logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Dlaczego termostat w Peugeocie 307 wymaga wymiany co rok?

kalafior3018 13 Sty 2024 17:32 3864 63
Najlepsze odpowiedzi

Dlaczego w Peugeocie 307 silnik się niedogrzewa i trzeba co roku wymieniać termostat?

Najpewniej problemem jest sam termostat niskiej jakości, który po czasie zaczyna się przycinać albo przepuszczać w pozycji otwartej, więc silnik się niedogrzewa; warto kupić oryginał albo markę NRF/Mahle zamiast taniego zamiennika [#20907539][#20907556][#20911486][#20912034] W tym modelu nie powinno być kłopotu z odpowietrzaniem, bo układ ma odpowietrznik na obudowie termostatu i drugi na wężu od nagrzewnicy [#20907963] Przy zalewaniu płynu trzeba robić to na odkręconych odpowietrznikach, aż zacznie lecieć płyn, potem zakręcić, uzupełnić do MAX i po ostygnięciu jeszcze raz sprawdzić poziom [#20908695] Autor wątku po wymianie na lepszy termostat potwierdził, że to był powód niedogrzania, a dodatkowo przy odpowietrzaniu pomogło poluzowanie czujnika temperatury płynu chłodniczego, bo tam też mogło być powietrze [#20914780][#20925149]
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA
  • #1 20907407
    kalafior3018
    Poziom 6  
    Ocena: 12
    Witam, posiadam peougota 307 16 benzyna 2005r.Problem polega na tym że muszę wymieniać co rok w zimie termostat, Po załoźeniu nowego jeżdżę, i jest wszystko dobrze
    Ale już po wiośnie i lecie, zaczyna wskaźnik temperatury się wachacć w przedziale 90c i spada poniżej 80c. Teraz było 20 c mrozu chyba tak to jest nie dobrze. Co robiłem, dodatkowo idpowietrzałem układ. I tyle. Co mogę zrobić aby to naprawić. Termostat kupiłem w przedziale 30 40 złoty może kupić droźszy
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 20907539
    ociz
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 3482
    Cena nie świadczy o jakości. Z tego co do nich dostępne brałbym marki NRF, ewentualnie Mahle ale to już wyższa półka cenowa a nie koniecznie lepszy.
  • Pomocny post
    #3 20907556
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #4 20907600
    kalafior3018
    Poziom 6  
    Tak naprawdę to nie wiem jak było wcześniej, jezdze tym autem 3 rok, może coś źle robie może wentylator chłodnicy nie włącza się. Jak powinno przebiegać prawidłowe odwietrzenie układu. Tylko tymi zaworkami, i czy po odpowietrzeniu powinien włączyć się wentylator chłodnicy. Moźe wiesz jak sprawdzić czy wentylator jest dobry. Moźe coś innego sprawdzić

Dodano po 12 [minuty]:

>>20907539. Jak powinno przebiegać prawidłowe odpowietrzenie układu chłodzenia po wymianie termostatu, może coś źle robie
  • #5 20907956
    tzok
    Ocena: 6528
    Coś mi się kojarzy, że w którymś modelu była mega przekombinowana obudowa termostatu, której praktycznie nie dało się odpowietrzyć.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 20907963
    ociz
    W żadnym nie ma problemu z odpowietrzaniem, jeden odpowietrznik na obudowie termostatu i drugi na wężu od nagrzewnicy. To że się nie dogrzewa to po prostu termostat bubel.
  • REKLAMA
  • #8 20908550
    kalafior3018
    Poziom 6  
    Witam serdecznie nie wiem czy dobrze zrobiłem, ale zamówiłem termostat marki Valeo, ma być w poniedziałek. Zobaczę jak będzie po wymianie. U mnie termostat to plastikowa obudowa na 2 śrubki i wkład. Jeszcze dopytam jak odpowietrzać, auto na wolnych obrotach ma pracować aż się nagrzeje. Bo ja po wymianie termostatu i odpowietrzeniu wsiadam do auta i robię parę kilometrów aż się auto nagrzeje. Może trzeba inaczej. Odpowietrza tymi zaworkami, jednym na przewodzie gumowym, drugi jest na obudowie termostatu, tej aluminiowej. Może tam jest drugi termostat. W tej obudowie. I czy odpowietrza się przy odkręcony zbiorniczku wyrównawczym. Bo jak ja po odpowietrzeniu wsiadam i jadę, to co z tym powietrzem jakby z przed termostatu. Przez samo dosłanie płynu wszystko się wszędzie uzupełni i wyprze powietrze z układu. Wcześniej miałem Renault Scenic diesel nie miałem takich niespodzianek z temperaturą. Jak było coś nie tak to kupowałem termostat, tylko tam był cały z obudową. Dzięki za dotychczasowe porady.
  • #9 20908695
    milejow

Poziom 43  
    Ocena: 5138
    Zalewaj płyn na odkręconych odpowietrznikach, jak poleci to zakręć i uzupełnij do MAX i zakręć korek zbiorniczka. Nagrzej silnik do temperatury pracy i zgaś, poczekaj aż ostygnie i uzupełnij płyn
    Konto firmowe:
    Działalność własna
    Mętów 99, Lublin, 20-388
  • #10 20908891
    jarekjarekjarek
    Poziom 21  
    Ocena: 118
    Kolego, to, że się waha temperatura jest CAŁKOWICIE NORMALNE!
    Część współczesnych samochodów, a raczej większość, oszukuje użytkownika w ten sposób, że po przekroczeniu temperatury płynu ok. 80 stopni wskaźnik zatrzymuje się i nie wskazuje dalszych wzrostów temperatury. W rzeczywistości temperatura rośnie do temp otwarcia termostatu, po czym spada o kilka stopni na skutek dopuszczenia chłodnego płynu przez otwarty termostat. Chłodny płyn powoduje zamknięcie termostatu, płyn się nagrzewa do kolejnego otwarcia i tak dalej.
    Producenci samochodów ukrywają przed użytkownikami te wahania po to, aby nie mieć w serwisach tysięcy takich jak Ty. Skoki temperatury płynu są normalne i wynikają z pracy termostatu.
    Prawdopodobnie ten P307 nie miał jeszcze takiego softu i pokazuje rzeczywiste zmiany.
    Jeżeli chcesz obserwować rzeczywisty przebieg temperatury to sobie podłącz jakikolwiek interfejs OBD i obserwuj przebiegi.

Dodano po 15 [minuty]:

Wykres temperatury płynu chłodzącego i oleju w Megane IV Wykres przedstawiający zmiany temperatury płynu chłodzącego i oleju w silniku.

Powyżej masz dwa obrazki przyrostu temperatury z Megane IV 1,33 TCe 2018 - widać pierwsze otwarcie i jak bardzo spada temperatura. Na drugim widać kolejne otwarcia termostatu i wahania.
    A wskazówka stoi jak wryta kiedy temperatura przekroczy 80 stopni.
  • #11 20909026
    kalafior3018
    Poziom 6  
    Dobrze, więc tak jest u mnie w aucie po wymianie termostatu wskazówka temperatury wskazywała że otwiera się termostat przy temperaturze 90c. I taka temperatura mniej więcej była stabilna. Na wskaźniku Ale już po paru miesiącach jak pisałem wyżej, zaczęło się coś dziać. Jak zrobiło się zimniej to wskaźnik temperatury wskazywał spadek temperatury na desce w aucie do poniżej 80c i tak w kółko. Czy to normalne przy 20c mrozu. To nie jest moje pierwsze auto. Nie chciał bym bez potrzeby wymieniać termostat. Moźe się mylę, ale moim zdaniem te termostaty nie radzą sobie z wysokimi temperaturami i jakby traciły czynnik ktury znajduje się w części odpowiedzialnej za prawidłowa temperaturę. I z tad te problemy
  • #12 20909042
    ociz
    jarekjarekjarek napisał:
    Prawdopodobnie ten P307 nie miał jeszcze takiego softu i pokazuje rzeczywiste zmiany.

W XXI wieku już nie robią takich samochodów co pokazują realną temperaturę. W tym konkretnym wskazówka będzie stać na 90 w zakresie 76-96°C
  • #13 20909086
    jarekjarekjarek
    Poziom 21  
    kalafior3018 napisał:
    . Jak zrobiło się zimniej to wskaźnik temperatury wskazywał spadek temperatury na desce w aucie do poniżej 80c i tak w kółko. Czy to normalne przy 20c mrozu.

Kolego! Przy -20 stopniach twój płyn chłodzący w chłodnicy ma -20 stopni. Więc jak termostat dopuści do płynu o temperaturze 90 płyn o temperaturze -20 to chyba spadek (skok w dół) będzie większy niż przy dopuszczeniu płynu o temperaturze 20 stopni latem? Logiczne?
    Nie wymieniaj termostatów bo wszystko jest ok. Zamiast tego kup sobie interfejs OBD i zaobserwuj jak ta temperatura się zmienia.

Miałem kiedyś Xsarę -to jest auto z generacji P307 ale nie pamiętam wahań wskaźnika temperatury.
  • REKLAMA
  • #14 20909104
    kalafior3018
    Poziom 6  
    >>20909042
    Mam rozumieć że jak temperatura spada poniżej 80c to dalej jest 90c jak to sprawdzic
  • #15 20909118
    jarekjarekjarek
    Poziom 21  
    Kolego, staramy Ci się wytłumaczyć że wskaźnik na desce nie zawsze pokazuje prawdę i jest to celowe działanie producentów. Podobnie wskazania poziomu paliwa wcale nie są 1:1 zgodne z położeniem pływaka tylko komputer pomniejsza stan paliwa o naliczoną ilość podanego paliwa. W xsarze np były duże problemy z softem, który wskazywał źle wartości stanu paliw. Np poziom spadał do 1/4 a potem wyskakiwał na 1/2. Kup sobie tani interfejs np. Vgate icar 2.0 , zainstaluj darmowy soft na komórkę np Car Scanner I poobserwuj. Zobaczysz coś takiego jak na moich obrazkach
  • #16 20909131
    Adam Walko
    Poziom 35  
    Ocena: 447
    jarekjarekjarek napisał:
    Zamiast tego kup sobie interfejs OBD

Nikt bogatemu nie zabroni!
    Ja pazurami trzymam wąż małego obiegu. Nagrzewa się do ok. 86 do 90 st. C. Po chwili zaczyna robić się ciepły wąż dużego obiegu. Po kilku minutach oba węże mają podobną temperaturę. Termostat jest dobry! Nigdy mnie ta metoda nie zawiodła.
  • #17 20909178
    ociz
    kalafior3018 napisał:
    Mam rozumieć że jak temperatura spada poniżej 80c to dalej jest 90c jak to sprawdzic

Nie. Jak wskaźnik pokazuje mniej niż 90 to znaczy że jest mniej niż 76.
  • #18 20909221
    jarekjarekjarek
    Poziom 21  
    Adam Walko napisał:

Nikt bogatemu nie zabroni!.

67 zł to drogo?
  • #19 20909289
    milejow

Poziom 43  
    jarekjarekjarek napisał:
    Więc jak termostat dopuści do płynu o temperaturze 90 płyn o temperaturze -20

Co ty pleciesz? Nie ma takiej opcji, chyba, że sam dolejesz taki zmarznięty płyn do rozgrzanego silnika. Termostat nigdy nie zamyka przepływu w 100%, inaczej byś nie odpowietrzył układu
    Konto firmowe:
    Działalność własna
    Mętów 99, Lublin, 20-388
  • #20 20909313
    kalafior3018
    Poziom 6  
    >>20909221
    Jak pisał kolega Walko, to jaka a być temperatura, mniej więcej tych węży, jednego i drugiego i po jakim czasie to sprawdza,

Dodano po 4 [minuty]:

>>20909221
    67 złoty to co ma kosztować, ten interfejs czy co
  • #21 20909396
    jarekjarekjarek
    Poziom 21  
    milejow napisał:
    Nie ma takiej opcji, chyba, że sam dolejesz taki zmarznięty płyn do rozgrzanego silnika. Termostat nigdy nie zamyka przepływu w 100%, inaczej byś nie odpowietrzył układu

Absolutnie nie masz racji. Termostat ma być szczelny. A szczelność termostatu powoduje, że dopiero musi dojść do jego otwarcia (na zagrzanym silniku) aby układ faktycznie mógł się odpowietrzyć.
    67 zł kosztuje interfejs o którym pisałem.
    Z tymi wężami: ten po stronie małego obiegu zagrzeje ci się do temperatury otwarcia termostatu a ten zimny na chłodnicy będzie się ogrzewał stopniowo w miarę jak termostat będzie popuszczał.
  • #22 20909426
    kalafior3018
    Poziom 6  
    To jaka ma być temperatura tych węży, różnica między jednym a drugim ile stopni,, i po jakim czasie to sprawdzić. Ten sposób byłby najprostszy

Dodano po 35 [minuty]:

Jeszcze proszę o wskazanie który to wąż od małego, i dużego obiegu, pokaże też jaki termostat jest w tym modelu Zbliżenie na część termostatu z oznaczeniem THK 6482 89A. Części silnika samochodowego z widocznymi przewodami i termostatami.
  • #23 20909530
    Grzegorz_madera
    Poziom 38  
    Ocena: 1733
    jarekjarekjarek napisał:
    Termostat ma być szczelny.
    Ale nie jest. Każdy termostat ma otworek lub zaworek odpowietrzający. Poza tym żaden termostat nie działa dwustanowo, tzn. otwarty-zamknięty. Jego działanie jest płynne, od stanu zamknięcia do maksymalnego otwarcia. Dlatego skokowe wahania temperatury są praktycznie niemożliwe w sprawnym układzie.
  • #24 20909562
    jarekjarekjarek
    Poziom 21  
    Człowiecze, nie wypisuj bzdur. Popatrz na moje obrazki z rzeczywistym przebiegiem temperatury. Tak jest w każdym aucie ze zwykłym termostatem bimetaliczny.
  • #25 20909564
    pierkwadrat
    Poziom 15  
    Ocena: 71

Pod ramką, w której piszesz, jest przycisk "pisownia". Zacznij go używać, bo zęby bolą.
  • #26 20909565
    kalafior3018
    Poziom 6  
    No to jak kolega, który pisał wyżej, to sprawdził.
  • #27 20909572
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #28 20909590
    jarekjarekjarek
    Poziom 21  
    Panowie, to o czym pisze autor nie jest kwestią odpowietrzania. Autor opisuje prawidłowe działanie termostatu uważając je za wadliwe. Czy otworek jest czy nie ma, układ trzeba odpowietrzyć. I jeżeli jest odpowietrzony to BĘDZIE MIAŁ skoki temperatury o których piszę. Kto nie obserwował na wykresie temperatury cieczy chłodzącej przez OBD nie będzie z tego sobie zdawał sprawy.
    Ktoś też przywołał przypadek wady konstrukcyjnej, a właściwie montażowej w silnikach PSA - faktycznie oni stosowali zbyt krótki czujnik, który mógł mierzyć temperaturę w przestrzeni, która nie mogła się odpowietrzyć. Być może jest to przypadek autora, ale ja zachęcam aby zarejestrował i przedstawił swoje przebiegi temperatury. Jeżeli ma tą feralną komorę to nie pomogą mu wymiany termostatów, a jedynie wymiana czujnika na dłuższy co było pokazane w naprawach nie do naprawy.
  • #30 20909604
    milejow

Poziom 43  
    jarekjarekjarek napisał:
    Absolutnie nie masz racji. Termostat ma być szczelny.

Nie jest i nie był nigdy szczelny, jeżeli nie ma otworu odpowietrzającego w samym termostacie to jest mały kanał którym płyn omija termostat. W innym przypadku nie odpowietrzyłbyś układu. Co do wahań temperatury to jak najbardziej prawda, szczególnie pierwsze otwarcie po rozgrzaniu silnika, wskaźnik będzie nieruchomo a na podglądzie ,,live,, widać spadek temperatury po otwarciu nawet o kilkanaście stopni, taki podgląd to też metoda na sprawdzenie działania termostatu
    Konto firmowe:
    Działalność własna
    Mętów 99, Lublin, 20-388

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiadający Peugeota 307 z 2005 roku zgłasza problem z termostatem, który wymaga wymiany co roku. Po wymianie termostatu temperatura silnika waha się w przedziale 80-90°C, co budzi wątpliwości co do jego prawidłowego działania. Uczestnicy dyskusji sugerują, że problem może wynikać z niskiej jakości zamienników termostatów, zalecając zakup oryginalnych części lub renomowanych marek, takich jak Valeo, NRF czy Mahle. Wskazują również na konieczność prawidłowego odpowietrzenia układu chłodzenia oraz monitorowania rzeczywistej temperatury płynu chłodzącego za pomocą interfejsu OBD. Użytkownik ostatecznie wymienia termostat na nowy, co poprawia sytuację, ale pozostaje niepewność co do przyszłych wymian.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA