logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy instalacja elektryczna z bezpiecznikami topikowymi w starym domu jest bezpieczna?

radekkowalski98 15 Lis 2025 16:49 1245 37
Najlepsze odpowiedzi

Jak sprawdzić, czy stara instalacja elektryczna z bezpiecznikami topikowymi w domu jest bezpieczna do używania?

Ze zdjęcia nie da się stwierdzić, czy ta instalacja jest bezpieczna do używania; potrzebne są oględziny na miejscu, pomiary izolacji i skuteczności ochrony przeciwporażeniowej oraz ocena całego układu zasilania [#21752241][#21752296] Na fotografii widać raczej misz-masz: mało lub brak wyłączników różnicowoprądowych, możliwe mieszanie N i PE oraz niejasne podłączenia przewodów w rozdzielnicy, więc to powinien sprawdzić elektryk [#21752477][#21754936] Z opisu wynika też, że przyłącze może być 3-fazowe, a moc umowna 7 kW sugeruje weryfikację, czy zabezpieczenia nie są przewymiarowane i czy zachowana jest selektywność [#21752222][#21752296] Najrozsądniej wezwać fachowca, który na miejscu odtworzy schemat instalacji, sprawdzi obwody i zdecyduje, czy wystarczy korekta zabezpieczeń, czy potrzebny jest większy remont [#21752241][#21752296]
Wygenerowane przez model językowy.
  • #1 21752207
    radekkowalski98
    Poziom 4  
    Ocena: 1
    Cześć, kupiłem starszy dom z rynku wtórnego i mam pytanie na szybko, zanim wezmę jakiegoś elektryka na remont. Czy instalacja jest podłączona zgodnie ze sztuką i można jej bezpiecznie używać (jeśli w ogóle da się to ocenić ze zdjęcia)? Dom jest piętrowy. Wkręcane bezpieczniki odpowiadają za gniazdka na piętrze, a oświetlenie i cała reszta domu jest już w białej skrzynce.
    Rozdzielnica elektryczna z szeregiem wyłączników nadprądowych i ułożonymi przewodamiWnętrze skrzynki bezpiecznikowej z szeregiem automatycznych wyłącznikówWnętrze skrzynki elektrycznej z licznymi przewodami i bezpiecznikami.Licznik energii elektrycznej obok starej tablicy z bezpiecznikami ceramicznymi
  • Pomocny post
    #2 21752222
    r103
    Poziom 37  
    Ocena: 939
    Tak na szybko - to mało tam widzę wyłączników różnicowoprądowych - ? - I te nadprądowe wszystkie o charakterystyce C ?

Czarny przewód wpięty razem z żółtozielonymi do jednej listwy ?

Makaron przewodów, ciekawe co tam dalej ? Może jednak trzeba nająć kogoś do oceny zaczynając od przyłącza - na miejscu...

I od przeczytania umowy - sądząc po zabezpieczeniach to jakieś 10 kW - trochę mało na "dzisiejszy" choć stary dom...
  • Pomocny post
    #3 21752241
    Plumpi
    Specjalista - systemy grzewcze
    Ocena: 2620
    Nie da się ocenić ze zdjęcia.
    Aby ocenić stan instalacji należy wykonać szereg czynności t.j. wykonać oględziny połączeń, oględziny stanu izolacji, wykonać pomiary oraz określić stan prawny tejże instalacji (konkretnie jakim podlega przepisom i jaki rodzaj ochrony jest wymagany oraz jakie są wymagane parametry). Dopiero na tej podstawie można określić czy dana instalacja jest bezpieczna i czy można ją użytkować w sposób bezpieczny.

Na podstawie tych zdjęć to co najwyżej można rzucać monetą.
  • #4 21752249
    radekkowalski98
    Poziom 4  
    r103 napisał:
    Tak na szybko - to mało tam widzę wyłączników różnicowoprądowych - ? - I te nadprądowe wszystkie o charakterystyce C ?

Czarny przewód wpięty razem z żółtozielonymi do jednej listwy ?

Makaron przewodów, ciekawe co tam dalej ? Może jednak trzeba nająć kogoś do oceny zaczynając od przyłącza - na miejscu...

I od przeczytania umowy - sądząc po zabezpieczeniach to jakieś 10 kW - trochę mało na "dzisiejszy" choć stary dom...

Brak różnicówek i wszystkie nadprądowe C. Ten czarny przewód idzie do prawej „lampki”. Moc umowna z faktury: 7 kW

No cóż, będę wzywał jakiegoś fachowca. Dzięki za pomoc.
  • Pomocny post
    #5 21752296
    Madrik
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1179
    Widzisz. Bez oceny reszty instalacji, jej przeznaczenia, parametrów, wyników pomiarów, znajomości układu zasilania - zdjęcie rozdzielnicy nie znaczy nic.
    Są układy zasilania, gdzie brak "różnicówek" jest rzeczą jak najbardziej normalną. Tak samo kwestia użytych charakterystyk wyłączników, przekrojów przewodów i całej reszty.
    Widać jedynie, że licznik jest stosunkowo nowy i tyle.

Masz 5 wyłączników 16A i 4 10A. Jeżeli moc przyłączeniowa jest 7 kW, to może sugerować, że zabezpieczenia są lekko przewymiarowane i nie dostosowane do faktycznych wymogów. I to jedyne, co tylko na podstawie zdjęcia i podanych informacji można oszacować. Dlaczego charakterystyka "C"? Na liczniku masz "automaty". Z powodu podobnych charakterystyk, w instalacji zapewne brak było selektywności. Ktoś wpadł na pomysł, żeby "wywalał" głównie "automat przy liczniku" bo to może być łatwiejsze do ewentualnej naprawy niż szukanie po rozdzielni. Mieli ludzie takie pomysły. Licznik zwykle umieszczano w bardziej dostępnym miejscu na potrzeby odczytu, a rozdzielnia pewnie pod sufitem.

Tu niestety pomoże tylko poproszenie o pomoc fachowca, który na miejscu oceni stan.
    I pewnie 90% "fachowców" powie, że to wszystko jest do wymiany. Ale ilu zrobi to dobrze, a nie po prostu powieli zastałe rozwiązania? No cóż... Gwarancji nie ma. Dobry fachowiec zacząłby od pomiarów i oceny czy warto coś zmieniać.
    Kiepski, powie "na oko" - Panie, to stare wszystko, damy nowe...

Od tego bym zaczął - pomiary rezystancji izolacji i skuteczności ochrony PPOR. To wyjaśni, czy warto wymieniać instalację, jako instalację, czy wystarczy wymienić osprzęt i ewentualnie dostosować zabezpieczenia za licznikiem i zadbać o selektywność. Może doposażyć o "przepięciówkę". Warto też zweryfikować przeznaczenie obwodów, wydzielić łazienkę, kuchnię, obwód na kuchnię elektryczną, nawet jak jest gaz - po prostu przyszłościowo.
    To określiłoby skalę potrzebnego remontu.
  • #6 21752325
    karolark
    Poziom 42  
    Ocena: 2483
    Zmostkowane PE i N więc to raczej TN-C
    RCD nie za bardzo się nada 🤔
  • #7 21752360
    0o0o0o0
    Poziom 14  
    Ocena: 57
    radekkowalski98 napisał:
    Cześć, kupiłem starszy dom z rynku wtórnego i mam pytanie na szybko zanim wezme jakiegoś elektryka na remont. Czy instalacja jest podłączona zgodnie ze sztuką i można jej bezpiecznie używać(jeśli w ogóle da się to ocenić ze zdjęcia)?

Ze zdjęcia nic nie wynika ale jak to "stara instalacja" to najważniejsze jest jakim maksymalnym prądem możesz ją obciążyć. Ja bym np. podłączał czajnik bezprzewodowy (lub inne obciążenie o mocy około 2kW) kolejno do wszystkich gniazdek obserwując czy coś nie zaczyna iskrzyć, dymić się itp. Jeżeli wytrzyma obciążenie którego chcesz użyć to się nadaje a "bezpieczna" we współczesnym rozumieniu nie będzie (nie posiada zabezpieczenia różnicowoprądowego). Jednak żeby ją "uwspółcześnić" to trzeba ją stworzyć na nowo od przyłącza, więc jeżeli nie chcesz się na starcie wpędzać w koszty to po prostu ją przetestuj na maksymalne obciążenie i tyle. Aha, możesz jeszcze sprawdzić próbnikiem z neonówką czy bezpieczniki rozłączają przewód fazowy. Tak na wszelki wypadek bo w starych instalacjach wszystko jest możliwe, a poza tym będziesz się lepiej czuł bo "zadbałeś o bezpieczeństwo" ;)
  • #8 21752365
    Plumpi
    karolark napisał:

Zastanów się dobrze nad tym co napisałeś, a napisałeś bzdurę.
  • #9 21752390
    karolark
    Poziom 42  
    Plumpi napisał:
    karolark napisał:

Zastanów się dobrze nad tym co napisałeś, a napisałeś bzdurę.

Chodziło mi o kolory
    Uproscikem za bardzo
    Zmostkowany żółtozielony niebieskim
    Czyli jak wyżej
    Dziękuję za czujność rewolucyjna 😸
  • #10 21752408
    Plumpi
    karolark napisał:
    Chodziło mi o kolory
    Uproscikem za bardzo

No to co z tymi kolorami?
    Co wg Ciebie stoi na przeszkodzie aby zamontować RCD?
  • #11 21752415
    karolark
    Poziom 42  
    Plumpi napisał:
    karolark napisał:
    Chodziło mi o kolory
    Uproscikem za bardzo

No to co z tymi kolorami?
    Co wg Ciebie stoi na przeszkodzie aby zamontować RCD?

W Tn-c RCD?
    Odwzajemnie się ocena
  • #12 21752429
    Plumpi
    W jakim TN-C?
    Masz częściowo zmodernizowaną instalację z oddzielnymi przewodami N i PE. Czyli masz instalację 3-przewodową w układzie TN-S, a dokładniej jest to układ TN-C-S
    To, że są zmostkowane (połączone z sobą) N i PE jest rzeczą normalną i powszechnie stosowaną dla sieci zasilających TN.
    Przy takich sieciach zawsze do rozdzielnicy dochodzi układ TN-C, a następnie w rozdzielnicy PEN jest rozdzielany na oddzielny PE i N.
    Nie ma najmniejszego problemu z zamontowaniem RCD dla części instalacji 3-przewodowej, która jest już podłączona jako TN-C-S.
  • #13 21752444
    karolark
    Poziom 42  
    Kolega obejrzy dokładnie przewody i przestanie bzdurzyc jak to ładnie mi zarzucił
    I to by było ode mnie na tyle
    Wizyta elektryka i niech wyda opinie.
    Czuwaj😸
  • #14 21752467
    radekkowalski98
    Poziom 4  
    Bez wizyty elektryka się nie obejdzie, ale mam jeszcze 2 pytania, już z czystej ciekawości.

1. To jest instalacja 3-fazowa? (Wnioskuję z oznaczeń na liczniku, że tak)
    2. Z licznika wychodzi przewód 5-żyłowy, który wchodzi do białej rozdzielni. 4 żyły w rozdzielni się gdzieś tam rozchodzą, a niebieski przewód leży luzem na dole skrzynki, do niczego nie „podłączony”. Czy to tak powinno być? (jeśli się to da wywnioskować z mojego postu, oczywiście)

Pozdro
  • Pomocny post
    #15 21752477
    Plumpi
    karolark napisał:
    Kolega obejrzy dokładnie przewody i przestanie bzdurzyc jak to ładnie mi zarzucił
    I to by było ode mnie na tyle
    Wizyta elektryka i niech wyda opinie.
    Czuwaj😸

Możesz napisać konkretnie co budzi Twój niepokój zamiast pisać jakieś niepoparte merytorycznie insynuacje?

Weź jeszcze pod uwagę to, że ja zawodowo zajmuję się od lat pomiarami i badaniami instalacji elektrycznych, czyli ujmując najprościej oceną bezpieczeństwa takich instalacji elektrycznych.

Dodano po 7 [minuty]:

@radekkowalski98

Ogólnie rzecz ujmując to jest tam niezły misz-masz, bo wydawałoby się, że mamy do czynienia z zasilaniem 3-fazowym, ale żyły niebieska i żółto-zielona nie są podłączone. Natomiast podłączona jest żyła biała do listwy N, a od tej listwy dopiero podłączona listwa PE.
    Oczywiście jest to błąd i wypadałoby to poprawić. Ale, żeby poprawić to trzeba wiedzieć gdzie co i jak jest podłączone, a da się to stwierdzić tylko i wyłącznie dzięki oględzinom i pomiarom na miejscu.
  • #16 21752527
    zbich70
    Poziom 43  
    Ocena: 6601
    Plumpi napisał:
    Ogólnie rzecz ujmując to jest tam niezły misz-masz,
    Dawno takiego burde... bałaganu nie widziałem.
    Przegląd tego a przynajmniej uporządkowanie to co najmniej dniówka roboty. Współczuję elektrykowi, który będzie to ogarniał.
  • #17 21752534
    Plumpi
    @zbich70
    Nie przesadzaj. Widywałem dużo gorsze instalacje.
    Co do ogarnięcia tej instalacji to wg mnie jest to na góra 2-3 godziny roboty z przerwą na kawę.
    Chyba, że liczysz do tego wykonanie i doprowadzenie porządnego uziemienia. To wtedy faktycznie dniówka zejdzie.
  • #18 21754326
    ArturAVS
    Moderator
    Ocena: 7771
    @Plumpi do czego w tym makaronie dojdziesz? Tylko do nerwów. Kwiatki;

Plątanina przewodów w skrzynce elektrycznej z widocznymi zaciskami

Fazowy się zabłąkał? (brązowy)
    Trzy druty pod jednym zaciskiem?

Nieuporządkowane przewody elektryczne w rozdzielnicy, widoczne różne kolory kabli.

Plumpi napisał:
    Widywałem dużo gorsze instalacje.

I co? Poprawiłeś? Osobiście widywałem o wiele gorsze.
    Plumpi napisał:
    Co do ogarnięcia tej instalacji to wg mnie jest to na góra 2-3 godziny roboty z przerwą na kawę.

2 - 3 godziny, to wykonanie pomiarów Ci zajmie. Reszta dniówki to robota, taka prawdziwa, a nie pisanie na forum. Potrzebny elektryk od zaraz na miejscu.
  • #19 21754379
    Plumpi
    ArturAVS napisał:
    Osobiście widywałem o wiele gorsze.

A co to ma do rzeczy i do mojej odpowiedzi?
    Uważam, że ta rozdzielnica nie wygląda aż tak źle, jak to niektórzy tutaj opisują.

ArturAVS napisał:
    2 - 3 godziny, to wykonanie pomiarów Ci zajmie. Reszta dniówki to robota, taka prawdziwa, a nie pisanie na forum.

Robiłeś kiedykolwiek takie roboty? Robisz? Zajmujesz się pomiarami elektrycznymi i masz do tego stosowne kwalifikacje i "papiery"? Masz odpowiednie przyrządy pomiarowe?
    Bo ja na wszystkie ww. pytania mogę odpowiedzieć: TAK.

ArturAVS napisał:
    Potrzebny elektryk od zaraz na miejscu.

Oczywiście, że jest potrzebny i trzeba tę instalację doprowadzić do porządku, a autor chyba samemu tego nie ogarnie. Ale jeżeli kogoś przeraża i przerasta tak prosta instalacja, to chyba nie jest elektrykiem i chyba nigdy nie widział prawdziwego bur...lu w instalacji.
    Przyjrzyj się dokładniej. Tam masz łącznie 9 obwodów, z czego 8 z nich to obwody 3-żyłowe. Czyli 8 z obwodów w układzie TN-S, a jeden trzeba sprawdzić, czy jest tam zerowanie, czy nie i co z nim zrobić.
    Jeżeli jest zerowanie, to trzeba albo doprowadzić do tego punktu przewody PE, albo pozostawić zerowanie i w rozdzielni podzielić zasilanie na część z zerowaniem, a część jako TN-S.
    Ogarnięcie tej instalacji to: rozpoznanie wszystkich obwodów oraz uporządkowanie rozdzielnicy. Natomiast przeróbki związane z doprowadzaniem PE to już inna kwestia. Tak samo jak wykonanie i podłączenie uziemienia do tej rozdzielnicy.
    Odszukanie każdego z obwodów i dokładna lokalizacja przebiegu tras to raptem 30–40 min roboty. Pod warunkiem, że się posiada lokalizator przewodów z nadajnikiem. Wpinasz nadajnik pod każdy z przewodów i lokalizatorem odszukujesz trasę przebiegu przewodów w ścianach oraz co one obsługują i to bez rozkręcania puszek, łączników czy gniazd.

Uporządkowanie rozdzielnicy to godzina roboty.

Ktoś tam się dziwił, że na listwie PE jest podłączona czarna żyła. Po prostu ktoś położył przewód 3-żyłowy z kolorami: niebieski, czarny, brązowy i po prostu użył żyły czarnej jako ochronnej. Trzeba to oznaczyć na końcach tego przewodu, nakładając koszulkę termokurczliwą w kolorze żółto-zielonym lub owijając taśmą albo też malując mazakiem olejowym.
    Naprawdę ja nie widzę tutaj większego problemu, aby to ogarnąć.

Dlatego proszę, aby nie dramatyzować, bo widać, że przewody są miedziane, nowe lub w miarę nowe.
  • #20 21754441
    karolark
    Poziom 42  
    Plumpi napisał:
    ArturAVS napisał:
    2 - 3 godziny, to wykonanie pomiarów Ci zajmie. Reszta dniówki to robota, taka prawdziwa, a nie pisanie na forum.

Robiłeś kiedykolwiek takie roboty? Robisz? Zajmujesz się pomiarami elektrycznymi i masz do tego stosowne kwalifikacje i "papiery"? Masz odpowiednie przyrządy pomiarowe?
    Bo ja na wszystkie ww. pytania mogę odpowiedzieć: TAK.

Każda ptaszka swój ogonek chwali

Plumpi napisał:
    Ktoś tam się dziwił, że na listwie PE jest podłączona czarna żyła. Po prostu ktoś położył przewód 3-żyłowy z kolorami: niebieski, czarny, brązowy i po prostu użył żyły czarnej jako ochronnej

To że jest żyła żółto zielona nie świadczy że to TN-S

Dodano po 50 [sekundy]:

Plumpi napisał:
    Czyli 8 z obwodów w układzie TN-S,
  • #21 21754601
    Plumpi
    karolark napisał:
    Każda ptaszka swój ogonek chwali

Chciałeś mnie w ten sposób ośmieszyć, obrazić czy rozśmieszyć? Bo nie za bardzo łapię tę ironię/sarkazm. Tym bardziej, że pomyliły Ci się przysłowia. W przysłowiu o chwaleniu ogonka jest pliszka. Pliszka to taki gatunek ptaszka.

karolark napisał:
    To że jest żyła żółto zielona nie świadczy że to TN-S

No, no. W tym roku o mało nie zginąłem, porażony prądem. Przewiercałem u klienta strop wiertłem koronowym z użyciem wiertnicy. Niechcący dotknąłem tym wiertłem grzejnika typu fawir i posypał się snop iskier. Wcześniej trzymałem w dłoni to wiertło, a barkiem chwilami dotykałem grzejnika typu drabinka na ścianie.
    Jak się okazało, gość sam sobie zrobił instalację elektryczną w domu. Sieć zasilająca TT, zabezpieczenie tylko i wyłącznie topikowe. Położył przewody 3-żyłowe. Ponieważ nie było do czego podłączyć bolców ochronnych, bo uziemienia nie było, to w gniazdach sobie podłączył na bolce ochronne drugą fazę. Tak miał podłączoną pralkę w łazience tuż obok wanny oraz suszarkę stojącą przy wejściu do łazienki.
    Dzięki temu w gniazdach instalacyjnych 230 V miał przewód neutralny + dwie fazy, przy czym jedna z faz na bolcach ochronnych.
    Kiedy mu powiedziałem, że tak nie wolno i że zagraża to życiu, to usłyszałem, że gadam głupoty, bo tak ma podłączone od 30 lat i nic nigdy się nikomu nie stało. Jego żona wręcz się na mnie obraziła, kiedy jej kochanemu mężowi powiedziałem, żeby nie pchał łap do instalacji elektrycznych, bo nie ma o nich kompletnie pojęcia.
    Gość się cały czas przechwalał, że to on sam tu wszystko zrobił i że jest inżynierem po politechnice.
    Mam nadzieję, że nie ukończyliście tej samej uczelni? ;)
  • #22 21754704
    CYRUS2
    Poziom 43  
    Ocena: 3486
    Plumpi napisał:
    Niechcący dotknąłem tym wiertłem grzejnika typu fawir i posypał się snop iskier.
    Fachowiec używa sprzętu w 2klasie.
    Wtedy nie ma iskier.
  • #23 21754846
    Plumpi
    CYRUS2 napisał:
    Plumpi napisał:
    Niechcący dotknąłem tym wiertłem grzejnika typu fawir i posypał się snop iskier.
    Fachowiec używa sprzętu w 2klasie.
    Wtedy nie ma iskier.

Fachowiec przede wszystkim nie wypisuje bezmyślnie głupot na zasadzie "nie znam się, dlatego wypowiem się jako autorytet", tylko najpierw się dowiaduje co to jest "wiertnica", jak ona działa i dlaczego nie ma takich w II klasie ochronności.

Aby Ci uzmysłowić, wiertnica jest to urządzenie podobne do wiertarki. Ale tylko podobne z wyglądu, które ma silnik o znacznie większej mocy, bo tutaj moce są rzędu kilku kilowatów oraz posiada przyłącze wody, która poprzez otwory i utworzony kanał we wrzecionie, podawana jest pod ciśnieniem do środka wiertła koronowego (otwornicy) w celu chłodzenia tego wiertła oraz wypłukiwania urobku. Z tego powodu każda wiertnica wyposażona jest w dodatkową różnicówkę, zamontowaną na kablu zasilającym. Niestety ta różnicówka nie ma szans odłączyć przewodu ochronnego, który niedorobiony pan inżynier podłączył pod fazę.

Od tamtego czasu, nauczony tym przypadkiem, zanim rozpocznę pracę u jakiegokolwiek klienta to najpierw sprawdzam gniazda zasilające.
  • #24 21754863
    CYRUS2
    Poziom 43  
    Ocena: 3486
    Plumpi napisał:
    Od tamtego czasu, nauczony tym przypadkiem, zanim rozpocznę pracę u jakiegokolwiek klienta to najpierw sprawdzam gniazda zasilające.
    Fachowiec - pomiarowiec - powinien wiedzieć, że ochronę przeciwporażeniową sprzętu 1klasy realizuje instalacja.
  • #25 21754868
    elpapiotr
    Specjalista elektryk
    Ocena: 3520
    Jak to się mówi - "samochwała w kącie stała".
    Więcej pokory, mniej ....
    Plumpi napisał:
    Masz częściowo zmodernizowaną instalację z oddzielnymi przewodami N i PE. Czyli masz instalację 3-przewodową w układzie TN-S, a dokładniej jest to układ TN-C-S
    Aha. Czyli w rozdzielnicy w układzie zasilania TT już nie mogą być oddzielne przewody N i PE?
  • #26 21754869
    Plumpi
    CYRUS2 napisał:
    Plumpi napisał:
    Fachowiec - pomiarowiec - powinien wiedzieć, że ochronę przeciwporażeniową sprzętu 1klasy realizuje instalacja.

Sam na to wpadłeś? Ktoś Ci o tym mówił, czy doszedłeś do takiego wniosku po moim przypadku?

Dodano po 1 [godziny] 6 [minuty]:

elpapiotr napisał:
    Jak to się mówi - "samochwała w kącie stała".
    Więcej pokory, mniej ....
    Plumpi napisał:
    Aha. Czyli w rozdzielnicy w układzie zasilania TT już nie mogą być oddzielne przewody N i PE?

Dyskusja z Tobą to totalny bezsens. Napiszesz samemu jakąś głupotę, którą później usilnie przypisujesz innym i bronisz tej głupoty jak niepodległości Stanów Zjednoczonych, uważając siebie za jedynego, który ma rację.

Proponuję Ci, abyś nie dyskutował ze mną, lecz pomógł autorowi wątku, trzymając się tematu. O ile w ogóle masz cokolwiek mądrego do "powiedzenia", bo to, co teraz napisałeś, nie jest ani mądre, ani konstruktywne, ani merytoryczne.
  • #27 21754919
    ArturAVS
    Moderator
    Ocena: 7771
    @Plumpi A czemu ma służyć Twój napastliwy ton wypowiedzi?
  • #28 21754935
    Plumpi
    ArturAVS napisał:
    @Plumpi A czemu ma służyć Twój napastliwy ton wypowiedzi?

A czemu mają służyć wypowiedzi Cyrusa i Elpapiotra?
    Ja przynajmniej wypowiedziałem się w temacie autora, starając się mu pomóc, na ile jest to możliwe na podstawie zamieszczonych zdjęć. Opisałem też przypadek, który mi się przytrafił, z którego można wyciągnąć pewne wnioski na przyszłość.
    Natomiast ww interlokutorzy przyszli tutaj tylko i wyłącznie, aby atakować moją osobę i kompletnie nic nie wnieśli merytorycznego do tego tematu.
    Ani jeden z nich nie napisał nic, co mogłoby choćby w najmniejszym stopniu pomóc w rozwiązaniu problemu autora wątku.

Uważam, że ta instalacja jest prostą instalacją i ogarnięcie tej instalacji to prosta robota. Twierdzę tak na podstawie własnej wiedzy oraz doświadczenia z takimi instalacjami.
  • #29 21754936
    2N4427
    Poziom 20  
    Ocena: 142
    >>21752467

1. Na zdjęciu jest chiński licznik 3-fazowy do zdalnego odczytu instalowany m.in. przez Tauron (poszukaj w sieci S34U28). Nie słyszałem, żeby dystrybutor instalował 3-fazowy licznik dla 1-fazowego przyłącza. Ale może i w tej dziedzinie są rzeczy, które nie śniły się filozofom. Za 3-fazowością przemawia również zdjęcie - masz 3 bloki wyłączników nadprądowych zmostkowanych od dołu (i jeszcze w każdym bloku czerwony mostek do lampki FAEL służącej zazwyczaj do sygnalizacji obecności fazy - na lewo od każdego bloku); do każdego bloku dochodzi jeden przewód (brązowy, czarny, czarny) prawdopodobnie z tego kabla przychodzącego z licznika, o którym piszesz w pkcie 2. A co mówi umowa? Przecież tam jest informacja o przyłączu.

2. W układzie TN-C przewody neutralny i ochronny są wspólne: https://elektrykapradnietyka.com/21667/tnc-tns-tncs-tt-it/ - więc może instalator użył żółto-zielonego przychodzącego z licznika jako przewodu wspólnego i dlatego niebieski wisi w powietrzu. A może jest jeszcze jakiś osobny przewód od licznika pełniący rolę oddzielnego neutralnego (patrz uwaga o filozofach jw.). Ale to gdybanina - zaproś elektryka, żeby dokonał pomiarów i przede wszystkim odtworzył schemat instalacji oraz uporządkował to, co trzeba.
  • #30 21754944
    zbich70
    Poziom 43  
    Ocena: 6601
    Plumpi napisał:
    Uważam, że ta rozdzielnica nie wygląda aż tak źle
    Czyli skoro nie wygląda AŻ TAK ŹLE, to wygląda dobrze?
    Owszem, też widywałem gorsze, ale nie ryzykowałbym twierdzenia, że można to poprawić w 2-3 godziny razem z pomiarami, wypisaniem papierów i dojazdem.
    Tak czy owak gratuluję samooceny i wiary w swoje możliwości, mimo że już w #2 Kolega sam napisał:
    Plumpi napisał:
    Nie da się ocenić ze zdjęcia. (...)
    Na podstawie tych zdjęć to co najwyżej można rzucać monetą.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji dotyczącej oceny instalacji elektrycznej w starszym, piętrowym domu zwrócono uwagę na konieczność dokładnej inspekcji instalacji przez wykwalifikowanego elektryka, gdyż ocena wyłącznie na podstawie zdjęć jest niewystarczająca. Instalacja posiada dwa rodzaje zabezpieczeń: wkręcane bezpieczniki dla gniazdek na piętrze oraz nowocześniejszą, białą skrzynkę dla oświetlenia i pozostałych obwodów. Podkreślono, że starsze instalacje mogą nie spełniać aktualnych norm bezpieczeństwa, mogą mieć przestarzałe zabezpieczenia i niewłaściwe połączenia, co wymaga modernizacji. Zalecane jest sprawdzenie stanu przewodów, poprawności połączeń, obecności uziemienia oraz działania zabezpieczeń różnicowoprądowych (RCD). Wskazano, że modernizacja instalacji powinna uwzględniać wymianę bezpieczników na wyłączniki nadprądowe (np. typu B), zastosowanie wyłączników różnicowoprądowych oraz ewentualne rozdzielenie obwodów dla zwiększenia bezpieczeństwa i funkcjonalności. Podsumowując, bezpieczne użytkowanie instalacji wymaga profesjonalnej oceny i prawdopodobnie modernizacji zgodnej z aktualnymi normami elektrycznymi.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA