logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zasilacz Laboratoryjny 2 x wyjscie 0-30 V 0-6 A jaki wybrać ?

Bult 09 Sty 2024 11:15 873 9
REKLAMA
  • #1 20899650
    Bult
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    Witam ,
    Do tej pory używałem zasilacza laboratoryjnego MCP ale przyszedł czas na zmiany i nie za bardzo wiem co wybrać.
    Czego oczekuję od zasilacza :
    - 2 x wyjście 0-30 V 0-5...6 A
    - Programowaną pamięć

Podwójnych jest bardzo mało znalazłem potrójne takie jak :
    VOLTCRAFT DLP-3306
    OWON ODP3063

Z tego co udało mi się wyczytać to pierwsza firma pochodzi z niemiec druga z chin - natomiast wyglądają bardzo podobnie czy ktoś wie jak przedstawia się ich jakość użytkowania oraz trwałość ?
    Może ktoś zna jeszcze jakieś inne markowe produkty , które są warte uwagi ?
    Przejrzałem jeszcze oferty RIGOL oraz Siglent ale nie mają zasilaczy o takim zakresie Amper.
    Z góry dzięki za pomoc
  • REKLAMA
  • #2 20900411
    slavo666
    Poziom 24  
    Ocena: 390
    Bult napisał:
    Witam ,

VOLTCRAFT DLP-3306
    OWON ODP3063

Z tego co udało mi się wyczytać to pierwsza firma pochodzi z niemiec druga z chin - natomiast wyglądają bardzo podobnie czy ktoś wie jak przedstawia się ich jakość użytkowania oraz trwałość ?

Oba są chińskie i wyglądają na dokładnie to samo. Voltcraft to tylko marka/znaczek.
    Niewielka różnica może być w firmware.
    Z tego co czytałem i oglądałem, generalnie dobry zasilacz (OWON).
    Jest jeszcze tańszy Korad
    https://www.welectron.com/Korad-KA3305P-Benchtop-Power-Supply
    ale jak już brać to wg mnie taki z pełną klawiaturą. Same enkodery nie są wygodne.
  • REKLAMA
  • #3 20900646
    Bult
    Poziom 12  
    Dzięki, tak oglądając te zasilacze i analizując sytuację to zastanawiam się nad 2 sztukami takiego :
    https://www.owon.com.hk/products_owon_sp_series_1_ch_dc_power_supply - model sp6103 - 60 v / 10 A , wyjdzie i tak taniej niż jeden comobo , które rozważałem wcześniej dodatkowo w razie uszkodzenia drugi zostanie i będzie na czym pracować. Szkoda że z VoltCrafta nie mają o takim Amperażu bo kolor pasuje do reszty urządzeń oraz jest 3 letnia gwarancja (w razie uszkodzenia wymieniają na nowy - nie naprawiają) ale max jest 5 A.
  • REKLAMA
  • #4 20900691
    zdzisiek1979
    Poziom 39  
    Ocena: 1256
    Tylko ja bym brał liniowy z trafo a nie impulsowy.
    Zasilacz kupuje się na wagę tak jak akumulator im cięższy tym lepszy :)
  • #5 20901042
    Bult
    Poziom 12  
    Tak dokładnie tylko takich szukałem.
    OWON wszędzie jest opisany jako zasilacz liniowy oraz w testach ,które oglądałem także mówią iż to zasilacz liniowy. Waga 3 KG ( tego z jednym wyjściem).
  • #6 20901221
    slavo666
    Poziom 24  
    Ocena: 390
    Wg mnie lepiej ODP3063. Masz możliwość pracy równolegle/szeregowo/symetrycznie kanałów i sterowanie z jednego panelu + wygodna klawiatura. Jednokanałowe nie mają tej funkcji i trzeba kombinować. Wszystko zależy od tego czego potrzebujesz.
    SP są liniowe, SPE - impulsowe.
  • REKLAMA
  • #7 20901289
    Bult
    Poziom 12  
    Potrzebuje do zasilania dwóch urządzeń jednocześnie. Na ten moment muszę czekać aż 1,5 h aż skończy się programować jedno i dopiero mogę coś robić z dwoma kanałami lub dwoma osobnymi będę miał możliwość pracy z następną jednostką. Przy dwóch osobnych mam wyższy A natomiast do tej pory nie był mi potrzebny ( chciałem mieć już wyżej jak by co) pytanie czy będzie potrzebny tak samo zakres V jednokanałowy ma 0-60 V tylko do tej pory nie miałem urządzenia powyżej 20 V . Czym dalej tym cięższy wybór. Spojrzałem też na specyfikację serii SP ( waga 3 kg ) seria P4 ( waga 6 kg) czy oby dwa na pewno są liniowe tylko wykonane w innej technologi czy jednak seria SP to impulsowy ?
  • #8 20901485
    zdzisiek1979
    Poziom 39  
    Ocena: 1256
    Ten P4 wedle zdjęć jakie znalazłem to wygląda na liniowy ma trafo toroid na zdjęciach. Zaś SP wygląda na impulsowy nawet pokazują fragment wnętrza to wygląda jak impulsówka.
  • #9 20901927
    Bult
    Poziom 12  
    Dzięki , przejrzałem te zdjęcia i wygląda na impulsowy. Po dokładniej analizie wszystkiego co trafia do mnie na serwis zdecydowałem iż 0-30 V oraz 0-6A wystarczy i wróciłem do zasilaczy z 1 postu. A że w 3 kanałowych jak kolega @slavo666 wspomniał jest klawiatura nr. co ułatwia obsługę to przesądziło o wyborze.
    Ostatecznie zdecydowałem się na VOLTCRAFT DLP-3306 z racji tego iż jest w kolorze czarny , dłuższa 3 letnia gwarancja oraz można było wynegocjować dodatkowy upust :)
    Wydaje mi się iż OWON ODP3063 to chyba rebrandowana jednostka (rozkład przycisków, specyfikacja techniczna są identyczne).
    Po pierwszych testach dam znać jak się sprawuje sprzęt.
    Dziękuje wszystkim za pomoc i uwagi.
  • #10 20908406
    dipol
    Poziom 34  
    Ocena: 259
    Nigdy nie wydałbym złamanego grosza na te impulsowe zabawki. Co ci z jednego napięcia jak ci będzie potrzebne drugie. W latach 80 wykonałem "samoróbkę" nie do ubicia wszystkie zabezpieczenia do dzisiaj służy.-regulacja napięcia, prądu. Przy impulsowych pojawiają się prążki po wcz i zakłócają.
    Do dużych prądów 10/20A na układzie L200 - mam inny zasilacz używam go także do radiostacji -wszystkie zabezpieczenia.
    Laboratoryjny fajnie brzmi , nie ma z tym nic wspólnego.

[url=https://obrazki.elektroda.pl/3894626300_1705226527.jpg]

73!
    Załączniki:
    • IMG_8274.JPG (1.48 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik poszukuje nowego zasilacza laboratoryjnego z dwoma wyjściami 0-30 V i 0-5/6 A, z programowaną pamięcią. Rozważa modele VOLTCRAFT DLP-3306 i OWON ODP3063, które są podobne, ale pochodzą z różnych krajów. Użytkownicy dyskutują o jakości i trwałości tych urządzeń, wskazując na różnice między zasilaczami liniowymi a impulsowymi. Wskazano również na model Korad KA3305P jako tańszą alternatywę. Ostatecznie użytkownik zdecydował się na VOLTCRAFT DLP-3306 ze względu na kolor, gwarancję i możliwość negocjacji ceny.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA