logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Amica AWB510L pralka nie wchodzi na obroty przy wirowaniu i kończy program

dzikislawomir634 09 Sty 2024 14:24 1665 13
REKLAMA
  • #1 20900033
    dzikislawomir634
    Poziom 3  
    Witam.
    Problem z wirowaniem pralki. Nie może wejść na obroty, próbuje, próbuje i nic. Spuszcza wodę i kończy program.
    Panel pralki z napisem NAVIGATOR SYSTEM i modelem AWB510L Panel sterowania pralki Amica z pokrętłem wyboru programów.
  • REKLAMA
  • #2 20900044
    Kenworth 18
    Poziom 43  
    Ocena: 3690
    W jakim stanie są szczotki węglowe silnika napędowego pralki? Czy woda jest odprowadzana z pralki dynamicznie i bez oporów?
    Proszę podać markę model urządzenia bo tego wymaga regulamin.
  • #3 20900049
    dzikislawomir634
    Poziom 3  
    Amica AWB510L szczotki są ok 0.5 centymetra mniejsze niż nowe. wylewka wody jest dynamiczna
  • REKLAMA
  • #5 20900211
    Kenworth 18
    Poziom 43  
    To kiedy wymieniałeś już szczotki, że twierdzisz iż są o 5 milimetrów krótsze od nowych? Chyba, że zostało ich 5 mm to wtedy koniecznie do wymiany.
  • #6 20900298
    dzikislawomir634
    Poziom 3  
    Są kupione nowe, niezakładane i są o pół centa krótsze. Stare jeszcze mają mięsa.
  • REKLAMA
  • #7 20900319
    jarekjarekjarek
    Poziom 21  
    Ocena: 117
    W podobnej pralce Amica miałem problem wyłącznie ze szczotkami. Nie kojarzę jednak problemów z wirowaniem. Tak czy inaczej szczotki w tym podejściu już ruszales czy zakładasz że są dobre? Ewentualnie może jakiś.problem z pomiarem obrotow?
  • REKLAMA
  • #8 20900352
    dzikislawomir634
    Poziom 3  
    Szczotki nie były jeszcze ruszane ale mają sporo mięsa mam kupione nowe i tak jak pisałem. Odkręciłem stare i grubo chowają się więc moim zdaniem są dobre no chyba że się mylę. Co mam robić
  • #9 20900392
    Kenworth 18
    Poziom 43  
    Wydmuchaj silnik napędowy z pyłu węglowego i dotrzyj komutator ze starymi szczotkami o ile naprawdę jeszcze są długie. Jeżeli nie będzie efektu to uczep się paska napędowego pralki. Przede wszystkim czy pralka wchodzi w ogóle na wysokie obroty gdy włączysz wirówkę na pusto bez wsadu?
  • #10 20900550
    dzikislawomir634
    Poziom 3  

Ok, zobaczę. Pralka nawet na pusto nie wchodzi na obroty.
  • #11 20900562
    jarekjarekjarek
    Poziom 21  
    Ocena: 117
    Kiedy ja miałem problemy z podobną Amicą u corki to objaw był taki że próbował ruszac, potem jakby coś od silnika gwizdnelo i go odlaczalo. Coś jakby "zerwało synchronizację" i wypadło - sorki za taki opis ale takie to robiło wrażenie. Tacho raczej jest na silniku a nie na bębnie więc poślizg paska nie powinien stanowić. Ja też obstawiałem pasek. A szczotki mięso mogą mieć ale się wieszać np. i sprawdź czy na pewno dobrze je zamontowałes bo u corki gość którego instruowałem przez Skype zamontował jedna źle - otwory na silniku o dziwo na to pozwalały
  • #12 20900599
    zyga c
    Poziom 17  
    Ocena: 75
    dzikislawomir634 napisał:
    Szczotki nie były jeszcze ruszane ale mają sporo mięsa mam kupione nowe i tak jak pisałem. Odkręciłem stare i grubo chowają się więc moim zdaniem są dobre no chyba że się mylę. Co mam robić

Podobnie miałem z pralką. Wymontowałem szczotki - były jeszcze całkiem przyzwoite. Nawet sprzedawca w sklepie z AGD stwierdził że są niezbyt zużyte. Kupiłem nowe za 20 zł. Zamontowałem i zdziwienie : pralka wiruje aż miło. Dlaczego nie spróbowałeś założyć nowych? Też zastanawiałem się -"dlaczego". Słabszy docisk ? A może procesor sterujący silnikiem sprawdza rezystancję szczotek ?/wielkość prądu płynący przez szczotki?
  • #14 20902083
    dzikislawomir634
    Poziom 3  
    Sprawa rozwiazana. Pralka jest sąsiada dlatego wstrzymywał się z wymianą szczotek. Okazało się że znajomy stwierdził że na płytce chyba programatorze są są spalone ścieżki nie jestem fachowcem wymienił bodajże coś co odpowiada za obroty silnika. Pralka wiruje jak szalona i ma większą moc podczas prania. Szczotki zostały stare. Dziękuję za rozmowę wszystkie opinie.pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z pralką Amica AWB510L, która nie wchodzi na obroty podczas wirowania, kończąc program po próbie spuszczenia wody. W dyskusji poruszono kwestie związane z zużyciem szczotek węglowych silnika, które były o 0,5 cm krótsze od nowych, oraz dynamicznym odprowadzaniem wody. Użytkownicy sugerowali wymianę szczotek, czyszczenie silnika z pyłu węglowego oraz sprawdzenie paska napędowego. Ostatecznie problem został rozwiązany przez wymianę uszkodzonej ścieżki na programatorze, co poprawiło działanie pralki, a szczotki pozostały stare.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA