomiła się, ale występowały problemy z nadmiernym spalaniem i niemożnością jej wyłączenia. Uczestnicy dyskusji sugerowali użycie wyszukiwania obrazem w Google oraz zwrócenie uwagi na regulację dyszy i przepływu powietrza. Użytkownik zidentyfikował nagrzewnicę jako "Blyss REO 30" i poszukiwał dokumentacji technicznej. Problemy z płomieniem były związane z nadmiarem paliwa oraz ewentualnym dostawaniem się powietrza do układu paliwowego. Po czyszczeniu i regulacji, nagrzewnica zaczęła działać stabilniej, chociaż nadal występowały problemy przy niskich temperaturach na zewnątrz.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA