logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak odkręcić uszkodzoną śrubkę w laptopie HP Pavilion 15?

muczas95 07 Paź 2024 15:07 558 12
REKLAMA
  • #1 21254047
    muczas95
    Poziom 1  
    Witam.
    Mam laptopa HP Pavilion 15 i mam problem z odkręceniem jednej śrubki. Reszta normalnie się odkręca. Po prostu w tamtej, klej mocno trzyma. Jak mogę ją odkręcić, mimo faktu, iż chyba trochę zniszczyłem gwint?
    Załączniki:
    • Jak odkręcić uszkodzoną śrubkę w laptopie HP Pavilion 15? 17283063462871255538364965410566.jpg (1.26 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jak odkręcić uszkodzoną śrubkę w laptopie HP Pavilion 15? 17283062272647811359135660219958.jpg (2.9 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21254075
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10460
    Możesz nawiercić ostrożnie (i z głową!), później wykręcić sam gwint kombinerkami.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 21254101
    OPservator
    Poziom 39  
    Ocena: 1247
    muczas95 napisał:
    trochę zniszczyłem gwint

Jak mocno by nie trzymała, to jakbyś dobrze dobrał śrubokręt/bit do śrubki, to byś nie uszkodził śrubki.

Metody są różne - nacinasz główkę i odkręcasz płaskim, albo jeśli jest w miarę bezpiecznie pod śrubką możesz rozwiercić gwint - z doświadczenia powiem, że ta opcja mnie nigdy nie zawiodła.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 21254103
    sylweksylwina
    Moderator - Komputery Serwis
    Ocena: 2355
    Też bym zaczął od nacięcia pod płaski śrubokręt.
    To co uszkodziłeś to jest łeb śruby, nie gwint.
    To gwint jest wklejany na loctite.

Śrubokrętem z kiepską niedopasowaną końcówką można tak uszkodzić łeb, niestety nic się na to nie poradzi.
  • Pomocny post
    #6 21254141
    Kolobos
    Spec od komputerów
    > Też bym zaczął od nacięcia pod płaski śrubokręt.

To ostatnie, co bym radził zrobić nie mając narzędzi i wprawy, bardzo łatwo naciąć przy okazji okoliczne elementy. ;-)
  • #7 21254198
    sylweksylwina
    Moderator - Komputery Serwis
    Ocena: 2355
    Tak naprawdę, jeszcze można dodać, że wiercenie i piłowanie spowoduje powstanie opiłków, które też mogą narobić szkód. :D
    Po prostu uznałem, że jak ktoś ma dremela, to potrafi z niego korzystać. :D

Niestety wszystkiego nie przewidzimy.
  • REKLAMA
  • #8 21254628
    Mksussi125
    Poziom 20  
    Ocena: 72
    Ja bym radził zacząć od próby odkręcenia śruby różnymi końcówkami, a może przy odrobinie czasu i precyzji śruba się odkręci.
  • #10 21259777
    Karaczan
    Poziom 42  
    Ocena: 1128
    Dobierz najbardziej pasujący bit/śrubokręt.
    W wyrobioną główkę śruby wsyp trochę sody oczyszczonej (np. proszek do pieczenia). Wsadź śrubokręt dobrze go dociskając i zalej to klejem typu kropelka. Jak po chwil wszystko zwiąże, to odkręci się bez problemu.
  • #11 21302485
    tomekk323
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    Karaczan napisał:
    Dobierz najbardziej pasujący bit/śrubokręt.
    W wyrobioną główkę śruby wsyp trochę sody oczyszczonej (np. proszek do pieczenia). Wsadź śrubokręt dobrze go dociskając i zalej to klejem typu kropelka. Jak po chwil wszystko zwiąże, to odkręci się bez problemu.

Tak można zrobić jak śruba znajduje się w oddali od płyty głównej i ogólnie elementów które można uszkodzić. Ja sam chciałem odkręcić uszkodzone śruby w chłodzeniu, ale boje się, że klej np kapnie na płytę i wsystko trafi szlak
  • #12 21302564
    Kolobos
    Spec od komputerów
    @tomekk323 jak ktos ma takie obawy to dla takich osob sa serwisy komputerowe, a nie forum i porady, ktorych nie potrafia lub boja sie wykonac. Plyte mozna zawsze zaslonic/obkleic w okolicy klejenia.

Trafic moze SZLAG, a nie szlak.
  • #13 21303651
    Karaczan
    Poziom 42  
    Ocena: 1128
    >>21302485 Jak masz problem nałożyć klej tak by nie spadł na płytę, to nic poradzić się nie da i polecam udanie się do serwisu.
    Bo klej nie tylko ma nie spaść na płytę, ale ma też nie skleić śruby z elementem który ona trzyma.
    Rozumiem że odwiercanie też odpada, bo opiłki polecą i zrobią zwarcie.

Wszystko z głową trzeba robić, śrubokręt też się może omknąć i pojechać po ścieżkach na PCB.

Uszkodzone, obrobione śruby są częstym tematem, i przynajmniej ja uważam że ich odwiercanie to totalna ostateczność, gdy inne metody zawiodą.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczy odkręcenia uszkodzonej śrubki w laptopie HP Pavilion 15, której gwint jest prawdopodobnie zabezpieczony klejem (np. Loctite), a łeb śruby został częściowo zniszczony przez niedopasowany śrubokręt. Zalecane metody to ostrożne nawiercenie śruby i wykręcenie jej kombinerkami lub nacięcie łba śruby płaską końcówką śrubokręta, co umożliwia odkręcenie mimo uszkodzenia. Ważne jest dobranie odpowiedniego bitu lub śrubokręta, aby uniknąć dalszych uszkodzeń. Niektórzy sugerują użycie sody oczyszczonej i kleju typu kropelka do stabilizacji śrubokręta w uszkodzonym łbie. Wiercenie i piłowanie należy wykonywać z dużą ostrożnością, aby nie uszkodzić pobliskich elementów płyty głównej i uniknąć powstawania opiłków mogących spowodować zwarcia. W przypadku braku doświadczenia lub obaw o uszkodzenie płyty głównej rekomendowane jest skorzystanie z usług serwisu komputerowego. Odwiercanie śruby jest ostatecznością, gdy inne metody zawiodą.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA