logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Napis PHONE w Audi Concert - przycinanie żółtego kabla?

hadrian39 23 Sty 2024 10:27 819 9
REKLAMA
  • #1 20924184
    hadrian39
    Poziom 6  

Cześć, od jakiegoś czasu pojawia mi się napis PHONE w radiu (nie można wtedy nic zrobić w radiu), najczęściej zaraz po odpaleniu samochodu. Po jakimś czasie (około 10 minut) zaczyna znikać, tzn. zaczyna się przełączać raz na normalny tryb, a raz na PHONE, aż do niepojawiania się więcej. Nieraz jednak nie jest od początku wyświetlany i w trakcie jazdy się pojawia, po jakimś czasie zaczyna znikać. Poczytałem w necie i niby to problem z pinem odpowiedzialnym za telefon, tylko że ja nie mam w ogóle tej kostki (D) podpiętej do radia. W innym wątku ktoś pisał, że przecięcie żółtego kabla pomogło, wiecie może o który chodzi?

Mignęło mi też w innym wątku, że komuś po napisie PHONE zaczął rozładowywać się samochód, u mnie też radio bierze na wyłączonym silniku z 0,8 A.

Napis PHONE w Audi Concert - przycinanie żółtego kabla?

• REKLAMA
  • #2 20924224
    mipix
    Poziom 38  
    Ocena: 1458
    Ja bym postawił na sygnał TEL MUTE. Coś tam jest nie w porządku. Zmierz jakie masz tam napięcie względem masy. Sprawdź co tam jest gdy radio gra a co gdy jest aktywowany samoczynnie telefon.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 20925487
    justka80
    Poziom 34  
    Ocena: 439
    hadrian39 napisał:
    u mnie też radio bierze na wyłączonym silniku z 0,8 A.

Czy taki pobór prądu (0.8A) jest "przy wyłączonym silniku" czy przy wyjętym kluczyku i wyłączonym (zgaszonym) radiu?
    Concert'ów było wiele. Podaj producenta i numer ID radia.
    http://codedradio.info/?i=bn&st=concert
  • Pomocny post
    #4 20925746
    mipix
    Poziom 38  
    Te koncerty mają czasem wzmacniacz w bagażniku. Audi A3 np. Tam padał układ załączenia. Nie rołączał zasilania do końca i prąd z akumulatora znikał
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 20925969
    justka80
    Poziom 34  
    Dopóki autor tematu nie określi modelu radia i systemu w jakim ono pracuje, nie będzie wiadomo o czym mowa.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 20926250
    damiancz
    Moderator Radia Samochodowe
    Ocena: 1389
    Uzupełnij tytuł o typ radia.

3.1.15. Publikowanie wpisów przedstawiających problem, bez podania wystarczającej liczby informacji umożliwiającej zajęcie merytorycznego stanowiska przez innych Użytkowników forum. Tytuł wpisu powinien zawierać markę, model oraz skrótowy opis usterki.
  • #7 20929643
    hadrian39
    Poziom 6  

>>20924224
    Przy wyłączonym samochodzie nie ma żadnego napięcia, ale też nie świeci się wtedy PHONE. Przy włączonym radiu, po dotknięciu miernikiem, zaświeca się PHONE. Nie jestem biegły w tych klockach, więc być może źle to sprawdzam. Dotknąłem czerwonym przewodem pomiarowym do pinu PHONE, a czarnym do boku radia.

Co do modelu radia, numer seryjny to AUZ2Z3D1076259. Patrząc na stronę, to jest radio Grundiga, ale jest tam kilka wersji pasujących do AUZ2Z3. Jak dokładniej to sprawdzić?
  • #8 20930419
    mipix
    Poziom 38  
    Zewrzyj ten pin do masy. Powinno pomóc.
  • #9 20930915
    justka80
    Poziom 34  
    hadrian39 napisał:
    jest tam kilka wersji pasujących do AUZ2Z3. Jak dokładniej to sprawdzić?

Podać numery PART i ID radia.
  • #10 20937618
    hadrian39
    Poziom 6  
    >>20930419

Wtedy będzie się cały czas świeciło mute, patrząc po połączeniu pinu i masy za pomocą multimetru.

Czytałem o podobnym przypadku na jakimś forum, facet jechał samochodem z NL do Polski i odpaliło mu się to parę razy, poczekał aż zgasną same bez wyłączania samochodu. Później już mu się to nie włączyło. Co dziwne też tak zrobiłem kiedy phone włączył się nie zaraz po starcie tylko w trasie i na razie się nie włącza. Także trzymam kciuki może jakoś samo się naprawiło.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z radiem Audi Concert, które wyświetla napis "PHONE", co uniemożliwia korzystanie z radia. Problem pojawia się po uruchomieniu silnika i znika po około 10 minutach, ale czasami występuje w trakcie jazdy. Użytkownik nie ma podpiętej kostki (D) odpowiedzialnej za telefon, a w innych wątkach sugerowano, że przecięcie żółtego kabla może pomóc. W dyskusji poruszono również kwestie związane z poborem prądu radia (0,8 A) oraz możliwymi problemami z układem zasilania. Użytkownicy sugerują sprawdzenie napięcia na pinie TEL MUTE oraz podanie dokładnego modelu radia, co jest kluczowe dla dalszej diagnostyki.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA