logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Dlaczego termostat w Peugeocie 307 wymaga wymiany co rok?

kalafior3018 13 Sty 2024 17:32 3687 63
Najlepsze odpowiedzi

Dlaczego w Peugeocie 307 silnik się niedogrzewa i trzeba co roku wymieniać termostat?

Najpewniej problemem jest sam termostat niskiej jakości, który po czasie zaczyna się przycinać albo przepuszczać w pozycji otwartej, więc silnik się niedogrzewa; warto kupić oryginał albo markę NRF/Mahle zamiast taniego zamiennika [#20907539][#20907556][#20911486][#20912034] W tym modelu nie powinno być kłopotu z odpowietrzaniem, bo układ ma odpowietrznik na obudowie termostatu i drugi na wężu od nagrzewnicy [#20907963] Przy zalewaniu płynu trzeba robić to na odkręconych odpowietrznikach, aż zacznie lecieć płyn, potem zakręcić, uzupełnić do MAX i po ostygnięciu jeszcze raz sprawdzić poziom [#20908695] Autor wątku po wymianie na lepszy termostat potwierdził, że to był powód niedogrzania, a dodatkowo przy odpowietrzaniu pomogło poluzowanie czujnika temperatury płynu chłodniczego, bo tam też mogło być powietrze [#20914780][#20925149]
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA
  • #61 20913258
    milejow

Poziom 43  
    Ocena: 5102
    ociz napisał:
    No i czasem ciemnota ma z tym problem.

Największy problem ma ze zrozumieniem czegoś co jest oczywiste :)
    Konto firmowe:
    Działalność własna
    Mętów 99, Lublin, 20-388
  • REKLAMA
  • #62 20914780
    kalafior3018
    Poziom 6  
    Ocena: 11
    Witam, ogarnęłam temat z termostatem. Prawdą jest ze jest dużo bubli i to tych z wyższej półki cenowej. Jak było wspomniane wyżej. Dopiero montaż drugiego termostatem rozwiązał problem spadku Temperatury.. Aby to sprawdzić nie potrzeba kupować elema odpustowego, aby potwierdzić to co jest oczywiste, i widoczne gołym okiem. Ciemnota może i tego nie dostrzega, oto zdjęcie po zamontowaniu termostatu i odpowietrzeniu układu chłodzenia. Ale jak to długo pojeździ to się okaże w trakcie jazdy. Pewnie jest tak że większość kierowców lekceważy te objawy niedogrzania silnika. Słuchając opinij mechaników że to ma tak być. I jeździ i marznie w zimie w aucie. Jak jesteście ciekawi jaki termostat zamontowałem to napiszę. Ale nie chcę robić reklamy Nie zamykam tematu, aby się coś nowego nie wydarzyło. Pojeżdżę parę dni, jak będzie okej to zamknę temat
    Załączniki:
    • Dlaczego termostat w Peugeocie 307 wymaga wymiany co rok? IMG_20240117_135828.jpg (1.87 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #63 20914877
    milejow

Poziom 43  
    Ocena: 5102
    kalafior3018 napisał:
    Ciemnota może i tego nie dostrzega

Akurat stwierdzenie nie było skierowane do ciebie tylko do gościa który swoje teorie nie poparte niczym o szczelności termostatu (o innych rewelacjach szkoda już przypominać) chce wbić do głowy innym pomagając sobie rangą na forum
    Konto firmowe:
    Działalność własna
    Mętów 99, Lublin, 20-388
  • #64 20925149
    kalafior3018
    Poziom 6  
    Ocena: 11
    Dziękuję za wszystkie porady, powodem niedogrzanja auta był termostat. Oczywiście co do ceny zakupu to trzeba się zastanowić nad tym. Ja zapomniałam przeszło 60 PLN, i był zły nie trzymał temperatury. Dopiero drugi poprawił sytuację.. Co do odpowietrzania układu to dodatkowo należy poluzować czujnik temperatury płynu chłodniczego tam teź jest powietrze. A jak to długo pojeździ to zobaczę. Moźe znów za rok trzeba będzie wymienić termostat. A jeszcze do tego dochodzi zwrot i reklamacja. Jak to uwzglednją to będzie dobrze, bo to różnie bywa i co wtedy. Dobrze ze sam z pomocą forum naprawiam, to mogę zaoszczędzić na części. To tyle dziękuję, zamykam temat

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiadający Peugeota 307 z 2005 roku zgłasza problem z termostatem, który wymaga wymiany co roku. Po wymianie termostatu temperatura silnika waha się w przedziale 80-90°C, co budzi wątpliwości co do jego prawidłowego działania. Uczestnicy dyskusji sugerują, że problem może wynikać z niskiej jakości zamienników termostatów, zalecając zakup oryginalnych części lub renomowanych marek, takich jak Valeo, NRF czy Mahle. Wskazują również na konieczność prawidłowego odpowietrzenia układu chłodzenia oraz monitorowania rzeczywistej temperatury płynu chłodzącego za pomocą interfejsu OBD. Użytkownik ostatecznie wymienia termostat na nowy, co poprawia sytuację, ale pozostaje niepewność co do przyszłych wymian.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA