logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Hoymiles HM-400 2x330W - czy instalację 660W trzeba zgłosić?

zybex 03 Cze 2026 11:11 567 28
  • #1 21914782
    zybex
    Pomocny dla użytkowników
    Ocena: 2933
    Panele fotowoltaiczne o mocy 330W - 2 sztuki. Do każdego panelu mikroinwerter Hoymiles HM-400. Ponoć mikroinstalacja do 800W (tzw. balkonowa) nie wymaga zgłoszenia do zakładu energetycznego. Czy faktycznie mogę to wpiąć do sieci i nieco oszczędzić na rachunkach? Dodam, że mam w domu 3 fazy i zapewne musiałbym się wpiąć tylko w jedną z nich.
    Wyczytałem gdzieś, że taka instalacja pobiera prąd gdy nie ma produkcji. Jak to jest i ewentualnie jaki to jest pobór?
  • #2 21914789
    Strumien swiadomosci swia
    Poziom 43  
    Ocena: 6404
    Bez zgłoszenia i bez obciążenia bedzie ci nabijało to kwh na liczniku.
  • #3 21914799
    DiZMar
    Poziom 43  
    Ocena: 6583
    Energia oddawana przy liczniku jednokierunkowym będzie zaliczana jako pobrana.
  • #4 21914824
    michalPV
    Poziom 31  
    Ocena: 716
    zybex napisał:
    Ponoć mikroinstalacja do 800W (tzw. balkonowa) nie wymaga zgłoszenia do zakładu energetycznego.

Zgadza się. Nie wymaga zgłoszenia ale:
    Strumien swiadomosc... napisał:
    Bez zgłoszenia i bez obciążenia bedzie ci nabijało to kwh na liczniku.

DiZMar napisał:
    Energia oddawana przy liczniku jednokierunkowym będzie zaliczana jako pobrana.

dodatkowo bez zgłoszenia nie skorzystasz z największego obecnie dobrodziejstwa on-grida, czyli bilansowania godzinowego i międzyfazowego.

Przy instalacji 3f bez bilansowania międzyfazowego będzie lipa. A tak, niezależnie z której fazy ciągniesz prąd to jest to bilansowane z 1f instalacji PV

zybex napisał:
    Wyczytałem gdzieś, że taka instalacja pobiera prąd gdy nie ma produkcji. Jak to jest i ewentualnie jaki to jest pobór?

Jeśli już pobiera to minimalny, którym sobie głowy nie zawracaj - piszę o mikroinwerterach Hoymiles.

Ja mam HM-1500 a aktualnie pobór w nocy z sieci mam na poziomie 0,004-0,005 kWh/godz. (z sieci w nocy zasilany jest tylko zegarek LED no i mikroinwerter HM-1500)
  • #5 21914841
    zybex
    Pomocny dla użytkowników
    Czyli mogę to podłączyć bez zgłaszania i nie "pójdę z torbami"?
    Moje dobowe zużycie prądu to około 4,5KWh. Rozważam też zbudowanie podobnej instalacji off - grid, ale musiałbym mieć więcej paneli i większy inwerter. Zasiliłbym grzałkę w bojlerze elektrycznym.
  • #6 21914857
    tomaszlonski
    Poziom 38  
    Ocena: 887
    Przecież koledzy dopiero co napisali że jak podłączysz bez zgłaszania to właśnie pójdziesz sobie z torbami często nabijając zamiast oddawania tylko zużycie prądu.

By nie nabijało to musiałbyś mieć zużycie większe niż produkcja w danym momencie albo jakieś monitorowanie by ograniczało moc mikroinwerterów kiedy mała moc poboru w domu.
  • #7 21914863
    Poziom 43  
    Jak byś chcisl mam falownik 1f 3,6 kW z licznikiem RS485. Ale średnio się to opłaca, lepiej jest full off grid.
  • #8 21914867
    zybex
    Pomocny dla użytkowników
    W instrukcji obsługi mikroinwertera jest taki fragment:

Fragment instrukcji: „4.1 Tryb pracy” z opisem trybu Normalny i „Tryb zero eksportu”

Jak to rozumieć? Chodzi mi o ten drugi fragment.
  • #9 21914890
    marekj31
    Poziom 23  
    Ocena: 113
    W praktyce oznacza to, że:

Tryb normalny – nadwyżka energii z instalacji PV może być oddawana do sieci.
    Tryb zero eksportu – energia jest zużywana wyłącznie na potrzeby lokalne; falownik ogranicza produkcję tak, aby nie wysyłać energii do sieci.
  • #10 21914908
    michalPV
    Poziom 31  
    marekj31 napisał:
    Tryb zero eksportu – energia jest zużywana wyłącznie na potrzeby lokalne; falownik ogranicza produkcję tak, aby nie wysyłać energii do sieci.

Jednak by ustawić ten "tryb zero export" trzeba mieć moduł DTU Pro. Nie wystarczy DTU Lite
  • #11 21914950
    zybex
    Pomocny dla użytkowników
    Czyli muszę mieć ten moduł DTU pro, ale czy wystarczy WiFi czy musi być GPRS? Proszę o wyrozumiałość, bo dopiero raczkuję w tym temacie.
  • Pomocny post
    #12 21914951
    michalPV
    Poziom 31  
    @zybex , poprzez WiFi to działa (moduły DTU)

ja mam DTU W Lite -> do kontaktu i połączone przez WiFi

nie mam trybu zero export
  • #13 21915084
    zybex
    Pomocny dla użytkowników
    Dzięki za wytłumaczenie. Chyba jednak rozważę opcję off-grid, by nie podłączać się w ogóle do sieci. Z tymi dwoma panelami niewiele zdziałam, ale rozważam zakup kolejnych.
  • #14 21915209
    pawel1148
    Poziom 24  
    Ocena: 230
    Offgrid z taką ilością paneli ma jakiekolwiek uzasadnienie ekonomiczne ? Może się okazać, że prąd z sieci będzie dużo tańszy niż z tej instalacji. Ogólnie inwestycja w tak małą instalacje obecnie jest wątpliwa ekonomicznie w jakiejkolwiek formie. Bo akurat panele są najtańszym elementem i zmniejszenie ich ilości nie wpływa znacząco na spadek ceny instalacji.
  • #15 21915215
    =Grzegorz=
    Poziom 26  
    Ocena: 430
    zybex napisał:
    Panele fotowoltaiczne o mocy 330W - 2 sztuki. Do każdego panelu mikroinwerter Hoymiles HM-400. Ponoć mikroinstalacja do 800W (tzw. balkonowa) nie wymaga zgłoszenia do zakładu energetycznego. Czy faktycznie mogę to wpiąć do sieci i nieco oszczędzić na rachunkach? Dodam, że mam w domu 3 fazy i zapewne musiałbym się wpiąć tylko w jedną z nich.

Zależy jaki masz licznik w domu.
    W skrajnych przypadkach możesz oddawać 1:1 do sieci :) na najlepszych z możliwych warunków.
  • #16 21915235
    tomaszlonski
    Poziom 38  
    @zybex rozwaz po prostu podpięcie do sieci by oddawać i nie stracisz możliwości jaki dostarcza instalacja, wykorzystasz ją na maksimum.

Inna opcja jest po prostu dokupić sobie licznik dwukierunkowy z przekładnikiem by dodatkowo zarządzał sterowaniem. Do niektórych mikroinwerterów można dorobić układy np. na ESP + przekładnikirm do sterowania mocą mikroinwerterów.

Możesz też sprawdzić ten projekt https://github.com/janchri/OpenDTU_Wireguard
  • #17 21915279
    michalPV
    Poziom 31  
    zybex napisał:
    Chyba jednak rozważę opcję off-grid, by nie podłączać się w ogóle do sieci. Z tymi dwoma panelami niewiele zdziałam, ale rozważam zakup kolejnych.

Ale to właśnie mała ilość paneli bardziej się nadaje do on-grida aniżeli off-grida.

Przy małej ilości paneli w off-gridzie bardzo często będzie brakować energii (a nią trzeba zasilić nawet będący w standbye falownik, czy pokryć straty w konwersji prądu DC->AC)

On-grid daje wspomniane bilansowanie a to jest ogromnym plusem. Jednocześnie instalacja oparta na mikroinwerterze to każdy panel działa niezależnie od innych paneli - nie są połączone w stringu (czyli nie są połączone szeregowo)

Co robi bilansowanie w ongridzie?

To mi zrobiło teraz w maju:

Energia pobrana i oddana przed bilansowaniem:
    Zrzut ekranu aplikacji: energia pobrana 86,5 kWh i energia oddana 173,5 kWh

A tu po bilansowaniu:
    Zrzut aplikacji: energia pobrana 34,0 kWh i oddana 121,0 kWh, zakładka „Energia po zbilansowaniu”

Mikroinwerter HM-1500 (2x400Wp na wschód, 2x400Wp na zachód) do 1f. W domu instalacja 3f.
  • #18 21915292
    adse
    Poziom 27  
    Ocena: 253
    Całe te wątpliwości biorą się z wymagania uprawnionego instalatora do zgłoszenia co znacząco powiększa koszt. Gdyby nie to, to mała instalacja on-grid ze zgłoszeniem byłaby bardzo opłacalna.
  • #19 21915350
    michalPV
    Poziom 31  
    adse napisał:
    Całe te wątpliwości biorą się z wymagania uprawnionego instalatora do zgłoszenia co znacząco powiększa koszt.

A szukałeś ile elektryk za takie coś bierze czy strzelasz "znacząco powiększa koszt"?

Zrzut ekranu Google z wynikiem: koszt oświadczenia elektryka dla PV 500–800 zł.

Od 500-800zł.
    Podejrzewam, że mikroinwerter (niskie napięcia) są w dolnej granicy kosztów.

Czyli koszt taki sam jak względnie niewielkiego akumulatora do off-grida.

Ps. Żeby nie było. Ja jestem zdania, że najlepiej mieć min.2 instalacje PV: on-grid + off-grid.
  • #20 21915800
    waltersalata
    Poziom 25  
    Ocena: 282
    Skoro rozmawiamy o malych instalacjach, czy istnieją falowniki które pozwalają zasilić obciążenie o mocy większej niż dają panele a resztę uzupełnić z sieci -- ale nie eksportująć rownoczesnie nic do sieci? Mam pralkę, która potrafi pociągnąć 2 kW a w słoneczny dzień moja istalacja daje 800 W, chciałbym zasilić pranie częściowo ze Słońca ale nie chcę urządzenia które eksportuje do sieci, chce falownik który tylko pobiera zasilanie z sieci. Tutaj chodzi o wymagania formalne.
  • Pomocny post
    #21 21915844
    tomaszlonski
    Poziom 38  
    Tak, w takim trybie działają wszytkie falowniki.
    Nie masz żadnego eksportu jak moc z paneli jest niższa niż obciążenia.

Poza tym jak nie jesteś prosumentom to zwykły inwerter off-grid nie wysyła nigdy nic do sieci.

Jeśli nic nie chcesz, wysyłać wystrczy kupić Inwertr off-grid o większej mocy niż podpinasz urządzenia, opcjonalnie najlepiej z magazynem i będzie działać tak jak napisałeś.

Z panelami tylko 800W to nawet nie ma co robić jakiekolwiek instalacji z inwerterem. Jest nie ekonomiczna.
  • #22 21915870
    waltersalata
    Poziom 25  
    tomaszlonski napisał:
    Tak, w takim trybie działają wszytkie falowniki.
    Nie masz żadnego eksportu jak moc z paneli jest niższa niż obciążenia.

Poza tym jak nie jesteś prosumentom to zwykły inwerter off-grid nie wysyła nigdy nic do sieci.

Jeśli nic nie chcesz, wysyłać wystrczy kupić Inwertr off-grid o większej mocy niż podpinasz urządzenia, opcjonalnie najlepiej z magazynem i będzie działać tak jak napisałeś.

Z panelami tylko 800W to nawet nie ma co robić jakiekolwiek instalacji z inwerterem. Jest nie ekonomiczna.

Jak moc z paneli jest wyższa niż obciążenie to będzie eksport. A ja chcę tego uniknąć.
    Inwerter off-grid przestanie produkować gdy chmura zasłoni panele. Magazyn to dodatkowy koszt i ograniczony czas życia ogniw.

Generalnie zagadnienie jest takie: jak zrobić instalację o większej mocy bez potrzeby zgłaszania gdziekolwiek. W miejscu którym mieszkam tylko wyspecjalizowane firmy (z papierami od lokalnego operatora!) moga instalować PV i trzeba to zgłosić do lokalnego operatora po instalacji. To oczywiscie kosztuje sporo, wszystkie firmy korzystają z tego że są monopolistami na lokalnym rynku i zawyżają ceny wielokrotnie do tego stopnia że instalacji PV jest małoopłacalna. Móglbym podłączyć falownik z CT za licznikiem i z trybem zerowego eksportu - ale formalnie tego nie mogę zrobić bo to urządzenie *może* eksportować energię do sieci. Dlatego szukam rozwiązania, które nie ma możliwości technicznych eksportu do sieci.
    W prostych slowach: jak ktos przyjdzie na kontrole i powie ze nie moge podlaczyc falownika od PV do sieci to ja mu powiem ze to nie jest falownik bo on nie moze eksportowac energii to jest zwykle urzadzenie ktore tylko *pobiera* energie z sieci a nigdy nie oddaje.
  • #23 21915894
    marekj31
    Poziom 23  
    Ocena: 113
    waltersalata napisał:
    Skoro rozmawiamy o malych instalacjach, czy istnieją falowniki które pozwalają zasilić obciążenie o mocy większej niż dają panele a resztę uzupełnić z sieci -- ale nie eksportująć rownoczesnie nic do sieci? Mam pralkę, która potrafi pociągnąć 2 kW a w słoneczny dzień moja istalacja daje 800 W, chciałbym zasilić pranie częściowo ze Słońca ale nie chcę urządzenia które eksportuje do sieci, chce falownik który tylko pobiera zasilanie z sieci. Tutaj chodzi o wymagania formalne.

Tak, takie urządzenia istnieją. Szukaj raczej nie klasycznego falownika on-grid, tylko falownika hybrydowego z funkcją "zero export" (brak oddawania do sieci) lub falownika ESS (Energy Storage System) pracującego bez akumulatora albo z akumulatorem. W Twoim przykładzie: PV produkuje 800 W, pralka pobiera 2000W,falownik dostarcza 800 W z paneli, brakujące 1200 W pobierane jest z sieci, eksport do sieci = 0 W. To jest technicznie całkowicie wykonalne. Jak to działa? Falownik mierzy przepływ energii na przyłączu (przekładnik prądowy lub licznik energii) i reguluje swoją moc tak, aby:nie oddawać energii do sieci,
    maksymalnie wykorzystać produkcję PV na potrzeby domu.
    Jeżeli dom zużywa więcej niż produkują panele, reszta jest automatycznie dobierana z sieci.Jeżeli panele produkują więcej niż dom zużywa, falownik ogranicza moc paneli (tzw. curtailment), aby eksport pozostał równy 0.
    Przykładowe rozwiązania Wiele nowoczesnych falowników ma taką funkcję:Deye (seria SUN)Victron EnergySofar SolarGoodWe HuaweiFronius Większość znich oferuje tryby: ZeroExport , Export Limit = 0 W, Self Consumption, Anti Feed-in. Uwaga formalna Tu pojawia się najważniejsza kwestia. W Polsce problem formalny zwykle nie zależy od tego, czy faktycznie oddajesz energię do sieci, ale od tego, czy masz źródło energii połączone z instalacją elektryczną współpracującą z siecią. Operatorzy sieci (np. Tauron Dystrybucja, PGE Dystrybucja, Energa Operator) zwykle wymagają zgłoszenia mikroinstalacji nawet wtedy, gdy ustawisz eksport na 0 W. Powód jest prosty: falownik jest synchronizowany z siecią i jest źródłem energii przyłączonym do instalacji. Jeżeli celem jest całkowite uniknięcie formalności związanych z mikroinstalacją Wtedy potrzebujesz rozwiązania niepołączonego z siecią (off-grid), np.: osobny obwód do pralki, falownik off-grid, opcjonalnie akumulator. W takim układzie energia z PV nigdy nie może trafić do sieci, ponieważ instalacje są fizycznie rozdzielone. Natomiast bez akumulatora zasilanie urządzeń takich jak pralka jest trudniejsze, bo ich pobór mocy mocno się zmienia (grzałka, silnik, elektronika). W praktyce Jeżeli Twoim celem jest: Mam 800 W z paneli, pralka bierze 2 kW, chcę żeby 800 W pochodziło z PV, a reszta z sieci, bez oddawania choćby 1 W do sieci. To technicznie jest to dokładnie funkcja hybrydowego falownika z ograniczeniem eksportu do 0 W. Jeżeli jednak celem jest: Nie chcę zgłaszać mikroinstalacji do operatora. To sam brak eksportu zwykle nie wystarcza. W takim przypadku trzeba sprawdzić aktualne wymagania Twojego operatora sieci lub zastosować rozwiązanie całkowicie off-grid. Formalnie są to dwie różne kwestie: brak eksportu energii i brak obowiązku zgłoszenia źródła energii.
  • #24 21915903
    waltersalata
    Poziom 25  
    Dzieki za pomoc ale juz odpytalem AI w tym temacie.

Cytat:
    W Polsce problem formalny zwykle nie zależy od tego, czy faktycznie oddajesz energię do sieci, ale od tego, czy masz źródło energii połączone z instalacją elektryczną współpracującą z siecią

Dlatego szukam urzadzenia ktore *nie jest* źródłem energii, to już napisałem że ze względów formalnych nie może to być zwykły falownik w trybie zero export.
    Takim rozwiazaniem moze byc:
    - Ladowarka PV akumulatorow
    - Ladowarka sieciowa akumulatorow
    - Akumulatory
    - Inwerter z napiecia akumulatorow do 230V
    ale to robi sie juz skomplikowane, duze pradu na niskim napieciu oraz degradacja akumulatorow.
    Zrobienie falownika PV ktory jest "wspomagany moca" z sieci gdy zajdzie slonce nie jest chyba niemozliwe.
  • #25 21916013
    tomaszlonski
    Poziom 38  
    Jak niemożliwe kiedy tak właśnie działają falowniki.
    Falownik produkuje cały czas prąd jak jest energia z paneli i wysyła go do sieci tylko wtedy jak jest nadwyżka ponad obciążenie sieci domowej.

Zwykle inwertery off-grid pracujące opcjonalnie bez magazynu podpięte pod sieć działają tak samo, na wyjściu jest SUMA mocy z paneli + sieć.
    Jeśli nie ma magazynu nadmiar wytworzone energii jest stracony jeśli nie ma obciążenia.
    Różnica tylko w podłaczeniu do instalacji, inwertery hybrydowe zasila się z sieci a one zasilający dalej instalacje. Falownik za to wpina się bezpośrednio pod instalacje.

Falownika bez pozwolenia na przyłącz nie powinien w ogóle podpinać do sieci dystrybutora, nawet w trybie zero export może oddawać do sieci.

Zreszta patrząc tylko na opłacalność podpięcia falownika z zero export i małą ilością paneli poniżej 2-3 kWp taki system przynosi więcej strat niż zysku. Jeśli panele nie będą w stanie zapewnić ciągle odpowiedniej mocy to przy spadku mocy z paneli będzie on zasilany dodatkowo z sieci. Tak średnio falowniki potrafią zeżreć od 2kWh przy małych mocach do 4 kWh przy dużych mocach dziennie.
  • #26 21916087
    Poziom 43  
    tomaszlonski napisał:
    Falownika bez pozwolenia na przyłącz nie powinien w ogóle podpinać do sieci dystrybutora, nawet w trybie zero export może oddawać do sieci.

Zreszta patrząc tylko na opłacalność podpięcia falownika z zero export i małą ilością paneli poniżej 2-3 kWp taki system przynosi więcej strat niż zysku. Jeśli panele nie będą w stanie zapewnić ciągle odpowiedniej mocy to przy spadku mocy z paneli będzie on zasilany dodatkowo z sieci. Tak średnio falowniki potrafią zeżreć od 2kWh przy małych mocach do 4 kWh przy dużych mocach dziennie.

Testowałem to długo i powiem tak że sie srednio opłaca, tylko wtedy jak nie masz licznika zdalnego odczytu i paneli min 2,5kWp...
    Na pewno lepszy jest offgrid na 48V easunie i lifepo 340Ah od Darsiego.
  • #27 21916139
    tomaszlonski
    Poziom 38  
    Sam uważam że bawienie się w montaż falownika bez oddawania do sieci i małą ilością paneli dla zaoszczędzenia energii jest zwykłym bezsensem.
    Ale jak komuś odpowiada zaoszczędzenie tego 0.5-1 zł dziennie to w końcu jego problem jak wydaje te 3 do 5 tysięcy na instalacje.
  • #28 21916211
    zybex
    Pomocny dla użytkowników
    Odpowiadam więc, że elementy zestawu które posiadam dostałem za darmo. Jednak czytając Wasze posty zrezygnuję z montażu tej mikroinstalacji. Rachunki, które płacę są nieduże i póki co stać mnie na ich płacenie.
  • #29 21916216
    zybex
    Pomocny dla użytkowników
    Budowa mikroinstalacji tzw. balkonowej mija się z celem. Takie odniosłem wrażenie czytając posty w swoim temacie.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy podłączenia mikroinstalacji fotowoltaicznej złożonej z dwóch paneli 330 W i dwóch mikroinwerterów Hoymiles HM-400, czyli układu o mocy około 660 W. Pojawia się pytanie, czy taka instalacja balkonowa wymaga zgłoszenia do zakładu energetycznego oraz czy można ją bezpiecznie wpiąć do jednej fazy w domu trójfazowym. Poruszony jest też temat poboru energii przez mikroinwerter w nocy lub przy braku produkcji oraz pytanie o wielkość tego poboru.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA