logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Kocioł Broetje Energy Top 24 TE - błąd E01 i brak iskry

dareksin 12 Sty 2024 17:51 1029 3
REKLAMA
  • #1 20905759
    dareksin
    Poziom 16  
    Ocena: 72
    Dzień dobry,

Pacjent kocioł
    broetje energy top 24 TE

Objaw - błąd e01 - czasami i wtedy nie podaje iskry.
    Po podaniu ręcznie iskry, odpala i co wg mnie dziwne wtedy na chwilę zaczyna podawać iskrę.

Raz na jakiś czas odpali sam i pracuje poprawnie.

Płyta główna była zmieniana , bo była wczesniej kupiona na zapas , bez efektu.

Gdyby nie ten w/w wg mnie dziwny objaw to obstawiałbym transformator zapłonowy.
    Transformatora nie widzę na rysunku jako osobny element , tylko razem z zaworem gazowym ?

Schemat połączeń kotła Broetje Energy Top 24 TE z zaznaczoną elektrodą zapłonową i zaworem gazu.

Ale dlaczego zaczyna podawać iskrę po ręcznym odpaleniu ?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 20913498
    Rysio4001
    Specjalista - systemy grzewcze
    Ocena: 1076
    Witam.

dareksin napisał:
    Objaw - błąd e01 - czasami i wtedy nie podaje iskry.
    Po podaniu ręcznie iskry, odpala i co wg mnie dziwne wtedy na chwilę zaczyna podawać iskrę.
    dareksin napisał:
    Gdyby nie ten w/w wg mnie dziwny objaw to obstawiałbym transformator zapłonowy.
    Bo po tych objawach, właśnie wskazuje na usterkę generatora iskry (transformatora zapłonowego), ewentualnie może być jeszcze przebicie w elektrodzie zapłonowej lub przewodzie WN.

dareksin napisał:
    Ale dlaczego zaczyna podawać iskrę po ręcznym odpaleniu ?
    Bo łatwiej (przy dużo niższym napięciu) dochodzi do przeskoku iskry w płomieniu palącego się już palnika.

A czy słychać ciche charakterystyczne cykanie, gdy powinna być iskra a jej nie ma?

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #3 20934521
    dareksin
    Poziom 16  
    Naprawiłem.
    Wymiana generatora iskry (transformatora zapłonowego), elektrody zapłonowej.
  • #4 20934524
    dareksin
    Poziom 16  
    Wymiana generatora iskry (transformatora zapłonowego), elektrody zapłonowej.
REKLAMA