logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] VU+ Uno 4K błyska niebieskim obrazem i się zawiesza - jak naprawić?

radojan 14 Sty 2024 11:43 951 8
REKLAMA
  • #1 20908482
    radojan
    Poziom 8  
    Ocena: 32
    VU+ Uno 4K wiesza się. Witam, po kilku godzinach działania tuner się wiesza-błyska niebieski obraz. Po wyłączeniu zasilania i od czekaniu kilka godzin, po kilku próbach tuner wstaje i znowu działa. Soft OpenAtv, głowice standardowe dvb-s2x. Czy da się to naprawić?
  • REKLAMA
  • #2 20908740
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15525
    radojan napisał:
    Czy da się to naprawić?

Zapewne tak - jeśli oddasz go do elektronika.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #3 20909176
    tomaszlonski
    Poziom 38  
    Ocena: 899
    Na pewno się da bo to zwykle problem tylko z uszkodzonym jednym ze stabilizatorów napięcia albo czasami multiplekserem.
    Ten model ma już swoje lata i warto zastanowić się nad nowym.

Możesz spróbować nie używać HDMi i korzystać tylko ze streamingu z tunera. Takie dziabnie powoduje mniejsze nagrzewanie sie tunera którego optymalna temperatura pracy to prawie 70 stopni.
  • REKLAMA
  • #4 20926236
    radojan
    Poziom 8  
    Czyli to nie wina temperatury ponieważ jeśli działa pokazuje mi 65-67 stopni. Czy uszkodzony port USB może to powodować? Mam podejrzenia, że jest uszkodzony.
  • #5 20926653
    tomaszlonski
    Poziom 38  
    Dowiesz się jak oddasz do naprawy. Zwykle uszkodzenia można w tunerze bez problemu znaleźć w kilka minut.
  • #6 20932763
    radojan
    Poziom 8  
    Od tego zacząłem, ale u mnie nikt nie chce się tego podjąć.

Dodano po 13 [minuty]:

Od tego zacząłem, ale u mnie nikt nie chce się tego podjąć.
  • Pomocny post
    #7 20932843
    tomaszlonski
    Poziom 38  
    Naprawa starszych tunerów jest droga tylko pod względem pracy przy nich i diagnozie i to jest najwyższy koszt dla serwisu, części są w miarę tanie i dostępne.

Naprawa i diagnostyka uszkodzeń w nowszym Vu+ Uno 4K SE zajęła mi ok 4-5 h w sumie przy uszkodzonych tylko układach zasilania i polaryzacji konwertera które się przegrzewały i zawieszały tuner albo nie pracowały z konwerterami zwykłymi, działając za to tylko z Unicable.
  • #8 20935082
    radojan
    Poziom 8  
    Mój nie chce działać z Unicable 2, może to przyczyna awarii. Poszukam jeszcze kogoś, kto się podejmie naprawy.
  • REKLAMA
  • #9 21125320
    radojan
    Poziom 8  
    Wymieniono suche tranzystory.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z tunerem VU+ Uno 4K, który po kilku godzinach pracy zawiesza się, wyświetlając niebieski obraz. Problemy mogą być spowodowane uszkodzeniem stabilizatorów napięcia lub multipleksera. Sugerowane rozwiązania obejmują unikanie użycia HDMI i korzystanie z streamingu, co może zmniejszyć nagrzewanie tunera. Użytkownik podejrzewa uszkodzenie portu USB, co również może wpływać na działanie urządzenia. Naprawa starszych tunerów może być kosztowna ze względu na diagnostykę, ale części są dostępne i stosunkowo tanie. Wymiana uszkodzonych tranzystorów może być konieczna.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA