logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Czy warto kupić spawarkę laserową 3 w 1 za 260 zł? Opinie użytkowników

borowskimiroslaw 14 Sty 2024 20:43 107616 24
REKLAMA
  • #1 20909758
    borowskimiroslaw
    Poziom 2  
    Ocena: 12
    Czy spawarka laserowa 3 w 1 to urządzenie mające sens. Przy cenie 260 zł może być przydatna, czy to zakup bez sensu. Brakuje jakichkolwiek opinii od osób, które kupiły i używają.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 20909777
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #3 20909950
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 20910205
    robig
    Poziom 23  
    Ocena: 143
    Gdy widzę na Facebooku te rolki z tymi "laserowymi spawarkami" o niebotycznych mocach, zasilanych jednofazowo z gniazda sieciowego, które pospawają każdy pręcik, blaszkę a nawet samolot, 🤣 to tylko błogi uśmiech na twarzy mi się pojawia.
    Kup sobie zwykłą spawarkę inwertorową za parę stówek, wyjdziesz na tym zdecydowanie lepiej i nie otrzymasz świecidełka do pozbywania się zarostu w okolicach bikini. 😁
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 20910238
    kortyleski
    Poziom 43  
    Ocena: 3847
    Kiedyś na facebooku pisał gość który się skusił i kupił. Dostał lutownicę z podajnikiem cyny, coś takiego:
    https://allegro.pl/oferta/lutownica-30-60w-z-podajnikiem-cyny-cyna-zd555-14694487451

Jak się przyjrzeć zdjęciom to nawet ten kabelek sieciowy jest po chamsku w paincie namalowany.

Natomiast sam pistolet to rzeczywista głowica od spawarki laserowej tylko do tego potrzebne jest jeszcze źródło.
    Generalnie jeden wielki wałek
  • Pomocny post
    #6 20910674
    SQ5AZP
    Poziom 34  
    Ocena: 472
    borowskimiroslaw napisał:
    Czy spawarka laserowa 3 w 1 to urządzenie mające sens. Przy cenie 260 zł może być przydatna, czy to zakup bez sensu. Brakuje jakichkolwiek opinii od osób, które kupiły i używają.
    Pozdrawiam

Jedna z najtańszych w serwisie Aliexpres Link
    Po zamówieniu musisz opłacić 23% VAT i 20% cła. Łącznie jakieś 27000 złotych.
  • Pomocny post
    #7 20910761
    kkknc
    Poziom 43  
    Ocena: 6660
    Da się i z jednej fazy. Zresztą byłem przy podłączaniu takiej. Na znamionowej pobierany prąd 14 A max. Tymczasem przy 65% mocy rzeczywisty 21-22 A.
  • Pomocny post
    #9 20911202
    kkknc
    Poziom 43  
    Najpierw to sprawdź czy firma DeWalt się do tego przyznaje. A potem pójdzie z górki.
    Przyjrzałeś się spawaniu? To się przyjrzyj bo ten element jest już pospawany, tylko iskry są krzesane, podejrzewam, że komputerowo dołożone.
    Spawanie polega na topieniu krawędzi materiału, widzisz gdzieś odbarwienia stopienia żeby to było gorąco po przejściu tego urządzenia. No i też jeszcze głęboko ścięcia 30 mm. To trzeba niezłej plazmy żeby 30 mm przeciąć. A tu proszę, takie gówienko, ciach pach 30 mm.
    Teraz dalej spójrz na zamieszczone obrazki, oto najnowsza seria spawarek laserowych. Ale jaka seria? Bo każda seria w każdej firmie, nie tylko w DeWalt, ma jakąś nazwę czy oznaczenie, tu tego nie ma. A na zdjęciu są normalne urządzenia DeWalt, żadnej spawarki na tym nie ma.
    I na pewno nie wychwyciłem wszystkiego, bo mi się nie chce, no, ale cóż, ja to ja, nie jestem idiotą żeby się na coś nabierać.
  • Pomocny post
    #10 20911208
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #11 20911386
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • Pomocny post
    #12 20911412
    SQ5AZP
    Poziom 34  
    Ocena: 472
    >>20911177 Obejrzyj sobie głowicę laserową maszyny obróbczej o energii lasera 8 kW. Jakiejkolwiek przecinarki laserowej. Wraz z układem chłodzenia ma toto grubość uda kulturysty i mniej więcej pół metra długości, bo sprawność takich urządzeń to kilka-kilkanaście procent, a cała reszta to ciepło które trzeba rozproszyć! 8 kW mocy lasera to moc pobierana z sieci circa 50-60 kW! Sam zasilacz takiej mocy to niezła szafka!
    Cały ten filmik to bajer dla matołów!
  • Pomocny post
    #13 20911626
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • Pomocny post
    #14 20911742
    Lisek64
    Poziom 33  
    Ocena: 588
    220 zł to kosztuje łuska. :-)
  • #15 20911797
    borowskimiroslaw
    Poziom 2  
    Zgodnie z radą napisałem do producenta. Ciekawe, co odpisze? Raczej domyślam się, ale najbardziej fascynuje mnie brak opinii i ucięcie poprzedniego wątku na forum.
  • Pomocny post
    #16 20912051
    waltersalata
    Poziom 25  
    Ocena: 282
    robig napisał:
    Gdy widzę na Facebooku te rolki z tymi "laserowymi spawarkami" o niebotycznych mocach, zasilanych jednofazowo z gniazda sieciowego, które pospawają każdy pręcik, blaszkę a nawet samolot, 🤣 to tylko błogi uśmiech na twarzy mi się pojawia.

Ludzie sa w dzisiejszych czasach coraz bardziej glupsi. Mireczek zobaczyl swiecidelko na ekranie smartofona i lyknal to jak pelikan bez zastanowienia.
  • #17 20912879
    borowskimiroslaw
    Poziom 2  
    Nie kupił, ale był ciekaw. Najlepsze wyjście dał kkknc pytanie do firmy teraz ich ruch aby takie śmieci się nie pojawiały.
  • #18 20913161
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • Pomocny post
    #19 20914844
    robig
    Poziom 23  
    Ocena: 143
    borowskimiroslaw napisał:
    Najlepsze wyjście dał kkknc pytanie do firmy teraz ich ruch aby takie śmieci się nie pojawiały.

Do którego producenta, tego w Chinach czy do DeWalt? Żółty kolega odpisze to, co chcesz przeczytać, a w DeWalt zrobią delete tej wiadomości.
    Jak koledzy wyżej prawią, zwykła ściema i polowanie na jelenia.
  • Pomocny post
    #20 20914869
    kortyleski
    Poziom 43  
    Ocena: 3847
    Dodam że ta sama ściema pojawiała się już pod marką Makita i Milwaukee

Dodano po 3 [minuty]:

Choć film prawdę pokazuje. Spawarką laserową właśnie tak się spawa. Byli u nas w fabryce majfriendy z prezentacją. Miałem okazję spawać. Baja. Tylko nie 200 zeta, a osiemdziesiąt kilka tysięcy netto.

Dodano po 16 [minuty]:

kkknc napisał:
    Da się i z jednej fazy. Zresztą byłem przy podłączaniu takiej. Na znamionowej pobierany prąd 14 A max. Tymczasem przy 65% mocy rzeczywisty 21-22 A.
    Jasne. Byłeś. Jeden z moich laserów ma moc wiązki 6 kW. Samo źródło żre z sieci 80 na pełnej mocy. I cięcie blachy 10 mm tak dość powoli.

SQ5AZP napisał:
    Obejrzyj sobie głowicę laserową maszyny obróbczej o energii lasera 8 kW. Jakiejkolwiek przecinarki laserowej. Wraz z układem chłodzenia ma toto grubość uda kulturysty i mniej więcej pół metra długości, bo sprawność takich urządzeń to kilka-kilkanaście procent, a cała reszta to ciepło, które trzeba rozproszyć! 8 kW mocy lasera to moc pobierana z sieci circa 50-60 kW! Sam zasilacz takiej mocy to niezła szafka!

Głowica to akurat jest wielkości pudełka po butach albo i połowy. Tam jest tylko soczewka i przedmuch gazem. Za to źródło na modułach półprzewodnikowych to już spora komoda. Chłodziarka to niewielka szafa. Dochodzi osprzęt. Do tego posuwy. Moja turecka durma zajmuje na hali jakieś 8x12 metrów. A zasilacz źródła jest wielkości średniej skrzynki narzędziowej.

Dodano po 1 [godziny] 36 [minuty]:

kkknc napisał:
    jasne. Byłeś. Jeden z moich laserów ma moc wiązki 6kW. Samo źródło żre z sieci 80 na pełnej mocy. I cięcie blachy 10mm tak dość powoli.

SQ5AZP napisał:
    Obejrzyj sobie głowicę laserową maszyny obróbczej o energii lasera 8kW. Jakiejkolwiek przecinarki laserowej. Wraz z układem chłodzenia ma toto grubość uda kulturysty i mniej więcej pół metra długości, bo sprawność takich urządzeń to kilka-kilkanaście procent a cała reszta to ciepło które trzeba rozproszyć! 8 kW mocy lasera to moc pobierana z sieci circa 50-60 kW! Sam zasilacz takiej mocy to niezła szafka!

Głowica to akurat jest wielkości pudełka po butach albo i połowy. Tam jest tylko soczewka i przedmuch gazem. Za to źródło na modułach półprzewodnikowych to już spora komoda. Chłodziarka to niewielka szafa. Dochodzi osprzęt. Do tego posuwy. Moja turecka durma zajmuje na hali jakieś 8x12 metrów. A zasilacz źródła jest wielkości średniej skrzynki narzędziowej.
  • Pomocny post
    #21 20915078
    kkknc
    Poziom 43  
    kortyleski napisał:

Jasne. Byłeś.

Nawet mam zdjęcie tabliczki znamionowej. Jak i zdjęcia amperomierza wpiętego w obwód.
    A i mogę podejść i film nakręcić to w sumie 50 m ode mnie.
  • Pomocny post
    #22 20915198
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • Pomocny post
    #23 20915370
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #24 20941021
    borowskimiroslaw
    Poziom 2  
    DeWalt odpisał, że podejmą kroki hehe, ale no cóż kropla drąży skałę. Dziękuję wszystkim za poświęconą uwagę. Zamykam temat.
  • #25 20941027
    borowskimiroslaw
    Poziom 2  
    Nie kupiłem nie kupię, ale uzyskane informacje dają pogląd na skalę cwaniactwa firm handlujących sprzętem.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja na temat opłacalności zakupu spawarki laserowej 3 w 1 za 260 zł wskazuje na wątpliwości co do jej jakości i funkcjonalności. Użytkownicy podkreślają, że w tej cenie można spodziewać się jedynie niskiej jakości urządzenia, które może być jedynie atrapą. Wiele osób zwraca uwagę na brak rzeczywistych opinii użytkowników oraz na to, że podobne urządzenia są często reklamowane jako laserowe, mimo że w rzeczywistości są to lutownice. Wskazano również na nieprawidłowości w reklamach, które sugerują nierealistyczne możliwości spawania. Użytkownicy sugerują, że lepszym wyborem byłaby tradycyjna spawarka inwertorowa, a nie tanie imitacje. Wspomniano również o markach takich jak DeWalt, które mogą być używane w kontekście podróbek.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA