logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Bezpieczeństwo instalacji elektrycznej z lat 70-tych - co sprawdzić?

mich83 06 Lut 2024 16:01 1029 18
  • #1 20948012
    mich83
    Poziom 9  
    Ocena: 3
    Cześć.

Mam mieszkanie w bloku z wielkiej płyty z lat 70-tych. Przewody elektryczne w ścianach są od początku te same zmiany zaszły w samej skrzynce w której jest teraz jeden bezpiecznik ( na początku były 3 ) i dodana została skrzynka z bezpiecznikami automatycznymi. W przedpokoju zostało dodane tez dodatkowe światło. W międzyczasie miałem jakieś problemy z tą instalacją z tego co pamiętam w niektórych gniazdkach w obu przewodach był +. Po naprawie przez elektryka do dnia dzisiejszego wszystko wydaje siebyć ok.

Chciałbym jednak być pewny że można ta instalację elektryczna bezpiecznie użytkować. Czy np. w łazience gdzie w wannie mam tez prysznic w razie czego bezpiecznik zadziała albo czy czy nie popali komputerów, zastanawia mnie też czy mógłbym pod nia podpiąć kuchnie gazową z elektrycznym piekarnikiem.

Instalacje w przyszłości przy większym remoncie będę zmieniał ale na razie chciałbym zrobić jej przegląd. Czy jest coś na co szczególnie powinienem zwrócić uwagę ? Jaki powinien być rodzaj przeglądu. Jakie zaświadczenie powinienem dostać abym był pewny ze jest bezpieczna i mogę np. spokojne takie mieszkanie wynająć ? A może jakieś mało inwazyjne zmiany np. w samej skrzynce warto zrobić ?

Dołączam zdjęcie bezpieczników przed mieszkaniem i skrzynkę w mieszkaniu. Widok na starą instalację elektryczną w skrzynce, z widocznymi przewodami i bezpiecznikiem topikowym. Skrzynka z bezpiecznikami w bloku mieszkalnym.
  • #2 20948035
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #3 20948272
    r103
    Poziom 37  
    Ocena: 932
    A co tam w tej rozdzielniczce robi bezpiecznik C20 ?
    Zresztą wszystkie mają charakterystykę C - w jakim celu ?
  • #4 20948308
    Ktoś_tam
    Poziom 40  
    Ocena: 2829
    r103 napisał:
    A co tam w tej rozdzielniczce robi bezpiecznik C20 ?
    Zresztą wszystkie mają charakterystykę C - w jakim celu ?

Tym nie już się zajmie wynajęty elektryk. Jeśli jemu to nie będzie przeszkadzało, zwłaszcza C20 to należy zastanowić się czy ma dalej przegląd robić i czy mu czasem nie podziękować.
  • #5 20948812
    clubber84
    Poziom 38  
    Ocena: 1675
    Witam,
    mich83 napisał:
    w łazience gdzie w wannie mam tez prysznic w razie czego bezpiecznik zadziała

ja tylko zadam jedno pytanie autorowi:
    - dlaczego biorąc w twojej łazience prysznic lub kąpiel ma zadziałać bezpiecznik?

Pozdrawiam
  • #6 20950206
    mich83
    Poziom 9  
    Czy aktualnie dla pomiarów elektrycznych w mieszkaniach obowiązuje norma PN-HD 60364-6:2016 i to na nią mam się kierować szukając elektryka, który zrobi pomiary? Co stanowi o zużywaniu się takiej instalacji, przeciążanie jej? Czy po pomiarach elektryk jest w stanie powiedzieć, czy jeszcze trochę posłuży i czy podłączenie elektrycznego piekarnika nadmiernie jej nie obciąży? Jeśli to jest istotne, to dodam, że w bloku w częściach wspólnych jest jeszcze stara instalacja.

"- Dlaczego biorąc w twojej łazience prysznic lub kąpiel ma zadziałać bezpiecznik? -"

Clubber84, chodzi mi o ewentualne zwarcie.
  • #7 20950267
    elpapiotr
    Specjalista elektryk
    Ocena: 3511
    Kolego, już Ci pisałem.
    Metodologia pomiarów jest niezmienna, instalacja wykonana x lat temu podlega ówczesnym przepisom.
    Dla pomiarowca istotne są
    - oględziny
    - pomiar SWZ
    - pomiar Riso
    - dobór aparatów i przewodów (to jest związane z szeroko pojętymi oględzinami)
  • #8 21295320
    mich83
    Poziom 9  
    Tak mniej więcej da się określić ile bierze ,, przyzwoity ,, elektryk w Warszawie ze przegląd instalacji w raz z pomiarami ( mieszkanie 40 m2 ) ?

Rozumiem że od skrzynki bezpiecznikowej mogę sobie poprowadzić nowy obwód na kuchnie gazowa z elektrycznym piekarnikiem. Jakie są rozsądne koszty takiej pracy wykonywanej przez elektryka ? Mieszkanie ma 40m2. Od skrzynki bezpiecznikowej do piekarnika jest 3,5 metra, połowa trasy będzie w suficie podwieszonym , pod resztę trzeba wykonać bruzdy w wielkiej płycie.
  • #9 21295328
    elpapiotr
    Specjalista elektryk
    Od licznika (w pełnym tego słowa znaczeniu) raczej nie, gdyż nie wolno podłączać więcej niż jeden przewód pod jego zaciski, niestety.
  • #10 21295373
    zbich70
    Poziom 43  
    Ocena: 6579
    elpapiotr napisał:
    nie wolno podłączać więcej niż jeden przewód pod jego zaciski, niestety.
    Dlaczego niestety?
    Od zawsze (od początków elektryfikacji) była zasada, że rozdziału obwodów nie robi się na listwie zaciskowej licznika.
  • #11 21295383
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #12 21295384
    gkwiatkowski
    Specjalista - CCTV i Alarmy Stacjonarne
    Ocena: 1215
    mich83 napisał:
    Tak mniej więcej da się określić ile bierze ,, przyzwoity ,, elektryk w Warszawie ze przegląd instalacji w raz z pomiarami ( mieszkanie 40 m2 ) ?

200 - 250 zł netto za roboczogodzinę.
  • #13 21295632
    CYRUS2
    Poziom 43  
    Ocena: 3469
    gkwiatkowski napisał:
    Z podatkiem i z dojazdem ?
  • #14 21295644
    Ryszard49
    Poziom 39  
    Ocena: 1003
    gkwiatkowski napisał:

To jeszcze istnieje takie coś, stawka za godzinę?. Przecież to absurd.
  • #15 21295650
    elpapiotr
    Specjalista elektryk
    zbich70 napisał:
    elpapiotr napisał:
    nie wolno podłączać więcej niż jeden przewód pod jego zaciski, niestety.
    Dlaczego niestety?
    Od zawsze (od początków elektryfikacji) była zasada, że rozdziału obwodów nie robi się na listwie zaciskowej licznika.
    Niestety dlatego, że autor chce poprowadzić od licznika nowy obwód. Może źle, lub niefortunnie napisane lub zrozumiane to słowo.

Dodano po 1 [minuty]:

Ryszard49 napisał:
    gkwiatkowski napisał:

To jeszcze istnieje takie coś, stawka za godzinę?. Przecież to absurd.
    Tak, istnieje. I długo będzie jeszcze istniało.
  • #16 21295673
    Ryszard49
    Poziom 39  
    elpapiotr napisał:
    Tak, istnieje. I długo będzie jeszcze istniało.

Niestety nie mogę tego pojąć.
    Przygotowujemy ofertę wraz z wyceną, spisujemy umowę określającą sposób, czas oraz kary za odstępstwa od umowy i to wszystko.
  • #17 21295680
    elpapiotr
    Specjalista elektryk
    Żeby przygotować ofertę wraz z wyceną, trzeba na czymś się opierać. Raczej z sufitu tego nie bierzesz, kolego?
    Ja mam ustalone stawki i tego się trzymam.
    Inna stawka za wykonanie instalacji, inna za awarie, inna za pomiary.
    I orientuję się, ile czasu mi dana robota zajmie.
  • #18 21295931
    mich83
    Poziom 9  
    Mój błąd. Chodzi mi oczywiście o poprowadzenie nowego obwodu ze skrzynki bezpiecznikowej. Jeśli jest tu elektryk, to mam pytanie, ile wziąłby za tego typu robotę wraz z pomiarami i przeglądem instalacji.
  • #19 21295934
    Ryszard49
    Poziom 39  
    elpapiotr napisał:
    Raczej z sufitu tego nie bierzesz, kolego?
    Ja mam ustalone stawki i tego się trzymam.

W Twojej branży to naprawdę trudno o wycenę.
    W serwisie podaję przypuszczalny ale nie ostateczny koszt wykonania usługi, w to wliczam dojazd i hotel.
    Klient to akceptuje względnie szuka innego wykonawcy.

Dodano po 3 [minuty]:

mich83 napisał:
    Jeśli jest tu elektryk to mam pytanie ile wziął by za tego typu robotę w raz z pomiarami i przegladem instalacji.

Każdy wykonawca poda inną cenę, nie ma jednoznacznej wyceny.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada mieszkanie w bloku z lat 70-tych, gdzie instalacja elektryczna nie była modernizowana, a w skrzynce rozdzielczej dokonano zmian w liczbie bezpieczników. Po wcześniejszych problemach z gniazdkami, użytkownik pragnie upewnić się co do bezpieczeństwa instalacji, zwłaszcza w kontekście użytkowania w łazience oraz podłączenia kuchni gazowej z elektrycznym piekarnikiem. W odpowiedziach podkreślono konieczność przeprowadzenia przeglądu przez wykwalifikowanego elektryka, który powinien wykonać pomiary IPZ, Riso oraz sprawdzić jakość połączeń w gniazdkach. Zwrócono uwagę na normy PN-HD 60364-6:2016 oraz na istotność doboru odpowiednich aparatów i przewodów. Użytkownik zadał również pytania dotyczące ewentualnych przeciążeń instalacji oraz działania bezpieczników w przypadku zwarcia.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA