logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zastosowanie ogranicznika Dehn 941400 TNs w sieci TNC

bobaskgb 19 Sty 2024 06:28 1434 17
  • #1 20917073
    bobaskgb
    Poziom 15  
    Ocena: 4
    Dzień dobry,

czy można zastosować ogranicznik przepięć przeznaczony do sieci TNs (dehn 941400) w sieci TNc i nie podłączać do niego po prostu N ?

941300 przeznaczony do sieci TNC jest o dziwo dużo droższy i słabo dostępny. Dom jednorodzinny, podział PEN w rozdzielni GSU 30cm poniżej rozdzielni.
  • #2 20917145
    cz4rnypan
    Poziom 18  
    Ocena: 83
    Skoro masz podział PEN w "rozdzielnicy" to tam masz też przejście na układ TN-C-S (TN-S), więc jeżeli tam będzie umieszczony ogranicznik to możesz użyć tego do TN-S. W innym przypadku, przed rozdziałem - do układu TN-C musi być ogranicznik 3+0, np. ten który wyspecyfikowałeś.

Pozdr, Hubert
  • #3 20917152
    bobaskgb
    Poziom 15  
    Ocena: 4
    Hubert,

Dziękuje za odpowiedź.
    Patrząc na uproszczone schematy tych Dehnów TN-c i TN-s to są po prostu 3 lub 4 ograniczniki w jednej obudowie.

Nie wiem czy dobrze analizuję, ale czy w takim przypadku ochronnik TN-S, bez podłączonego N nie będzie działa równie poprawnie w sieci TN-C tak jak ten dedykowany ?
  • Pomocny post
    #4 20917461
    cz4rnypan
    Poziom 18  
    Ocena: 83

Szczerze powiedziawszy, nie stosowałem takiego rozwiązania. Z technicznego punktu widzenia, ta strona powinna działać poprawnie.
    Wyrównujesz potencjał pośrednio poprzez ogranicznik przepięć między L1, L2, L3 a PEN. N pozostaje niepodłączone i nie powinno to wpłynąć na działanie SPD.

Pozdr., Hubert
  • #5 21314534
    dejavuu
    Poziom 12  
    Ocena: 19
    Na czym stanęło ? Jaki ograniczniki zastosować ? Mam ten sam dylemat sieć tn-c.
    Podział pen u mnie w skrzynce. Czy wówczas mogę podłaczyć do 4 polowego czy wybierać ten droższy ?
  • #6 21314741
    tyqva
    Poziom 36  
    Ocena: 1160
    dejavuu napisał:
    Na czym stanęło ? Jaki ograniczniki zastosować ? Mam ten sam dylemat sieć tn-c.
    Podział pen u mnie w skrzynce. Czy wówczas mogę podłaczyć do 4 polowego czy wybierać ten droższy ?

Jeśli to ten sam problem, co autora - bierz tańszy.
    Nie łącz N.
    To są już leciwe ograniczniki i różnica w cenie nie zależna od technicznej wartości - tzn - na te ceny wpływa polityka cenowa, nie ich realna wartość (że im więcej pól, tym drożej).
    Schematy dwóch ograniczników przepięć DEHN.
  • #7 21314751
    dejavuu
    Poziom 12  
    Ok dziękuje za info zatem 4 polowy jest zdecydowanie tańszy. Rozumiem wtedy tylko 3 fazy podłączyć nie podpinać Nki - z podziału pena?
    Druga sprawa czy faktycznie dehn będzie lepszy od eatona. Jest sens dopłacać ?
  • #8 21314754
    Vidio
    Poziom 3  
    Ocena: 2
    A czy podłączenie N w takiej sytuacji coś zmienia w działaniu czy po prostu zbędny przewód?
  • #9 21314762
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #10 21314765
    tyqva
    Poziom 36  
    Vidio napisał:
    A czy podłączenie N w takiej sytuacji coś zmienia w działaniu czy po prostu zbędny przewód?
    Nie zbędny przewód, tylko zacisk. Zapasowy. Przy uszkodzeniu jednego pola ogranicznika możemy wykorzystać zacisk N jako zastępujący niesprawne pole. Takie sobie druciarstwo. Bo nie naciągniemy kolorowej koszulki...
  • #11 21314769
    dejavuu
    Poziom 12  
    >>21314765
    Ok super dzieki za informację.
    Powiedz jeszcze stosunek jakości tego Dehna a ogranicznika Eatona jest znaczny ?
    Chodzi mi którę rozwiązanie będzie lepsze jakościowo i czy jest jakaś tam większa różnica.
  • #12 21314780
    tyqva
    Poziom 36  
    napisał:
    ... Bierzesz 4 polowy skoro tańszy i nie podłączasz PEN czy N....
    Raczej to nie jest bez znaczenia czy wolny zostawimy N czy PE (nie PEN). Przy wolnym PE mamy podwójne odkładanie przepięcia L - ziemia (na dwóch członach ogranicznika).
  • #13 21314782
    Vidio
    Poziom 3  
    Chodzi mi o sytuację gdy N został podłączony pomimo tego że obok jest podział PEN - nie ma więc wolnego zacisku. Należy odłączyć czy tak zostawić?
  • #14 21314783
    tyqva
    Poziom 36  
    Vidio napisał:
    Chodzi mi o sytuację gdy N został podłączony pomimo tego że obok jest podział PEN - nie ma więc wolnego zacisku. Należy odłączyć czy tak zostawić?
    Jak tego nie rozumiesz, zawołaj elektryka.

Dodano po 3 [minuty]:

dejavuu napisał:
    .. czy faktycznie dehn będzie lepszy od eatona. Jest sens dopłacać ?
    Mówi się, że za każdą dodatkową złotówkę dostajemy coś więcej.

No i DEHN jest marką kojarzoną z ogranicznikami, EATON jest kojarzony z wieloma rzeczami, skądinąd też markowymi. Ale ograniczniki bym wolał albo DEHN'a, albo Phoenix'a.
  • #15 21314812
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #16 21314819
    tyqva
    Poziom 36  
    napisał:
    ...
    Ja nic nie napisałem o wolnym PE. ....
    OK.
  • #17 21314828
    Vidio
    Poziom 3  
    tyqva napisał:

Właśnie po to pytam, czy mam wołać tego, co tak podłączył, żeby rozłączał. Odpowiedź "nie podłączać" jest tu niejednoznaczna.
  • #18 21314838
    tyqva
    Poziom 36  
    Vidio napisał:
    tyqva napisał:

Właśnie po to pytam czy mam wołać tego co tak podłączył żeby rozłączał. Odpowiedź "nie podłączać" jest tu niejednoznaczna.
    Jak chcesz by był rozłączony to wołaj, jak chcesz by był połączony, to nie wołaj.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono kwestię zastosowania ogranicznika przepięć Dehn 941400 przeznaczonego do sieci TN-S w instalacji TN-C, gdzie brak jest osobnego przewodu N, a podział PEN następuje w rozdzielnicy. Zgodnie z opiniami, jeśli w rozdzielnicy następuje rozdział PEN na PE i N (układ TN-C-S), można zastosować ogranicznik dedykowany do TN-S. W przypadku braku takiego rozdziału, w sieci TN-C należy stosować ogranicznik 3+0 (bez pola N), np. model dedykowany do TN-C. Ogranicznik 4-polowy (TN-S) bez podłączonego przewodu N może działać poprawnie w sieci TN-C, ponieważ moduły ograniczników są niezależne, a potencjał jest wyrównywany między fazami a PEN. Podłączenie przewodu N do ogranicznika w sieci TN-C jest zbędne, a zacisk N może służyć jako zapasowy w przypadku uszkodzenia pola ogranicznika. Dyskutowano także o różnicach cenowych między modelami Dehn 941400 (TN-S) i 941300 (TN-C), gdzie tańszy model 4-polowy jest często preferowany ze względu na dostępność i cenę. W kwestii jakości, marka Dehn jest rekomendowana jako specjalistyczna w dziedzinie ograniczników przepięć, przewyższająca Eaton, który jest marką bardziej uniwersalną. Poruszono również temat pozostawienia wolnego zacisku PE w ograniczniku, co może wpływać na skuteczność ochrony przez podwójne odkładanie przepięć między fazą a ziemią.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA