logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Słup energetyczny na działce - czy przysługuje odszkodowanie?

waga109 25 Sty 2024 20:08 7686 13
REKLAMA
  • #1 20928691
    waga109
    Poziom 4  
    Ocena: 2
    Wybaczcie za pisownię, ale blondynka pisze. Otóż kupiliśmy dom od dewelopera. Dom jest na działce której oczywiście nie wybieraliśmy. Po prostu- dom był już wybudowany gdy go zakupiliśmy. Zaaferowani pięknym domkiem nie zwróciliśmy uwagi że na działce obok domu stoi słup energetyczny (czytając poprzednie wypowiedzi- nie wiem jakiego jest napięcia). Na moje oko słup stoi 3-4 m od domu. Cała działka jest ogrodzona (czyli słup stoi na mojej ogrodzonej działce). Do rzeczy - czy należy się odszkodowanie za to że stoi taki słup? Może wiele lat temu dostawca energii postawił słup w dogodnym miejscu, nie wiem czy ktoś z kimś ma jakąś umowę. Ale co w przypadku gdy stoi teraz na mojej działce? Fakt faktem - kupiłam działkę z domkiem i słupem.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 20928731
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    Ocena: 4599
    Jeśli nie chciałaś mieć słupa na swojej działce, trzeba było nie kupować takiej działki. A tak na poważnie- odszkodowanie należało by się, gdyby ktoś w nocy postawił tam słup, ale ten słup stoi tam ileś lat. Jeśli jest to słup z zasilaniem tylko do twojego domu, to możesz wystąpić do właściciela słup( ZE)a o zdemontowanie go, tym samym wyrażając zgodę na pozbawienie się zasilania w energię elektryczną.
  • REKLAMA
  • #3 20928735
    waga109
    Poziom 4  
    Bardzo dziękuję za odpowiedź.
  • #4 20928740
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #5 20928769
    waga109
    Poziom 4  
    Zdjęcie zrobię i wrzucę.
    Nigdy bym nawet nie wspomniała o tym słupie, nawet nie myślałam o nim gdyby nie to że odpaliłam to forum by wrzucić inny temat ale widziałam temat o tych słupach. Tam głównie piszą o odległości, falach elektromagnetycznych czy wpływu na zdrowie. W życiu bym nie pomyślała w tym kontekście. Stoi to stoi, jeść nie prosi. Tak myślę głębiej to odległość od domu jest zdecydowanie większa niż 3-4m.
  • #6 20928777
    Wojtek M
    Poziom 39  
    Ocena: 1119
    waga109 napisał:
    Wybaczcie za pisownię, ale blondynka pisze.
    Pisownia prawie całkiem poprawna.
  • #7 20928820
    r103
    Poziom 37  
    Ocena: 932
    waga109 napisał:
    . Tak myślę głębiej to odległość od domu jest zdecydowanie większa niż 3-4m.

Dla rozwiązania przynajmniej tego problemu - sugeruję użyć jakiegoś narzędzia pomiarowego, np:

Słup energetyczny na działce - czy przysługuje odszkodowanie?
  • #8 20928854
    waga109
    Poziom 4  
    Uwielbiam ludzi z poczuciem humoru 😀
    Napewno mam takie urządzenie które zwie się metrówką i nie będę bała się go użyć pod warunkiem zmiany pogody. Obecnie nie widzi mi się wchodzić po kolana w zaspy śnieżne.
  • REKLAMA
  • #9 20928918
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #10 20928983
    dzidek1968
    Poziom 28  
    Ocena: 388
    waga109 napisał:
    Wybaczcie za pisownię, ale blondynka pisze. Otóż kupiliśmy dom od dewelopera. Dom jest na działce której oczywiście nie wybieraliśmy. Po prostu- dom był już wybudowany gdy go zakupiliśmy. Zaaferowani pięknym domkiem nie zwróciliśmy uwagi że na działce obok domu stoi słup energetyczny (czytając poprzednie wypowiedzi- nie wiem jakiego jest napięcia). Na moje oko słup stoi 3-4 m od domu. Cała działka jest ogrodzona (czyli słup stoi na mojej ogrodzonej działce). Do rzeczy - czy należy się odszkodowanie za to że stoi taki słup? Może wiele lat temu dostawca energii postawił słup w dogodnym miejscu, nie wiem czy ktoś z kimś ma jakąś umowę. Ale co w przypadku gdy stoi teraz na mojej działce? Fakt faktem - kupiłam działkę z domkiem i słupem.

Miałem podobną sytuację, kiedy kupiłem działkę pod budowę domu. Tyle że ja świadomie się na to godziłem, słup 15 kV w samym rogu działki, jakoś specjalnie mi nie przeszkadzał. Ale po kilku latach naszło mnie spróbować dyskusji z ENEĄ w Stargardzie, czy może jakiejś kasy nie uda się wyjąć. Niestety, słup stał już kilka dziesięcioleci i nic nie dało się zrobić. Jest jakiś przepis, który mówi o nabytej służebności w przypadku, gdy przez chyba 30 lat nikt nie zgłaszał sprzeciwu. W PRL ZE nie patyczkowały się i stawiały linie po polach jak leciało ;-). W końcu słup parę lat temu zdemontowano i mam spokój :-)
    W Twoim przypadku musisz sprawdzić, czy w księdze wieczystej nie ma wpisanej służebności. Służebność (chyba przesyłu?) mógł wpisać deweloper, albo prędzej jeszcze poprzedni właściciel działki. Wtedy słup stoi zgodnie z prawem i nic nie wskórasz, nawet jeśli stoi on kilka lat.
  • #11 20929213
    waga109
    Poziom 4  

No właśnie bardziej może o to mi chodziło, czy on stoi teraz "legalnie". Przed zakupem sprawdzałam księgę, nie było nic o służebności, wyłączeniach czy tym podobnych. Domyślam się, że faktycznie kiedyś ŻE stawiał słupy na polach jak leciało, nikogo o zdanie nie pytał. No ale czy skoro teraz słup stoi na prywatnej działce, nie powinni mieć jakiejś umowy ze mną? Dzierżawa, wynajęcie, czy coś w tym stylu. Nie znam się.

Dodano po 2 [minuty]:

>>20928918
    A jaka jest prawidłowa odległość? No raczej rozbiórki domu nie przewiduję. Myślę, że gdyby odległość była nieodpowiednia, to nie dostałby deweloper pozwolenia na budowę, a i odbiór budowlany nie poszedłby po myśli.
  • #12 20929322
    dzidek1968
    Poziom 28  
    Ocena: 388
    waga109 napisał:

czy skoro teraz słup stoi na prywatnej działce, nie powinni mieć jakiejś umowy ze mną? Dzierżawa, wynajęcie, czy coś w tym stylu. Nie znam się.
    (...)
    A jaka jest prawidłowa odległość?

Zależy jak długo słup stoi. Obawiam się zresztą że niezależnie od tego, jak długo, to i tak niczego nie wskórasz. Gra nie jest warta świeczki, zwłaszcza że najprawdopodobnie to słup nn sądząc po odległości od domu :-)
    Odległość jest zależna od wysokości napięcia sieci. I jest liczona od skrajnego przewodu roboczego linii. Przynajmniej tak mnie kiedyś uczono....
  • #13 20929475
    rtvserwisant
    Poziom 24  
    Ocena: 97
    Odległość budynku od linii energetycznej zależy od napięcia tej linii. Ten słup z linią to na jakie napięcie jest?
  • #14 20929531
    gadi20
    Poziom 14  
    Ocena: 21
    Kiedyś znalazłem firmę, która się tym zajmuje: Służebność przesyłu, niby wszystko fajnie, obiecywali załatwić sprawę, duże odszkodowanie, wzięli jakąś kwotę początkową, minęło kilka lat i nic nie załatwili. Korporację Fenix omijać z daleka.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik porusza kwestię odszkodowania za słup energetyczny znajdujący się na jego działce, który był tam przed zakupem domu. W odpowiedziach podkreślono, że odszkodowanie przysługuje jedynie w przypadku, gdy słup został postawiony bezprawnie. Wiele osób sugeruje, aby sprawdzić księgę wieczystą pod kątem ewentualnej służebności przesyłu, która mogła być wpisana przez dewelopera lub poprzedniego właściciela. Wskazano również na znaczenie odległości między budynkiem a słupem, która zależy od napięcia linii energetycznej. Użytkownicy dzielą się doświadczeniami, że w przypadku długotrwałego istnienia słupa, uzyskanie odszkodowania może być trudne.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA