logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak odkręcić zniszczone śrubki w laptopie?

karolinabmw51 06 Lut 2024 12:38 2661 9
REKLAMA
  • #1 20947702
    karolinabmw51
    Poziom 1  
    Hejka, przychodzę z takim problemem, że próbuje rozkręcić laptopa, żeby zmienić paste i wyczyścić. Lecz dwie śrubki na środku nie chcą sie odkręcić, są rozwalone i zamiast krzyżaka jest O, i chyba też zapieczone. Próbowałam juz rozluźnić te śrubki WD-40, próbowałam sposób z gumką i ani troche się nie ruszają. Czy jest możliwość odkręcenia ich, czy już nie da rady z nimi nic zrobic?
    Zbliżenie na uszkodzoną śrubkę w laptopie z wyrobionym gniazdem. Uszkodzona śrubka w laptopie z wyrobioną główką
  • REKLAMA
  • #2 20947710
    piotrkol7
    Poziom 39  
    Ocena: 731
    Teraz to tylko rozwiercić, ale patrząc na zniszczenia jakie tu zrobiłaś, bezpieczniej byłoby zanieść laptopa do serwisu, nawet zwykłego "osiedlowego", dużo za to nie skasują.
    I nauczka na przyszłość - używać właściwego wkrętaka (śrubokrętu) do danego rodzaju śrubki. Nie może mieć luzu, bo od luzu się biorą właśnie takie sytuacje.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #3 20947793
    Kasek21
    Poziom 43  
    Ocena: 3547
    karolinabmw51 napisał:
    próbuje rozkręcić laptopa, żeby zmienić paste i wyczyścić.

Lepiej nie :P

Oddaj laptop do serwisu.
  • REKLAMA
  • #4 20947843
    ITSpec.

Poziom 42  
    Ocena: 741
    Wczoraj miałem klienta z Huawei Matebook 13, też wyrobił jedną śrubkę, dremelem zrobiłem nacięcie wzdłuż i płaskim śrubokrętem odkręciłem. Skasowałem go równe 0 zł, robota na 3 minuty.
    Konto firmowe:
    Sprawny Komputer Tomasz Kokoszewski
    Patriotów 50, Warszawa, 04-912 | Strona WWW: https://sprawnykomputer.com.pl
  • #5 20947852
    Kasek21
    Poziom 43  
    Ocena: 3547
    Jeżeli był/jest problem z odkręceniem śrubki to niech lepiej nie zabiera się za chłodzenie i wymianę pasty :P
  • REKLAMA
  • #6 20948849
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #7 20948956
    Karaczan
    Poziom 42  
    Ocena: 1125
    Dobrać najbardziej pasujący w wyrobione gniazdo śrubokręt/bit.
    Nasypać w wyrobione gniazda odrobinkę sody oczyszczonej.
    Dać na to odrobinkę kleju typu kropelka.
    Przyłożyć dokładnie dopasowany śrubokręt, poczekać aż złapie i próbować odkręcić.

Można też spróbować samą "kropelką", bez sody.
    I naprawdę uważać z aplikacją by nie zakleić całej śruby z obudową ;)
  • #8 20948992
    kjoxa
    Poziom 23  
    Ocena: 239
    Można obcinakami precyzyjnymi złapać za rant i wgłębienie. Tylko trzeba mieć drobne obcinaki i idzie bez problemu.
  • #9 20949051
    fiB
    Poziom 14  
    Ocena: 20
    można też spróbować kręcić bitem typu Tri-Wing na lewych obrotach wkrętarki
  • #10 20949131
    djramu
    Poziom 17  
    Ocena: 24
    Z własnego doświadczenia z upartymi śrubkami proponuję pokombinować z bitem typu torx. Najlepiej jakby wszedł z oporem w to co zostało po gnieździe w śrubce.

Nie proponuję tu lekkiego wbicia torxa bo się może okazać, że śrubka wyjdzie drugą stroną. 😉

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik ma problem z odkręceniem zniszczonych śrubek w laptopie, które są rozwalone i zapieczone. W odpowiedziach sugerowane są różne metody, takie jak użycie wiertła lewoskrętnego, dedykowanego ekstraktora do śrubek, a także techniki z użyciem kleju typu kropelka i sody oczyszczonej. Inne propozycje obejmują zastosowanie bitów typu torx lub Tri-Wing oraz precyzyjnych obcinaków. Wiele osób zaleca oddanie laptopa do serwisu, zwłaszcza w przypadku poważnych uszkodzeń.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA