logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Jaki zewnętrzny dysk SSD kupić?

olador 14 Sty 2024 20:10 3858 19
REKLAMA
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 20909705
    Lukas6432
    Poziom 32  
    Ocena: 433
    Do archiwum to się kupuje HDD a nie zawodne ssd.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 20909706
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15479
    Na backup danych akurat SSD bym nie wybrał i pewnie jeszcze długo nie wybiorę.
    Talerzowe są pod tym względem lepsze.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • Pomocny post
    #4 20909707
    zdolnyadam
    Poziom 29  
    Ocena: 240
    Dysk jak dysk.
    Oprocz SSD warto byłoby mieć jeszcze jedną kopię na HDD.
  • Pomocny post
    #5 20909714
    freebsd
    Poziom 42  
    Ocena: 2027
    Możesz kupić np.: obudowa dysku ICY BOX IB-1824ML-C31 i do tego jakiś dysk nvme. To będzie szybko działać.
    Ewentualnie: OBUDOWA TRACER USB 3.1 TYPE-C M.2 SATA 701 AL i do tego np. dysk SSD ADATA Ultimate SU650 1TB M.2 2280 SATA. To rozwiązanie będzie odpowiadało dyskowi, który zaproponowałeś.
  • #7 20910584
    zdolnyadam
    Poziom 29  
    Fatalny wybór!

Po pierwsze padają często (13 m-cy / wymiana na nowy; pad po 8 m-cach) a po drugie te dyski porty USB mają wlutowane bezposrednio w plytke drukowaną. Jak Ci się wyrobi gniazdo w obudowie (a się wyrabia - tested) to kaplica.

Poza tym ogolenie z komputerem mam cos nie tak, ze dyski na USB powodują BSOD'y. Dlatego na wszelki wypadek kupilem Seagate i ... faktycznie. Ale na szczescie wyprulem dyski z obudow i podlaczam do stacjonarnego przez SATA i jest ok.
  • #8 20910609
    Lukas6432
    Poziom 32  
    Ocena: 433
    Nie pojmuję jak można kupić dysk w tym wypadku SSD zewnętrzny zamiast wewnętrzny SATA i porządną obudowę na USB 3,0 choćby na Aliexpres jeśli chodzi o koszty.
  • REKLAMA
  • #9 20910641
    olador
    Poziom 37  
    Ocena: 1442
    Pierwotny tytuł mojego tematu brzmiał -jaki dysk zewnętrzny SDD kupić?

Obecny zmieniony / kto to zrobił? / sugeruje że chcę kupić ,,dysk SSD Sandisk Portable 1TB''

@zdolnyadam - jeśli WD to ,,fatalny'' wybór to jaka jest Twoja propozycja...
  • #10 20910762
    zdolnyadam
    Poziom 29  
    @olador: osobiście jakiś czas temu kupilem (kilka sztuk) nowe 2.5" Seagate Basic / OneTouch tylko o wyłącznie dlatego, ze te dyski jako jedyne (ze 4 lata temu) byly na SATA. To byla bdb decyzja (pod uwage bralem moje wczesniejsze doswiadczenia z WD i portem USB wszytym w PCB (brak mozliwosci przelozenia do innej obudowy)). I pozniej zaprocentowalo to tym, ze wlasnie moglem wybebeszyc dyski z obudow.

Z tego co pamietam Toshiba ma to samo co WD :( (port USB wlutowany w elektronike dysku).

Do sporadycznego korzystania uzywam tylko tych HDD (4/5TB).

Jak widać nie bez powodu lata wstecz te WD 1TB El dystrybutorzy sprzetu IT dodawali jako gratisy/premie firmom zaopatrujacym sie u nich w komponenty (pierwszy dysk kupilem od kolegi co prowadzil sklep za 1/2 ceny (dostal ich 10 i jakos mu nie chcialy normalnie schodzic).

Dodano po 2 [minuty]:

>>20910609

Zawsze mozna kupic pendrive 1TB jak autor tematu potrzebuje tylko 1TB :D
    Albo 2x512GB.
  • #11 20910776
    sosarek

Poziom 43  
    zdolnyadam napisał:
    Zawsze mozna kupic pendrive 1TB jak autor tematu potrzebuje tylko 1TB

Ta, najlepiej na Alepress i byle w metalowej obudowie i tylko te z ceną poniżej 30zł? ;)
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #13 20910785
    sosarek

Poziom 43  
    @olador Mogłeś zakupić nawet używaną obudowę do QNAPa lub czegoś podobnego, do wewnątrz włożyć dysk WD Purple bądź Seagate Skyhawk i miałbyś na bieżąco dostęp, poza tym owe dyski są trwałe.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #14 20910792
    zdolnyadam
    Poziom 29  
    @sosarek: ale koledze zapewne chodzilo o 2.5". Zapewniam Cię, że bieganie z 3.5" w boxie w kieszeni spodni do komfortowych nie nalezy... :O
  • #15 20910908
    freebsd
    Poziom 42  
    olador napisał:
    Wybrałem dysk WD Elements SE 1TB HDD
    Markowy produkt w fajnej obudowie. Gdybyś w przyszłości kupował następne dyski zewnętrze, to uniwersalne obudowy są równie małe, chociaż obudowa srebrna ma 1/2 grubości i wagi obudowy czarnej.
    PS.: Gniazdo bedzie długo działać, nie wierz w bajki.
    Smartfon Asus oraz dwie obudowy na zielonym tle.

Dodano po 1 [minuty]:

zdolnyadam napisał:
    portem USB wszytym w PCB (brak mozliwosci przelozenia do innej obudowy)).
    Miałeś wszyte porty w PCB... Serio?

Dodano po 1 [minuty]:

zdolnyadam napisał:
    Po pierwsze padają często (13 m-cy / wymiana na nowy; pad po 8 m-cach)
    Jakieś dowody na częste awarie wspomnianych dysków?

Dodano po 52 [sekundy]:

zdolnyadam napisał:
    porty USB mają wlutowane bezposrednio w plytke drukowaną.
    To jak inaczej instaluje się porty USB?
  • #16 20910941
    zdolnyadam
    Poziom 29  
    @freebsd jakis czas temu zauwazylem, ze masz jakies dziwne wizje i te Twoje wypowiedzi odstają od rzeczywistości.

Rozbierałeś tego WD1TB, że uczenie zabierasz głos? Ja rozbierałem. Jak nie masz takiego modelu to mozesz sobie ogladnac filmy na jutubie jak wyglada w srodku.

Nic nie pisałem o PORTACH USB. Pisalem o (jednym) porcie USB.

Jak reklamowalem swój dysk kupiony u kolegi w sklepie to powiedzial mi, ze te gifty w przeciagu roku wszystkie wrocily na reklamację. Na wyraźnie żądanie swoich trzech klientów (bo nie chcial nimi handlowac) sprzedał im w sumie 70 takich dysków. Wrociło do niego 60 dysków w przeciągu 1,5 roku.

Przecież w obudowach 2.5" sprzedawanych luzem jest adpter SATA<=>USB który nakłada się na złącze SATA dysku 2.5".

Zresztą nie będę dywagować. Po pierwszym padzie dysku skontaktowalem sie z firmą data recovery. Gość jak uslyszał o jaki dysk chodzi to sie bardzo ucieszył. Miedzy wierszami mozna bylo uslyszec, ze te dyski stale zrodlo dochodu.

I tyle w temacie.

Moderowany przez gulson:

Prośba o powstrzymanie się od złośliwości.

• #17 20910952
    freebsd
    Poziom 42  
    zdolnyadam napisał:
    @freebsd jakis czas temu zauwazylem, ze masz jakies dziwne wizje i te Twoje wypowiedzi odstają od rzeczywistości.

Rozbierałeś tego WD1TB, że uczenie zabierasz głos? Ja rozbierałem. Jak nie masz takiego modelu to mozesz sobie ogladnac filmy na jutubie jak wyglada w srodku.

Nic nie pisałem o PORTACH USB. Pisalem o (jednym) porcie USB.

Jak reklamowalem swój dysk kupiony u kolegi w sklepie to powiedzial mi, ze te gifty w przeciagu roku wszystkie wrocily na reklamację. Na wyraźnie żądanie swoich trzech klientów (bo nie chcial nimi handlowac) sprzedał im w sumie 70 takich dysków. Wrociło do niego 60 dysków w przeciągu 1,5 roku.

Przecież w obudowach 2.5" sprzedawanych luzem jest adpter SATA<=>USB który nakłada się na złącze SATA dysku 2.5".

Zresztą nie będę dywagować. Po pierwszym padzie dysku skontaktowalem sie z firmą data recovery. Gość jak uslyszał o jaki dysk chodzi to sie bardzo ucieszył. Miedzy wierszami mozna bylo uslyszec, ze te dyski stale zrodlo dochodu.

I tyle w temacie.

@zdolnyadam W mojej ocenie zajmujesz się trollowaniem i obniżaniem poziomu Elektrody.
  • #18 20910993
    zdolnyadam
    Poziom 29  
    @freebsd: Porad czy konkretnych odpowiedzi powinny udzielać starannie wyselekcjonowane osoby. I na pewno nie powinienes to byc Ty. Myslalem, ze 17 lat na elektrodzie + inne statystyki do czegoś zobowiązują. Pozwól w takim razie, że na jakiś czas wstrzymam sie od pisania na tym forum. Ty zaś prezentuj dalej swoje dziwne poglądy jak jeden z uzytkowników który uparcie twierdzi, ze 16GB RAM wystarczy do tego aby bez zadnych problemow (płynnie i swobodnie) korzystać z pakietu ADOBE/CAD o graniu nie wspomnę.
  • #19 20911008
    olador
    Poziom 37  
    @zdolnyadam wstrzymaj się z tą decyzją - w dalszym ciągu czekam na Twoją propozycję...
  • #20 20949957
    olador
    Poziom 37  
    Problem z wyborem zewnętrznego dysku rozwiązany. Wybrałem Seagate One Touch Portable 1TB USB 3.2 Gen. 1 Czarny. Archiwalne materiały tyczące Czesława Niemena zabezpieczone. Gdyby kogoś temat interesował udostępnię swoje zbiory. A są ogromne - samego tekstu jest ponad 10,000 stron... + audio, video itp.....

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono temat zakupu zewnętrznego dysku SSD, z naciskiem na archiwizację zdjęć i dokumentów. Użytkownicy sugerowali, że dla celów archiwalnych lepszym wyborem mogą być dyski HDD, które są bardziej niezawodne. Wskazano na problemy z dyskami SSD, takie jak awaryjność i wlutowane porty USB, co utrudnia ich wymianę. Proponowano alternatywy, takie jak obudowy do dysków NVMe oraz konkretne modele HDD, jak Seagate One Touch i WD Elements. Ostatecznie autor wybrał dysk Seagate One Touch Portable 1TB USB 3.2 Gen. 1 do archiwizacji materiałów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA