logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Konfiguracja HC-SR04 w ESPeasy - niestabilne przeliczanie na %

ryshard 15 Sty 2024 14:54 915 1
REKLAMA
  • #1 20910795
    ryshard
    Poziom 15  
    Ocena: 22
    Witam mam na ESP8266 wgrane Espeasy, do tego mam podłączone 4 czujniki temperatury (Piec, boiler, podłogówka i temperatura zewnętrzna).
    Dodałem czujnik odległości HC-SR04 do zbiornika na węgiel do pieca. Czujnik działa, pokazuje odległość. 100 cm pusty, 20 cm pełny. Dopisałem w espeasy formułę -1.25*%value%+125.00, żeby mi przeliczało na procenty. 100cm - 0%, 20cm - 100%. Tylko że jest tak, że raz mi zwraca wartość do domoticza w cm, bez przeliczania formułą, a raz przelicznone, przez co mam krzaki i nie wiem ile zostało węgla, bo nie wiem czy to w % czy w cm. Po restarcie esp8266, podaje w cm, nie używa formuły. Jak wejdę w konfigurację przez www i trochę poklikam zaczyna przeliczać na %. Gdzie szukać przyczyny? Może temu, że formuła zaczyna się od "-" przez to esp głupieje?
  • REKLAMA
  • #2 20914553
    xury
    Specjalista automatyka domowa
    Ocena: 1487
    Espeasy odpuściłem sobie wieki temu z racji takich właśnie niespodzianek.
    Co możesz zrobić:
    - przejść na Tasmota
    - posyłać na broker MQTT bez formuły a potem w nodered przekształcić wiadomość na pasującą do domoticza
    - posłać bez formuły na domotiicz dodać kolejny dummy sensor i przeparsować przez dzvent's, lua python etc.
REKLAMA