logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Grzejnik drabinkowy ciepły tylko w pionie - co może być przyczyną?

JasiuDuda 26 Sty 2024 11:28 504 22
REKLAMA
  • #1 20929557
    JasiuDuda
    Poziom 3  

Mam w łazience grzejnik taki jak na zdjęciu.
    Biały grzejnik żeberkowy w stylu drabinkowym.

Grzejnik nie grzeje. Odkręciłem na maksa zawór na dole po lewej stronie (wejściowy), następnie odkręciłem zawór na górze (z dziubkiem, do odpowietrzania).
    Grzejnik nagrzał się w pionie, rurka wejściowa zrobiła się ciepła.
    Następnie zakręciłem zawór od odpowietrzania. Poczekałem kilka minut, kaloryfer znowu zimny, rurka wejściowa też.

Wygląda jakby woda wchodziła, ale nie miała jak zejść. Po prawej stronie na dole nie mam zaworu, tylko zaślepkę metalową. Co może być powodem? Zapchany grzejnik, za małe ciśnienie (mieszkanie w bloku, na samym końcu)? Rozumiem, że jak odkręcę tę zaślepkę metalową i woda wyleci szybko, to znaczy że kaloryfer nie jest zapchany, a problem jest gdzieś dalej?
  • REKLAMA
  • #2 20929567
    balonika3
    Poziom 43  
    Ocena: 3661
    Zrób zdjęcie tego grzejnika.
  • #3 20929568
    DiZMar
    Poziom 43  
    Ocena: 6552
    Grzejnik musi mieć podłączone zasilenie (wejście) i odpływ (wyjście). Tylko zasilony nie ma prawa grzać.
  • REKLAMA
  • #4 20929573
    jerry1960
    Poziom 37  
    Ocena: 1551
    Na początek należy odpowietrzyć grzejnik .
  • #5 20929578
    balonika3
    Poziom 43  
    Opis autora jest nijaki. Niech zacznie od zdjęcia.
  • REKLAMA
  • #6 20929593
    DiZMar
    Poziom 43  
    JasiuDuda napisał:
    Po prawej stronie na dole nie mam zaworu, tylko zaślepkę metalową.

Poniższe zdjęcie wyjaśnia prawidłowość podłączenia. U Ciebie chyba nie masz podłączonego powrotu (na dole).
    Zdjęcie grzejnika łazienkowego z opisanymi miejscami podłączeń.
    Real foto u mnie sprzed chwili.
  • #7 20929614
    JasiuDuda
    Poziom 3  
    zdjecia: pierwsze widok z góry, drugie z przodu Kaloryfer łazienkowy zamontowany na ścianie z kafelkami Biały grzejnik łazienkowy na tle jasnych płytek ceramicznych.
  • REKLAMA
  • #8 20929628
    DiZMar
    Poziom 43  
    Zasilenie widzę u dołu po lewej a powinno być u góry chociaż przy wymuszonym obiegu może być u dołu . Po prawej u dołu powinien być podłączony powrót ale
    JasiuDuda napisał:
    Po prawej stronie na dole nie mam zaworu, tylko zaślepkę metalową.

Nie ma zatem podłączonego powrotu więc kaloryfer nie ma prawa grzać. Woda musi przepływać od zasilenia przez kaloryfer do powrotu.
  • #9 20929629
    JasiuDuda
    Poziom 3  
    10 lat grzał teraz nie ma prawa?
  • #11 20929646
    balonika3
    Poziom 43  
    Pod tą zaślepką z prawej strony jest zawór na klucz imbusowy. Odkręć go.
  • #12 20929647
    JasiuDuda
    Poziom 3  

To jest mieszkanie w bloku na samym końcu instalacji, cały czas grzało. Latem spółdzielnia montowała pompy ciepła, tej zimy grzejnik nie grzeje. "Gdzie jest powrót", dokładnie nie wiem, wchodzi do ściany, wychodzi pewnie gdzieś w piwnicy (wpada do jakiejś "główniejszej" rury).

Czy jak mam zawór wejściowy w grzejniku otwarty, to w przypadku odkręcenia tej metalowej zaślepki z prawej strony na dole powinna lecieć woda? Odkręciłem i nic nie leci. Może grzejnik zapchany na wylocie?
  • #13 20929651
    DiZMar
    Poziom 43  
    JasiuDuda napisał:
    "Gdzie jest powrót", dokłądnie nie wiem,

Koniec dyskusji. Wezwany hydraulik rozwiąże problem. Zdalnie da się rozwiązać pod warunkiem dobrego opisu sytuacji przez autora.
  • #14 20929654
    balonika3
    Poziom 43  
    JasiuDuda napisał:
    Czy jak mam zawór wejściowy w grzejniku otwarty to w przypadku odkręcenia tej metalowej zaślepki z prawej strony na dole powinna lecieć woda?
    Nie poleci. Jest gniazdo na imbus pod zaślepką?

Jeszcze jedno - jak odpowietrzałeś, to poleciała woda z odpowietrznika?
  • #15 20929792
    Zbigniew Rusek
    Poziom 38  
    Ocena: 1535
    Wygląda na to (wznioskuję na podstawie zdjęcia), że to po prawej stronie na dole to jest zawór na powrocie. Pewnie nie jest całkiem odkręcony (jest na imbus). Powinno się go odkręcić na max. (ale z czuciem, by calkiem nie wykręcić tego imbusa z zaworu - wtedy zaleje, czyli do pierwszego oporu).
  • #16 20930544
    Michał_74
    Poziom 34  
    Ocena: 617
    Witam
    DiZMar napisał:
    Zasilenie widzę u dołu po lewej a powinno być u góry chociaż przy wymuszonym obiegu może być u dołu . Po prawej u dołu powinien być podłączony powrót ale

U dołu jest zasilanie z lewej i powrót z prawej - mam w domu tak samo - przy wymuszonej cyrkulacji działa przy grawitacyjnej jak co to tez grzeje.
    Opcja jest taka że masz jeszcze z kryzowany (o ile ten zawór ma taką funkcję).
    Po zdjęciu głowicy termostatycznej na samym zaworze często ale nie zawsze są znaczki 1-4 czasem 1-7 i N oraz "kropka" na obudowie - tym się kręci celem zwiększenia/zmniejszenia przepływu.
    Sama pompa ciepła z reguły grzeje na niższych temperaturach niż tradycyjne CO na węgiel.
    P.S. kolego Dizmar patrze na real foto ten grzejnik nie jest w 100% wykorzystany lewy kolektor na przelew a troszkę leci bokami.
    Pozdrawiam.
  • #17 20930617
    DiZMar
    Poziom 43  
    Michał_74 napisał:
    P.S. kolego Dizmar patrze na real foto ten grzejnik nie jest w 100% wykorzystany lewy kolektor na przelew a troszkę leci bokami.

Nie rozumiem Ciebie ale przecież nie muszę. Grzejnik spełnia swoją rolę zapewne lepiej niż gdyby był zasilany dołem. Po drugie w pomieszczeniu (kibelek) wystarczający. U mnie nie ma żadnych wymysłów jak co u niektórych z mnóstwem przeróżnych zaworów. Instalacja prosta działająca kiedyś grawitacyjnie i jakby w razie "W" odpalam piec "na wszystko" tzw. śmieciuch mając ogrzewanie nawet bez prądu. Obecnie grzeję gazem z rury a koszt roczny podobny do kosztu zakupu węgla (4-5 tyś. łącznie z kuchnią i c.w.u. przy powierzchni ogrzewania ok. 150 m²). Przed wzrostem cen było to ok. 3-4 tys. Dom średnio ocieplony.
  • #18 20930694
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #19 20930698
    Michał_74
    Poziom 34  
    Ocena: 617
    Witam.
    DiZMar napisał:
    Instalacja prosta działająca kiedyś grawitacyjnie i jakby w razie "W" odpalam piec "na wszystko" tzw. śmieciuch mając ogrzewanie nawet bez prądu. Obecnie grzeję gazem z rury a koszt roczny podobny do kosztu zakupu węgla (4-5 tyś. łącznie z kuchnią i c.w.u. przy powierzchni ogrzewania ok. 150 m²). Przed wzrostem cen było to ok. 3-4 tys. Dom średnio ocieplony.

Mam tak samo tylko sporo więcej domu. Ale to nie istotne.
    Te drabinki zasila się albo od dołu albo na "Z" żeby były wydajne. Ewentualnie "herzem"
    Tak tylko zauważyłem nie neguję.
    Pozdrawiam.
  • #20 20930723
    balonika3
    Poziom 43  
    ledo99 napisał:
    Sprawdź piony - może grzejnik odchylony jest tak że powietrze gromadzi się w poziomych rurkach
    JasiuDuda napisał:
    10 lat grzał teraz nie ma prawa?
    No chyba się nie skrzywił?
  • #21 20930746
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #22 20930772
    balonika3
    Poziom 43  
    ledo99 napisał:
    A skąd ta pewność? Dużo roboty nie ma, w tej chwili appka w telefonie z pomiarem kąta i już wiadomo jak jest.
    Poważny jesteś?
  • #23 20930858
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z grzejnikiem drabinkowym, który nie grzeje, mimo że zasilanie jest otwarte. Po odpowietrzeniu grzejnika, rurka wejściowa staje się ciepła, ale po chwili grzejnik znowu jest zimny. Użytkownik podejrzewa, że woda nie ma możliwości odpływu, ponieważ na dole po prawej stronie znajduje się zaślepka zamiast zaworu. Uczestnicy dyskusji sugerują, że grzejnik może nie mieć podłączonego powrotu, co uniemożliwia prawidłowy przepływ wody. Wskazują również na możliwość zapchania grzejnika oraz konieczność sprawdzenia stanu instalacji. Wskazówki obejmują odkręcenie zaślepki, aby sprawdzić, czy woda wypłynie, oraz zwrócenie uwagi na ewentualne problemy z odpowietrzaniem i ciśnieniem w instalacji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA