logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Brotje Energy Top – częsty błąd E05 mimo wymiany czujnika zasilania, co sprawdzić?

ostaszm 16 Lut 2026 22:15 288 3
REKLAMA
  • #1 21840788
    ostaszm
    Poziom 10  
    Ocena: 58
    Brotje Energy Top błąd E05.
    Na początku napiszę, że czujnik na zasilaniu ( duży niebieski ) był wymieniany. Teoretycznie według pomiaru był Ok, ale wymieniłem na wszelki wypadek.
    Problem pozostał. Co jakiś czas kocioł wyłącza palnik pokazuje się 00 na wyświetlaczu po czym E05. Po kilku takich cyklach uruchamia się i działa, godzinę, tydzień a czasem miesiąc. Nie zauważyłem powiązania z temperaturą w kotle. Z reguły temp w kotle jest około 45 stopni, czasem mniej. Błąd pojawia się nawet przy 38 stopniach. Przewody wyglądają Ok, nic nie jest przypalone, przetarte itp. styki Ok.
    Kocioł pracuje z regulatorem pokojowym połączonym przez WiFi z nadajnikiem podpiętym do kotła.

Czy oprócz czujnika może być jeszcze jakiś powód takiego zachowania kotła?
  • REKLAMA
  • #2 21840986
    YarCyś
    Poziom 15  
    Ocena: 24
    Sprawdź jeszcze raz dokładnie okablowanie czujnika i wtyczki. Poruszaj w czasie pracy kotła. Może masz problem z połączeniem elektrycznym wiązka-płyta. Wilgoć, zimny lut, itd.
  • REKLAMA
  • #3 21841002
    ostaszm
    Poziom 10  
    Ocena: 58
    No właśnie to było sprawdzane i również podczas pracy kotła. Zacisnąłem nawet mocniej wtyki na czujnikach. Zimy lut może dotyczyć również płyty a tam to nie za bardzo można pokombinować. Najgorsze jest to, że to nie jest tak, że jakiekolwiek działania są widoczne. Coś ruszę i nagle zmiana:-(
  • #4 21841332
    YarCyś
    Poziom 15  
    Ocena: 24
    Właśnie wtyczkę i luty na płycie miałem głównie na myśli. To tam głównie szukałbym problemów. Możliwe, że od drgań są mikropęknięcia lutów gniazda na płycie i raz kontaktują, a raz nie. Takę usterkę naprawi Ci prawie każdy zakład elektroniczny. Ja bym poczekał na koniec sezonu grzewczego, wyjął płytę z obudowy kotła i zawiózł komuś do przelutowania. Jeśli oczywiście uda Ci się zdiagnozować przerywanie wiązki na płycie.
REKLAMA