logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Zdmuchnięcie pilota w kotle Domogas przy wyłączaniu palnika

pawstapics 06 Sty 2024 22:06 615 15
  • #1 20895141
    pawstapics
    Poziom 4  
    Mam stary kocioł gazowy z palnikiem atmosferycznym firmy Domogas. Palnik główny, którego elementem są lance/rury palnikowe odpalany jest przez płomień zapalający tzw.pilota. Płomień zapalający (pilot) zostaje niejako zdmuchnięty w momencie gdy palnik główny wyłącza się, co w konsekwencji, poprzez działanie termopary odcina gaz. Spotkał się ktoś z czymś takim? Ma ktoś jakiś pomysł co może być tego powodem?
  • Pomocny post
    #2 20895194
    Rysio4001
    Specjalista - systemy grzewcze
    Ocena: 1055
    Witam.

Te kotły, to już historia. Już kilka lat takich na żywo nie widziałem, ale objaw jest mi znany i dość popularny w tych rozwiązaniach.
    Podstawową przyczyną jest nadmierne zanieczyszczenie pilota, jego dyszy, otworów poboru powietrza itp. W efekcie płomień pilota jest słaby, chybotliwy, niestabilny i bardzo łatwy przez to do zerwania (zdmuchnięcia). Często na pilocie jest też regulacja powietrza (przesłona), która bywa, że odpadnie lub się zsunie, powodując niewłaściwą mieszankę powietrze-gaz dla płomienia pilota. Może też być zużyty (wypalony, zdeformowany) sam pilot.
    Podobne problemy może też wywoływać niedrożny przerywacza ciągu kominowego. Niedobór powietrza do pomieszczenia z kotłem (brak kanału nawiewnego (zetki)) lub kanał ten niedrożny. Anomalie z ciągiem kominowym itp.

Pozdrawiam.
  • #3 20895208
    pawstapics
    Poziom 4  
    Dziękuję za odp. Problem z tym, że pilot był niedawno czyszczony ( cały układ). A nadmierny ciąg może być powodem? Bo tzw. cug jest silny.
  • Pomocny post
    #4 20895223
    Rysio4001
    pawstapics napisał:
    A nadmierny ciąg może być powodem? Bo tzw. cug jest silny.

W poprzednim poście, wspomniałem o przerywaczu ciągu kominowego. Jeśli ten jest sprawny, to powinien zapobiegać takiej sytuacji, chyba że pojawia się w kominie ciąg wsteczny, a to już zwykle przyczyna niedoboru dopływającego powietrza do kotłowni.

A tak poza tym, czy jest pewność, że to gasnący palnik główny powoduje zrywanie płomienia pilota? A może to feleruje termopara, albo jakieś zabezpieczenie połączone szeregowo z termoparą się aktywuje, powodując jednoczesne wygaszanie palnika głównego oraz pilota, i jest tylko błędnie rozpoznane, że to palnik główny gasnąc zdmuchuje pilota.
  • #5 20895250
    pawstapics
    Poziom 4  

Regulatora ciągu nie mam. Czy zbyt duży ciąg może być powodem zdmuchiwania pilota? A zbyt wysokie ciśnienie gazu w palniku głównym?
  • Pomocny post
    #6 20895305
    tob53
    Poziom 22  
    Ocena: 121
    Jeżeli uda się wykluczyć ww. usterki, to kolejną może być skokowe zamykanie dopływu gazu do palników, normalnie proces odcinania gazu jest powolny, jeżeli jednak z jakiejś przyczyny regulator wykona to zbyt gwałtownie następuje jakby zassanie w komorze i przy okazji może zerwać płomień pilota. Czy w układzie sterowania kotła masz może zawór elektromagnetyczny.
  • #7 20895316
    pawstapics
    Poziom 4  
    jest blok gazowy Honewell V4600C
  • #8 20895343
    tob53
    Poziom 22  
    Nie miałem do czynienia z takim elementem więc nie będę mógł coś więcej podpowiedzieć, wygląda, że nadal są dostępne, ale do tanich nie należą, a co do demontażu sam musisz ocenić czy chcesz to zrobić.
  • Pomocny post
    #9 20896038
    Rysio4001
    Witam.

Rysio4001 napisał:
    ...wspomniałem o przerywaczu ciągu kominowego. Jeśli ten jest sprawny, to powinien zapobiegać takiej sytuacji...

pawstapics napisał:
    Regulatora ciągu nie mam.

Pisałem nie o regulatorze ciągu kominowego, a o przerywaczu ciągu kominowego, a skoro jest to:
    pawstapics napisał:
    kocioł gazowy z palnikiem atmosferycznym
    to kotły takie miały fabrycznie na wyposażeniu przerywacze ciągu kominowe, i są one konieczne do prawidłowej i bezpiecznej eksploatacji kotła.
    pawstapics napisał:
    Czy zbyt duży ciąg może być powodem zdmuchiwania pilota?
    Jeśli jest przerywacz ciągu kominowego, i jest sprawny (drożny), to nie. W przypadku braku przerywacza - tak.
    pawstapics napisał:
    A zbyt wysokie ciśnienie gazu w palniku głównym?
    Tak.

Wracając jeszcze do pilota:
    pawstapics napisał:
    pilot był niedawno czyszczony (cały układ)
    A dysza pilota? W tych leciwych kotłach, spotykałem się z tym, że otwór w dyszy, pomimo że wyglądał na drożny, był pokryty tlenkami metalu, z którego jest wykonana dysza, i były takie problemy. Trzeba dyszę przeczyścić cienkim drucikiem, tylko uważać, żeby nie rozkalibrować twardym i zbyt grubym drutem otworu w dyszy.

pawstapics napisał:

Zawór gazowy z oznaczoną strzałką śrubą regulacji płomienia pilota.
    Strzałką zaznaczyłem śrubę regulacji płomienia pilota. Spotykałem się z tym, że starsze te zawory zaczynały podawać mniej gazu do pilota, przez co ten stawał się podatny na zrywanie płomienia. Wynika to z pokrywania się iglicy śruby regulacyjnej tlenkami. Wtedy wystarczało tę śrubę przekręcić o pół obrotu w jedną i drugą stronę, a potem powrócić do poprzedniej pozycji. Można też tą śrubą trochę podregulować płomień pilota, ale z umiarem.

Pokaż ten płomień pilota (zdjęcie, albo lepiej filmik).

I jeszcze jedno. A czy przypadkiem nie brakuje np. szybki, albo przesłony otworu rewizyjnego na przeciwko pilota, i przez taką dziurę zaciągane powietrze do komory spalania kotła w chwili wygaszania palnika głównego, nie powoduje zdmuchiwania pilota?

tob53 napisał:
    kolejną może być skokowe zamykanie dopływu gazu do palników
    pawstapics napisał:
    Te zawory gazowe, o ile otwierają się powoli, to zamykanie jest szybkie, i jest to w nich normalne.

Pozdrawiam.
  • #10 20896244
    pawstapics
    Poziom 4  
    @Rysio4001
    Bardzo dziękuję za wyczerpującą odpowiedź. Spróbuję zamówić serwisanta , żeby wszystko posprawdzał, chociaż pewnie z terminami będą problemy.
    Mam jeszcze uzupełniające pytania:
    1. znacznie zwiększyłem (śrubą na bloku) płomień pilota; dlaczego napisałeś " z umiarem"? czy płomień pilota może być zbyt duży?
    2. w instrukcji do kotła jest podane ciśnienie palnika (15,7 ) dla gazu gz-50 i takie mniej więcej ( bo miał z tym problem) serwisant ustawił; ale w instrukcji do kotła gaz gz-50 ma kaloryczność 15 kwh/m3; a ja mam gaz z pgnig o kaloryczności 11,3 i zastanawiam się czy w związku z tym, ciśnienie nie jest zbyt wysokie?
    Pozdrawiam
  • #11 20896549
    Rysio4001
    1. Zbyt duży płomień pilota, może prowadzić do szybkiego jego niszczenia (wypalania), co zależy głównie od konstrukcji pilota. Jeśli płomień pilota jest skierowany blisko elementów palnika głównego, może przegrzewać te elementy i powodować wypalanie dziur. Ponadto, może prowadzić do powstania niewłaściwej mieszanki powietrze-gaz i nieprawidłowego spalania gazu w płomieniu pilota.
    To znacząco zwiększy zużycie gazu przez pilota, które i tak w tych kotłach jest już duże.
    2. Zwykle producenci takich kotłów, podają zakres (widełki) ciśnienia gazu dla palnika głównego, co pozwala na ustawienie pewnego zakresu mocy kotła. Jeśli producent podaje jedno ciśnienie, należy je ustawić, ale nie przekraczać tej wartości.
    Gaz GZ50 to metan, taki jak w większości przyłączy gazowych. Co do kaloryczności, dawniej gaz był mocno zaazotowany (gorszy).
  • #12 20896667
    pawstapics
    Poziom 4  
    Dziękuję. Chyba niezbyt jasno napisałem. W pytaniu 2 chodziło mi o to, ze mam ustawione ciśnienie jak w instrukcji ale gaz ma zdecydowanie inną (mniejszą) kaloryczność, a dla gazu o mniejszej kaloryczności instrukcja wskazuje na inne (mniejsze) ciśnienie i wieksze dysze. Zastanawiam się czy to może mieć jakiś związek ze zdumichaweniem pilota. A od wczorajszego wieczora, gdy ustawiłem pilota na max. a kocioł na "słabe" grzanie jest OK.
  • #13 20897001
    Rysio4001
    pawstapics napisał:
    Chyba niezbyt jasno napisałem. W pytaniu 2 chodziło mi o to, że mam ustawione ciśnienie jak w instrukcji, ale gaz ma zdecydowanie inną (mniejszą) kaloryczność, a dla gazu o mniejszej kaloryczności instrukcja wskazuje na inne (mniejsze) ciśnienie i większe dysze.
    Dysze, oraz ciśnienie gazu na dyszach palnika, muszą być odpowiednio dostosowane do rodzaju gazu, oraz parametrów kotła, a te dane podaje producent kotła.

Gaz wysokometanowy (dawne oznaczenie GZ-50), obecne oznaczenie to gaz E, ma skład w przybliżeniu około:
    - 98% metanu
    - 0,9% etanu, propanu, butanu
    - 0,9% azotu
    - 0,2% pozostałych, w tym dwutlenku węgla.
    Ciepło spalania takiego gazu to nieco powyżej 11 kWh/m2.

Natomiast gaz ziemny metan zaazotowany, mógł mieć ciepło spalania w okolicach 9 kWh/m2.
    Więc nie wiem, skąd się wzięło te 15 kWh dla GZ-50
    pawstapics napisał:
    w instrukcji do kotła gaz gz-50 ma kaloryczność 15 kwh/m3

pawstapics napisał:
    Zastanawiam się, czy to może mieć jakiś związek ze zdumieniem pilota.
    Jeśli kocioł jest prawidłowo wyregulowany, to nie.
  • #14 20897072
    pawstapics
    Poziom 4  
    Dziękuję;
  • #15 20899120
    tob53
    Poziom 22  
    Rysio4001 napisał:
    Te zawory gazowe, o ile otwierają się powoli, to zamykanie jest szybkie, i jest to w nich normalne.

Kiedy w ramach usprawniania automatyki kotła gazowego wyposażyłem go we własnej roboty zaworek elektromagnetyczny, początkowo nie kojarzyłem gaśnięcia, co jakiś czas, świeczki z dokonaną zmianą, dopiero kiedy zawęziłem histerezę temp wody CO i ilość tych wygaszeń się nasiliła zacząłem się przyglądać jak przebiega wygaszenie palników głównych przy macierzystej automatyce a jak przy zmienionej.
    Wyszło mi, że powodem jest szybkość zamykania zaworka, żeby temu jakoś zaradzić dorobiłem alarm, a następnie ze względów ekonomicznych odstawiłem kocioł.
    Być może to był jednostkowy przypadek mojego zaworu.
  • #16 20929365
    pawstapics
    Poziom 4  

Problem nie został rozwiązany, ale kocioł został wymieniony.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z kotłem gazowym Domogas, w którym płomień zapalający (pilot) gaśnie podczas wyłączania palnika głównego. Przyczyny mogą obejmować zanieczyszczenie dyszy pilota, niewłaściwą regulację powietrza, problemy z ciągiem kominowym, a także ewentualne uszkodzenie termopary lub zaworu elektromagnetycznego. Użytkownik rozważa również wpływ nadmiernego ciągu oraz ciśnienia gazu na działanie pilota. W odpowiedziach podano różne możliwe rozwiązania, w tym czyszczenie dyszy, sprawdzenie przerywacza ciągu kominowego oraz dostosowanie ciśnienia gazu do kaloryczności. Ostatecznie użytkownik zdecydował się na wymianę kotła.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA