logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki klej do zabezpieczenia komutatora i uzwojeń w silniku RS 897?

manius1234 01 Lut 2024 14:16 918 4
REKLAMA
  • #1 20939421
    manius1234
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Zakładam nowy temat bo niestety nie odnalazłem na forum zadowalającej odpowiedzi.
    Uszkodził mi się wirnik od silnika RS 897 znalazłem uszkodzenie przy komutatorze na uzwojeniu, aby naprawić uszkodzenie musiałem usunąć taki biały klej albo inaczej masę, która znajdowała się na wirniku na połączeniu uzwojeń z komutatorem. Udało już mi się naprawić silnik działa, natomiast chciałby ponownie zabezpieczyć komutator i uzwojenie tym klejem. Czy może z ktoś was wie co to jest i jak dokładnie się do nazywa? Dodam, że podczas usuwania było to kruche łatwo się stosunkowo usuwało. Znalazłem na YouTube filmik, jak ktoś ponownie nakładał taki sam klej. Szukalem licznie po stronach i sklepach internetowych, ale niczego konkretnego nie znalazłem. Dodam, że na filmiku widać było że ten klej jest dwuskładnikowy i wychodziła zamiast biała to czarna masa. Prośba o pomoc w rozwiązaniu zagadnienia. Czy w inny sposób to zabezpieczyć? Np. Lakierem do uzwojenia. Bo akurat taki posiadam.
  • REKLAMA
  • #2 20939436
    ArturAVS
    Moderator
    Ocena: 7771
    Ta masa o konsystencji plasteliny, w zabezpieczeniu uzwojeń silnika ma drugorzędne znaczenie. Bardziej chodzi o wyważenie wirnika. Nierównomierny rozkład masy w takim wirniku, potrafi siłą odśrodkową rozerwać uzwojenie.

manius1234 napisał:
    Dodam, że podczas usuwania było to kruche łatwo się stosunkowo usuwało.

Zbliżone do Poxyliny, bez wyważarki do wirników słabo to widzę.
  • REKLAMA
  • #3 20939503
    manius1234
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    To że trzeba wyważyć to doskonale wiem, mam znajomego, który mam wyważarke i nie nie ma problemu, żeby wydarzyć. Ale żeby to zrobić to muszę najpierw pokryć tym klejem. Tak mi się przyjemniej wydaje. A zwykły klej dwuskładnikowy dał by radę? Czy wystarczy ta poxilina? Niestety co do tego kleju pytałem różnych fachowców od silników i nigdy takiego czegoś nie używali. Chciałem przed naprawą wykorzystać inny silnik z serii RS 895 ale nie wiem ilema obrotów RS 897. Może ktoś z was to wie. Nie ma nigdzie dokumentacji tego silnika.
  • REKLAMA
  • #4 20939508
    ArturAVS
    Moderator
    Ocena: 7771
    manius1234 napisał:
    A zwykły klej dwuskładnikowy dał by radę? Czy wystarczy ta poxilina?

Tak, tak. Jak masz dostęp do wyważarki, to kolega Tobie pomoże. Te silniki osiągają kilkanaście tys obrotów, znajomy powinien wiedzieć co robić.
  • #5 20939560
    viktor1950
    Poziom 30  
    Ocena: 370
    manius1234 napisał:
    Np. Lakierem do uzwojenia. Bo akurat taki posiadam.

W latach 70-tych XX wieku po przezwojeniu wirnika połączenia (miejsce między komutatorem a wirnikiem) owijało się dratwą i wszystko lakierowało i Ty tak możesz zrobić.
REKLAMA