logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy i jaki ogranicznik przepięć zastosować do sieci tnc na tncs?

bloydwick 19 Lut 2020 15:53 1728 4
  • #1 18480779
    bloydwick
    Poziom 9  
    Ocena: 4
    Mam szybkie pytanko.
    Siec tnc na tncs. Ograniczenie 32A w ZK. 17kW w umowie. Bednarka w fundamencie.
    Z elektrykiem prawie wszystko ugadane. Prawie bo jak pytalem o ogranicznik przepiec to powiedzial PO CO? Nie wiem czy to ma wielkie znaczenie ale dom mam w pierwszej kolejnosci od transformatora(od stacji do slupa na ktorym jest moja skrzynka jest jakies 5 m i dalej mojego WLZ w ziemi jakies 12m) a burze potrafia byc czasem dosc blosne u nas. Z tego co widzialem to takie ograniczniki troche potrafia kosztowac a gdy nie trzeba to nie widze sensu przeplacac. Jednak w tym przypadku nie wiem czy trzeba czy nie trzeba wiec pytam czy takie ograniczniki trzeba stosowac a jak tak to jaki bo w tym tez lekko sie pogubilem.
  • #2 18480823
    kozi966
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1288
    Podstawa prawna:
    Cytat:
    ROZPORZĄDZENIE
    MINISTRA INFRASTRUKTURY
    z dnia 12 kwietnia 2002 r.
    w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie.
    § 183. 1. W instalacjach elektrycznych należy stosować:
    10) urządzenia ochrony przeciwprzepięciowej.

Jaki? No generalnie taki, jaki przewidział projektant w projekcie.
    Co do możliwości wyboru:
    Link
    Link
    I tak dalej.
  • #3 18483927
    Magic_moon
    Poziom 32  
    Ocena: 337
    Jeśli chcesz porządny ogranicznik przepięć to kup DEHN.
  • #4 18483978
    bloydwick
    Poziom 9  
    Ocena: 4
    Dzieki za odzew. Co do projektu (wiem ze moge zostac teraz zblugany) to delikatnie mowiac jest taki do urzedu czyli nie nadajacy sie do zrobienia z niego jakiejkolwiek instalacji. Ten co bedzie to podlaczal powiedzial ze po wszystkim przemierzy co trzeba i mam sie nie martwic(prawdopodobnie poszukam jeszcze kogos kto to potem zweryfikuje). Ja staram sie tu poprostu jakos czuwac nad tym co ktos dla mnie robi.
    Tak patrzylem po tych ogranicznikach i przestrzal cenowy jest spory i chcialem tylko prosic o informacje czy przy sieci tnc kiedy w domu(w rozdzielnicy i dalej) jest tncs to ogranicznik ma byc do sieci tnc (do podlaczenia 3 fazy) czy tns (3 fazy i N)?
  • #5 18484006
    kozi966
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1288
    bloydwick napisał:
    Tak patrzylem po tych ogranicznikach i przestrzal cenowy jest spory i chcialem tylko prosic o informacje czy przy sieci tnc kiedy w domu(w rozdzielnicy i dalej) jest tncs to ogranicznik ma byc do sieci tnc (do podlaczenia 3 fazy) czy tns (3 fazy i N)?

Rostrzał cenowy jest spory z tego względu, że ograniczniki stosuje się do różnych wymagań.
    Jeżeli w projekcie ktoś przewidział (i zweryfikował z odpowiednimi warunkami) tylko ogranicznik T1+T2 warystorowy, to cena będzie niższa, niż gdy zastosowany powinien być ogranicznik T1 i T2 kombinowany - warystor + iskiernik.

Niemniej jednak, dla sieci TN, w przypadku gdy w obiekcie rozdzielany jest PEN na PE i N stosować należy ogranicznik jak dla układu TN-C.
REKLAMA