logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy bateria telefonu może rozładować się do 0V? Jak to sprawdzić?

Paluszek 02 Gru 2005 19:41 3762 10
  • #1 2047674
    Paluszek
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Witam,
    Czy istnieje mozliwosc rozladowania baterii telefonu komorkowego tak bardzo, ze przy sprawdzaniu jej napiecia miernikiem pokazuje zero wolt? doslownie 0,0000....
    pozdrawiam
  • #2 2047691
    Masster
    Poziom 32  
    Ocena: 46
    Raczej uszkodzona jest elektronika w baterii. Nawet w zniszczonych ogniwach utrzymuje się jakieś szczątkowe napięcie a 0V wygląda podejżanie.
  • #3 2047712
    tino2003
    Admin grupy GSM
    Ocena: 2088
    Ja miałem takie baterie z Samsunga c100 fonek był uszkodzony i rozładowywał baterię do 0,000000 ale na ładowarce do bateri mozna ją było naładować bo ładowarka do telefonu nie dawała rady.
    pozdr
  • #4 2047755
    Paluszek
    Poziom 11  
    Sytuacja jest taka, ze kupilem telefon od znajomego (zaufana osoba) - zepsutego NECa 525, ktory lezal mu od dluzszego czasu na polce, bo w serwisie nie mieli do niego czesci, a ja mam mozliwosc kupna gniazda zasilajacego, ktore jest spalone (stwierdzone w serwisie NEC). Telefon normalnie dzialal, tylko nie mozna bylo go naladowac. I teraz sprawdzilem napiecie baterii... Czyli jest definitywnie zepsuta?

to znaczy teraz to sprawdzilem dokladniej i jak ustawie na mierniku dokladnosc do jednej dziesiatej milivolta, to z zera skacze na jeden.
  • #5 2047900
    Masster
    Poziom 32  
    Spróbuj ją podładować poza telefonem to się dowiesz czy jeszcze z niej coś będzie. Podłącz na jej zaciski napięcie z ładowarki na jakieś pół godzinki jeżeli po tym pojawi się napięcie to jest jeszcze jakaś szansa na reanimację.
  • #6 2047931
    Paluszek
    Poziom 11  
    a moge podpiac do ladowarki z sonny erricsona? takie same napiecia sa... a z tej mi latwiej...
  • #7 2047956
    Masster
    Poziom 32  
    Jeżeli napięcia są te same to owszem.
  • #9 2048141
    Paluszek
    Poziom 11  
    ee z zaroweczkami sie bede bawic :P
    podpialem ladowarke z SE do tej baterii, po pietnastu minutach wlozylem baterie do fona i dziala. Dzieki wszystkim!
  • #10 2048609
    Robewit
    Poziom 26  
    Ocena: 102
    Tylko jutro nie pytaj dlaczego ten akumulatorek trzyma tylko x..x godzin, a powinien wiecej, może gdybyś jednak pobawił się z tymi żaróweczkami.....
  • #11 2049114
    Paluszek
    Poziom 11  
    chyba mieliscie racje z ta zaroweczka... a czy te dwa pietnastominutowe ladowania mogly znaczaco uszkodzic baterie i skrocic jej zywotnosc?

Podsumowanie tematu

✨ Bateria telefonu komórkowego nie powinna rozładować się do napięcia 0 V, ponieważ nawet uszkodzone ogniwa zachowują minimalne napięcie. Pomiar 0 V sugeruje uszkodzenie elektroniki baterii lub błędny pomiar. W przypadku telefonu NEC 525 z baterią o bardzo niskim napięciu, podłączenie ładowarki (np. z Sony Ericsson o podobnym napięciu) bezpośrednio do zacisków baterii przez około 15 minut pozwoliło na częściowe naładowanie i przywrócenie funkcjonalności telefonu. Zaleca się ładowanie baterii poza telefonem, aby ocenić jej stan i możliwość reanimacji. Jednak takie szybkie doładowania mogą skrócić żywotność akumulatora. Dla bezpiecznego ładowania można wykorzystać schematy dostępne na forach elektronicznych.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA