logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak sparować ponownie pilota FAAC XT4 868 HLR z odbiornikiem 787828?

drapak12 14 Sty 2024 09:38 2256 3
REKLAMA
  • #1 20908309
    drapak12
    Poziom 15  
    Ocena: 26
    Witam !

Mam odbiornik płytkowy (podłączony jednak samodzielnie bez centralki) Faac model: 787828, który do tej pory działał właściwie i reagował na pilota Faac XT4 868 HLR. Jednak teraz po zmianie baterii w pilocie odbiornik przestał zupełnie reagować na polecenia pilota. Skasowałem pamięć obu kanałów odbiornika wszedłem w tryb programowania odbiornika dioda mruga jednak nadal nie przyjmuje poleceń pilota zarówno po SW1 jak i SW2. Nie wiem co jest pilot działał dobrze tylko bateria była do wymiany bo nie sięgał już jak należy a po wymianie takie rzeczy. Bardzo proszę o jakieś wskazówki. Podejrzewam, że mam podrzędny pilot działający w trybie SLAVE a taki nie przekazuje informacji odbiornikowi. Jak to zmienić ?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 20908363
    kotbury
    specjalista -automatyka bramowa
    Ocena: 3580
    Cytat:
    XT4 868 HLR
    - chyba 868 SLH LR?
    Możesz sprawdzić czy pilot to Slave czy Master. Po dłuższym wciśnięciu dowolnego przycisku LEDa na Masterze krótko mrygnie, zgaśnie i po chwili zacznie ciągle pulsować. W Slave od razu pulsuje.
    Jeśli to Slave - nie dopiszesz go do odbiornika, ale też nie przestawisz go na Mastera bo przekształcenie pilota z Mastera na Slave jest nieodwracalne.
    Ale jak jest Slave - powinien gdzieś być i Master?
    Jesli Slave - pozostaje dokupić nowego pilota, dopisać go do odbiornika a potem twojego Slave z niego sklonować.
    Jeśli Master - może pożegnał się już z tym światem i także czeka cię zakup nowego.
  • REKLAMA
  • #3 20908381
    drapak12
    Poziom 15  
    Ocena: 26
    Pilot LR oczywiście po wciśnięciu przycisku i jego trzymaniu cały czas świeci dioda po puszczeniu jeszcze chwilę świeci czyli wychodzi na to ze slave. Tylko jak to się samo przemianowało przecież ten pilot działał z tym odbiornikiem. To nie rozumiem trochę zasady mam odbiornik Faac 868 kupuje surowego pilota i rozumiem jest on sklepowo jako master przechodzę do jego programowania dodania go do odbiornika za pomocą przycisków SW1 pierwszy kanał SW2 drugi kanał następnie za pośrednictwem tego pilota master klonuję pozostałe piloty które mimo, że sklepowo były master po sklonowaniu stają się slave i nie będą już mogły nigdy być użyte do programowania żadnego nadajnika tylko będą mogły być klonowane za pomocą masterów?Dodatkowo nie rozumiem te odbiorniki Faac są tylko max 2 kanałowe jak wykorzystać dodać dodatkowe kanały 2 w przypadku 4 kanałowych pilotów ?
  • #4 20909073
    kotbury
    specjalista -automatyka bramowa
    Ocena: 3580
    Cytat:
    które mimo, że sklepowo były master po sklonowaniu stają się slave i nie będą już mogły nigdy być użyte do programowania żadnego nadajnika tylko będą mogły być klonowane za pomocą masterów

Sklepowo KAŻDY surowy pilot jest Masterem. Surówka po sklonowaniu od Mastera sama staje się kolejnym Masterem. A przestawienie Mastera na Slave jest dość skomplikowane, więc przypadkiem nie da się tego zrobić (patrz załącznik).
    Klonowanie odbywa się nie są "za pomocą" Masterów tylko OD Masterów (tylko semantyka).
    Może (pamięć jest zawodna) miałeś kiedyś Mastera, może też trafił ci się też jakimś cudem Slave i to jest właśnie ten, którego masz a Master się "zapodział". Co by nie było - musisz nabyć jeszcze jednego pilota, dopisać go po bożemu do odbiornika i od niego sklonować posiadanego Slave - będziesz miał dwa.
    Dopisek LR to nie typ drogi radiowej (która to nazywa się SLH) tylko oznaczenie pilota o zwiększonym zasięgu - czyli skrót od Long Range.

A nieużywane przyciski można dopisać do kolejnego napędu (np garażowego), można nimi po zaopatrzeniu się w kolejny odbiornik obsługiwać inne urządzenia (np zapalać światło na podwórku) itp
    Załączniki:
    • SLH kodowanie i transformacje pilotów.pdf (671.42 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
REKLAMA