Czy spawarka laserowa 3 w 1 to urządzenie mające sens. Przy cenie 260 zł może być przydatna, czy to zakup bez sensu. Brakuje jakichkolwiek opinii od osób, które kupiły i używają.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Czy wolisz polską wersję strony elektroda?
Nie, dziękuję Przekieruj mnie tamborowskimiroslaw napisał:Czy spawarka laserowa 3 w 1 to urządzenie mające sens. Przy cenie 260 zł może być przydatna, czy to zakup bez sensu. Brakuje jakichkolwiek opinii od osób, które kupiły i używają.
Pozdrawiam
robig napisał:Gdy widzę na Facebooku te rolki z tymi "laserowymi spawarkami" o niebotycznych mocach, zasilanych jednofazowo z gniazda sieciowego, które pospawają każdy pręcik, blaszkę a nawet samolot, 🤣 to tylko błogi uśmiech na twarzy mi się pojawia.
borowskimiroslaw napisał:Najlepsze wyjście dał kkknc pytanie do firmy teraz ich ruch aby takie śmieci się nie pojawiały.
kkknc napisał:Jasne. Byłeś. Jeden z moich laserów ma moc wiązki 6 kW. Samo źródło żre z sieci 80 na pełnej mocy. I cięcie blachy 10 mm tak dość powoli.Da się i z jednej fazy. Zresztą byłem przy podłączaniu takiej. Na znamionowej pobierany prąd 14 A max. Tymczasem przy 65% mocy rzeczywisty 21-22 A.
SQ5AZP napisał:Obejrzyj sobie głowicę laserową maszyny obróbczej o energii lasera 8 kW. Jakiejkolwiek przecinarki laserowej. Wraz z układem chłodzenia ma toto grubość uda kulturysty i mniej więcej pół metra długości, bo sprawność takich urządzeń to kilka-kilkanaście procent, a cała reszta to ciepło, które trzeba rozproszyć! 8 kW mocy lasera to moc pobierana z sieci circa 50-60 kW! Sam zasilacz takiej mocy to niezła szafka!
kkknc napisał:jasne. Byłeś. Jeden z moich laserów ma moc wiązki 6kW. Samo źródło żre z sieci 80 na pełnej mocy. I cięcie blachy 10mm tak dość powoli.Da się i z jednej fazy. Zresztą byłem przy podłączaniu takiej. Na znamionowej pobierany prąd 14 A max. Tymczasem przy 65% mocy rzeczywisty 21-22 A.
SQ5AZP napisał:Obejrzyj sobie głowicę laserową maszyny obróbczej o energii lasera 8kW. Jakiejkolwiek przecinarki laserowej. Wraz z układem chłodzenia ma toto grubość uda kulturysty i mniej więcej pół metra długości, bo sprawność takich urządzeń to kilka-kilkanaście procent a cała reszta to ciepło które trzeba rozproszyć! 8 kW mocy lasera to moc pobierana z sieci circa 50-60 kW! Sam zasilacz takiej mocy to niezła szafka!
kortyleski napisał:
Jasne. Byłeś.