Witam.
Rysio4001 napisał: ...wspomniałem o przerywaczu ciągu kominowego. Jeśli ten jest sprawny, to powinien zapobiegać takiej sytuacji...
pawstapics napisał: Regulatora ciągu nie mam.
Pisałem nie o regulatorze ciągu kominowego, a o przerywaczu ciągu kominowego, a skoro jest to:
pawstapics napisał: kocioł gazowy z palnikiem atmosferycznym
to kotły takie miały fabrycznie na wyposażeniu przerywacze ciągu kominowe, i są one konieczne do prawidłowej i bezpiecznej eksploatacji kotła.
pawstapics napisał: Czy zbyt duży ciąg może być powodem zdmuchiwania pilota?
Jeśli jest przerywacz ciągu kominowego, i jest sprawny (drożny), to nie. W przypadku braku przerywacza - tak.
pawstapics napisał: A zbyt wysokie ciśnienie gazu w palniku głównym?
Tak.
Wracając jeszcze do pilota:
pawstapics napisał: pilot był niedawno czyszczony (cały układ)
A dysza pilota? W tych leciwych kotłach, spotykałem się z tym, że otwór w dyszy, pomimo że wyglądał na drożny, był pokryty tlenkami metalu, z którego jest wykonana dysza, i były takie problemy. Trzeba dyszę przeczyścić cienkim drucikiem, tylko uważać, żeby nie rozkalibrować twardym i zbyt grubym drutem otworu w dyszy.
pawstapics napisał: jest blok gazowy Honewell V4600C
Strzałką zaznaczyłem śrubę regulacji płomienia pilota. Spotykałem się z tym, że starsze te zawory zaczynały podawać mniej gazu do pilota, przez co ten stawał się podatny na zrywanie płomienia. Wynika to z pokrywania się iglicy śruby regulacyjnej tlenkami. Wtedy wystarczało tę śrubę przekręcić o pół obrotu w jedną i drugą stronę, a potem powrócić do poprzedniej pozycji. Można też tą śrubą trochę podregulować płomień pilota, ale z umiarem.
Pokaż ten płomień pilota (zdjęcie, albo lepiej filmik).
I jeszcze jedno. A czy przypadkiem nie brakuje np. szybki, albo przesłony otworu rewizyjnego na przeciwko pilota, i przez taką dziurę zaciągane powietrze do komory spalania kotła w chwili wygaszania palnika głównego, nie powoduje zdmuchiwania pilota?
tob53 napisał: kolejną może być skokowe zamykanie dopływu gazu do palników
pawstapics napisał: jest blok gazowy Honewell V4600C
Te zawory gazowe, o ile otwierają się powoli, to zamykanie jest szybkie, i jest to w nich normalne.
Pozdrawiam.