logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Uszkodzony zasilacz Yihua 305D. Brak przełączania zakresów.

Elektronik2005 08 Lut 2024 03:11 564 5
REKLAMA
  • #1 20950742
    Elektronik2005
    Poziom 5  
    Ocena: 6

Uszkodzony zasilacz Yihua 305D z potencjometrami i wyświetlaczami
    Uszkodzony zasilacz Yihua 305D.
    Przekaźniki nie przełączają zakresów (na tranzystory stabilizujące cały czas podawane jest 30V niezależnie od nastawionego napięcia). Dodatkowo prąd zwarciowy nie spada do zera po przekręceniu potencjometrów do minimum (potencjometry są dobre).

Na początku zauważyłem niestabilność napięcia przy górnej granicy 30V, a że już wcześniej były problemy z potencjometrami, ale od regulacji prądu postanowiłem wymienić wszystkie. Ten problem został rozwiązany. Nie mam pewności, kiedy doszło do usterki opisanej na samym początku, bo zasilacz był ostatnio wielokrotnie przenoszony, stąd nie wiem, czy wymiana potencjometrów miała na to wpływ.

Sprawdziłem wszystkie napięcia z transformatora, docierają poprawnie do płytek. Na zasilaniu wzmacniacza operacyjnego odpowiedzialnego za przełączanie zakresów jest 18V, a jego wyjścia sterują przekaźnikami na zakres 30V cały czas (słychać kliknięcie przy włączaniu i wyłączaniu zasilacza).

Na prąd zwarciowy przy minimalnym nastawie wpływa temperatura zasilacza, im wyższa, tym większy prąd. Wynosił czasem 1.5A, a czasem spada do 10mA, nie zauważyłem jeszcze jakiejś reguły, według której się to dzieje.

Na ten moment przelutowałem elementy na płytce głównej, co nie wydaje się poprawić sytuacji. Wszystkie złącza mają pewny kontakt. Płytki z wyświetlaczami nie ruszałem, bo jej brak nie wpływa na pracę zasilacza, a jej wyniki pokrywają się z multimetrem.

Jeśli ma ktoś pomysł, co jeszcze zmierzyć, sprawdzić, proszę o informację.
    Dziękuję i pozdrawiam!
    Widok na płytkę główną wewnątrz zasilacza Yihua 305D z widocznymi ścieżkami i punktami lutowania. Widok wnętrza uszkodzonego zasilacza Yihua 305D z widocznymi przewodami i komponentami.
    Widok wnętrza zasilacza Yihua 305D z widocznymi przewodami i komponentami elektronicznymi. Wnętrze zasilacza Yihua 305D z widocznymi elementami elektronicznymi i okablowaniem.
  • REKLAMA
  • #2 20950946
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #3 20951245
    Elektronik2005
    Poziom 5  
    Napisałem wszystkie pomiary jakie wykonałem, wszystkie złącza są dobre, problem może być tylko na płytce głównej. Przelutowałem wszystkie elementy dla pewności. Nie wiem co dalej na niej mam zmierzyć, to jest moje pytanie
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #5 20951608
    Elektronik2005
    Poziom 5  
    Zmierzyłem jeszcze spadki napięcia na diodach przy wejściach wzmacniaczy i na jednym wejściu wzmacniacza od sterowania zakresami był spadek 0.2V.
    Wymieniłem przynajmniej na razie na LM358 i wszystko działa jak trzeba. Zastanawiam się tylko co było powodem, ale na ten moment wszystko jest okej.
  • #6 20951613
    Elektronik2005
    Poziom 5  
    Wymiana układu U9 na LM358
REKLAMA