logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Opłata za moc indukcyjną - czemu jedni za nią płacą dużo a inni kilkadziesiąt złotych.

gadek80 25 Sty 2024 17:13 504 7
REKLAMA
  • #1 20928378
    gadek80
    Poziom 31  
    Ocena: 399
    Witam,
    Analizując rachunki za prąd klientów zauważyłem, że opłata za "Ponadumowny pobór energii biernej indukcyjnej" jest całkowicie różny.
    Klienci mówią, że nie instalowali żadnych kompensatorów a mimo to ta opłata jest niska i patrząc na klientów z tą opłatą wysoką nie jest wprost proporcjonalna do zużycia.
    Dla przykładu, mam klienta hurtownia mięsa z chłodniami (30MWH rocznie) gdzie ta opłata jest wysoka (średnio 500zł miesięcznie w lecie zdecydowanie drożej) inny klient stacja benzynowa z restauracją 80MWh rocznie (50zł miesięcznie) i restauracja z małym browarem 70MWh również 40zł miesięcznie.
    A również mam klienta Sklep spożywczy z małą stolarnią 35MWh + PV, który nie płaci nic za indukcyjną a za pojemnościową 800zł miesięcznie, a może tu jest błąd na fakturze?

Czy możecie mi powiedzieć od czego to zależy? Czy może nowe urządzenia mają już wbudowane dławiki, czy jest szansa, że ta moc kompensuje się z oświetleniem czy może coś innego?

Dziękuję za pomoc
  • REKLAMA
  • #2 20928464
    Shadowix
    Poziom 31  
    Ocena: 268
    Wysokie kwoty za energię bierną indukcyjną i pojemnościową są skutkiem braku jej kompensacji. Aby płacić mniej, należ utrzymywać równe proporcje tych energii. Zainteresuj się jej kompensacją.
  • REKLAMA
  • #3 20928611
    gadek80
    Poziom 31  
    To ja wiem, nawet o tym napisałem wyżej, tylko dlaczego tak jest w niektórych przypadkach. O to się pytałem.
  • #4 20932312
    Shadowix
    Poziom 31  
    Ocena: 268
    Zobacz na fakturze ile jest tej energii kVAr oraz jaka jest kwota jednostkowa. To, że jeden płaci mniej a drugi więcej zależy od ilości tej energii.
  • #5 20932369
    gadek80
    Poziom 31  
    No ale przecież o tym napisałem tylko wartościach PLN a nie kVAr. Nie o to się pytam.
  • REKLAMA
  • #6 20932423
    Tomek.K.
    Poziom 33  
    Ocena: 526
    Większość urządzeń posiada układy elektroniczne, a co za tym idzie zasilacze, które powinny być wyposażone w układy PFC, ale ich skuteczność może się różnić w zależności od tego czy PFC jest aktywny, czy pasywny. Na generowanie mocy biernej wpływ mają również częstotliwości harmoniczne.
    Link
    Link
    Przykładowo zwykła żarówka LED ma współczynnik 0,6, a lodówka w czasie pracy sprężarki 0,85-0,9, natomiast w trakcie czuwania 0,2-0,3, telewizor w czasie pracy 0,9-0,95, a na standby 0,25-0,3. Tak to wygląda u mnie w domu mierzone zwykłym gniazdkowym watomierzem.
  • REKLAMA
  • #7 20932525
    gadek80
    Poziom 31  
    Czyli może tak być i chyba by się to pokryło z tym co wiem, że stare urządzenia kupione kilka, kilkanaście lat temu nie miały instalowanych swoich kompensatorów a obecne nowe maszyny urządzenia już coś takiego mają?
  • #8 20932594
    Tomek.K.
    Poziom 33  
    Ocena: 526
    Większość sprzętów nawet sprzed kilkunastu lat miała już układy PFC, ale mogą być pasywne, czyli zaprojektowane by najefektywniejsza kompensacja była przy określonych parametrach pracy urządzenia, a poza tym starzenie się elementów powoduje utratę ich parametrów, bo to są dławiki i kondensatory. Aktywne dopasowują się do pracy urządzenia, ale ich skuteczność też zależy od konstrukcji. Faktem jest też, że niektóre odbiorniki nie posiadają PFC.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem różnic w opłatach za "Ponadumowny pobór energii biernej indukcyjnej" wśród różnych klientów, mimo zbliżonego zużycia energii. Uczestnicy wskazali, że wysokość opłat zależy od efektywności kompensacji energii biernej, co może być związane z zastosowaniem układów PFC (Power Factor Correction) w urządzeniach. Nowe urządzenia często mają lepsze systemy kompensacji, podczas gdy starsze mogą być mniej efektywne. Wskazano również na wpływ harmonicznych częstotliwości na generowanie mocy biernej. Uczestnicy podkreślili, że różnice w opłatach mogą wynikać z różnych parametrów pracy urządzeń oraz ich wieku.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA