logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki dwukanałowy zasilacz laboratoryjny 30V 5A do 1000-1200zł?

reactor 14 Cze 2025 11:27 798 8
REKLAMA
  • #1 21579044
    reactor
    Poziom 11  
    Ocena: 9
    Panowie proszę o pomoc w wyborze zasilacza laboratoryjnego! Od 2019r do dziś dzielnie mi służy i jestem zadowolony z KORAD KA3005D (0-30V 5A). Jednak posiadam też garaż i często jest mi potrzebny taki zasilacz w garażu, a w domowym zaciszu czasami brakowała drugiego kanału zasilającego, czasem brakowało mi amperów... Nadszedł więc czas, w którym to postanowiłem wynieść ten zasilacz na stałe do garaży i kupić sobie nowy dwukanałowy i tu powstaje pytanie...

Panowie co byście mi polecili w kwocie do 1000-1200zł? Jaki zasilacz minimum dwukanałowy? 30v5A na kanał to również minimum oraz możliwość łączenia kanałów szeregowo/równolegle dla uzyskania wyższych parametrów! (o tym często nie piszą czy ma taką możliwość)

Obecnie nabyłem już kilka dni temu Korad KA3305P (960zł) i spełnia on moje podstawowe wymagania, ale zacząłem zastanawiać się czy aby na pewno dobrego wyboru dokonałem? Czy za te pieniądze nie miałbym coś lepszego? Może powinienem zwrócić ten zasilasz i zakupić x2 zasilacz jednokanałowy KORAD U203 / U206 (330zł za sztukę), które maja wyższe parametry i PRAWDOPODOBNIE (bo tego nie wiem), będzie można je łączyć szeregowo/równolegle (porty USB też mile widziane).

Mając dwa jednokanałowe zasilacze sumarycznie osiągam wyższe parametry i płace mniej niż za dwukanałową jednostkę.

Zasilanie wykorzystuje do wszystkiego co wpadnie mi w ręce, stad przydają mi się rozległe parametry. Nie kupuje z myślą o jakimś konkretnym serwisie konkretnych urządzeń i nie jestem też jakimś zaawansowanym elektronikiem. Bardziej amatorem z podstawową wiedzą. Nie bawię się w SMD, bo to już są dla mnie za wysokie progi :)

Poniżej zdjęcia tego co już mam i tego o czym wspominałem w treści postu

• REKLAMA
  • #2 21579079
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #3 21579088
    reactor
    Poziom 11  
    Ocena: 9
    Na spokojnie przeczytaj jeszcze raz post tytułowy. Na wszystkie Twoje zapytania są już w nim zawarte odpowiedzi ;)
  • REKLAMA
  • #4 21579173
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #5 21579211
    stan
    Poziom 26  
    Ocena: 180
    Ten RD6030 to tylko panel sterujący i regulator. Musisz go zasilić z odpowiedniego źródła. Ponadto mało intuicyjny wyświetlacz, za dużo niepotrzebnych informacji. Nie wiem jak z obsługą. Przy łączeniu zasilaczy szeregowo trzeba pamiętać żeby bieguny wyjsciowe były odizolowane od masy/uziemienia. Gniazdo USB/rs232 też powinno mieć izolację. Popatrz na to: https://www.olx.pl/d/oferta/warsztatowy-zasil...dwa-kanaly-2x30v10a-600w-CID628-ID15QLj9.html. Niestety jest to zasilacz impulsowy ale podobno niezły
  • #6 21579214
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #7 21580471
    zdzisiek1979
    Poziom 39  
    Ocena: 1256
    Dobry zasilacz impulsowy to ponad 2kzł i chyba 2 kanały w marzeniu.
    Masz korada służy to model sprawdziłeś w boju kupuj taki sam. Każdy może mieć ukryty feler słabe ogniwo ale to ...

Jeśli ci trzeba USB to zrób sobie adapter i tyle. Prowizorki działają najdłużej :)

Mam cyfrowego siglenta ale nie korzystam z łącza z kompem tylko jako zwykły zasilacz. Czy warto było wydać 2kzł ... średnio to widzę ale trudno chciałem trafo i tyle. Koszmarne nastawianie parametrów.
    Kolega ma Owona cyfrę i jest zadowolony.

Wybór temat rzeka.
  • REKLAMA
  • #8 21582122
    strikexp
    Poziom 27  
    Ocena: 104
    W tej cenie to raczej podwójnego nie kupisz, chyba że jakiś po 3A na kanał.
    Ogólnie podwójne zasilacze są koszmarnie drogie. Raczej celowałbym w 2 osobne, lepszy ale mały i gorszy ale duży. Tu masz mój przykład w budżecie 1000zł.
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic4125666.html
    OWON ma też takie z mniejszymi szumami a małym prądem. Przejrzyj ofertę TME na początek.
  • #9 21627031
    slavo666
    Poziom 24  
    Ocena: 390
    reactor napisał:

Obecnie nabyłem już kilka dni temu Korad KA3305P (960zł) i spełnia on moje podstawowe wymagania, ale zacząłem zastanawiać się czy aby na pewno dobrego wyboru dokonałem?

Oprócz tego, że przepłaciłeś, bo to starocie już wyprzedawane, to kupiłeś dobry. Jeśli sterowanie ci odpowiada to nie wiem w czym problem? Teraz jest za 799 w Botlandzie i to dobra cena, chociaż dla mnie regulacja przez naciskanie i obracanie enkodera to dramat. Lepszego nie kupisz za te pieniądze.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Poszukiwany jest dwukanałowy zasilacz laboratoryjny o parametrach minimum 30V i 5A na kanał, z możliwością łączenia kanałów szeregowo lub równolegle, w budżecie 1000-1200 zł. Obecnie użytkownik posiada zasilacz KORAD KA3005D oraz niedawno kupił Korad KA3305P, który spełnia podstawowe wymagania, ale zastanawia się nad lepszym wyborem. W dyskusji podkreślono, że zasilacze dwukanałowe w tym budżecie są rzadkością i często lepszym rozwiązaniem są dwa osobne zasilacze. Zwrócono uwagę na ryzyko uszkodzenia przy nieprawidłowym łączeniu kanałów oraz na konieczność izolacji wyjść przy łączeniu szeregowo. Wspomniano o zasilaczach impulsowych, które są tańsze, ale mogą mieć gorszą jakość i stabilność. Polecano sprawdzone modele Korad, a także wspomniano o markach Siglent i Owon jako droższych, ale solidnych alternatywach. Wskazano, że w tej klasie cenowej trudno znaleźć dwukanałowy zasilacz impulsowy o wysokich parametrach, a lepszym rozwiązaniem może być zakup dwóch zasilaczy jedokanałowych. Przytoczono także ofertę z OLX na zasilacz Nice Power 2x30V 10A impulsowy jako ciekawostkę. Ogólnie rekomendowano trzymać się sprawdzonych modeli i unikać eksperymentów z tanimi, nieznanymi urządzeniami, zwłaszcza jeśli wymagana jest niezawodność i możliwość łączenia kanałów.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA