logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Brak sygnału HDMI ARC z TV TCL 55P725 do Splittera Techly 025756

coolgago 11 Lut 2024 11:48 1812 4
REKLAMA
  • #1 20955671
    coolgago
    Poziom 11  
    Ocena: 6
    Witajcie.
    Mam problem z brakiem dźwięku przez HDMI ARC w TV TCL 55P725 do Splittera Techly 025756.
    Telewizor ma gniazdo HDMI eARC/ARC.
    Użyłem kabla HDMI 2.0 4K 18 Gbit.
    Włączyłem HDMI CEC i ARC w ustawieniach TV.
    Podłączyłem kabel HDMI do HDMI ARC w TV i wejście HDMI IN w splitterze. Splitter nie wykrywa żadnego sygnału z TV, nie świeci się dioda link.
    Podobną operację zrobiłem z użyciem dwóch innych telewizorów z HDMI ARC i nadal nie ma sygnału z TV.
    Podłączyłem splitter do zwykłego dekodera DVB-T2 HEVC (dwóch różnych modeli) i sygnał z nich jest do splittera od razu bez jakichkolwiek ustawień w dekoderach. Jest jedynie problem, że sygnał z dźwiękiem jest tylko w głośnikach przednich, bez dźwięku na subwooferze i tylnych głośnikach.
    Splitter jest nowy, przeznaczony do rozdzielania dźwięku z HDMI na 7.1 jack 3.5, optyczne SPDIF i HDMI.
    Dlaczego ten splitter nie odczytuje sygnału z HDMI ARC lub dlaczego TV nie wysyła sygnału przez HDMI ARC?

Ustawienia HDMI eARC i CEC na ekranie telewizora TCL 55P725. Opakowanie Techly HDMI Audio Extractor z trzema ilustracjami produktu Przednia i tylna część splittera Techly 025756 z gniazdami HDMI i optycznym oraz wskaźnikami LED. Instrukcja obsługi ekstraktora HDMI 4Kx2K LPCM 7.1 Instrukcja szybkiej instalacji LPCM 7.1 Audio Extractor 4K2K z fragmentem opisującym funkcje i panel przedni. Zdjęcie ekranu telewizora TCL z ustawieniami HDMI CEC i eARC Menu ustawień dźwięku cyfrowego na ekranie telewizora z zaznaczoną opcją Auto. Ekran ustawień zaawansowanych audio na telewizorze TCL.
  • REKLAMA
  • #2 20956362
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15525
    Za owym spliterem co jest podłączone?
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #3 20956887
    coolgago
    Poziom 11  
    Do splitera na wyjściu podpinam głosniki komputerowe 5.1 Creative T6060, które mają 3 jack 3.5 mm. Jeden do przednich głośników, drugi do subwoofer, trzeci do tylnych głośników.
    Nawet jak nie są podłączone te jack i nie świeci się dioda link na spliterze, to na pewno nie będzie dźwięku.
  • REKLAMA
  • #4 20957187
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15525
    Wyłącz eARC, format ustaw na PCM.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #5 20958535
    coolgago
    Poziom 11  
    Podłaczyłem dziś spliter do karty graficznej w komputerze. Dioda link świeci się od razu, czyli wykrywa sygnał z karty graficznej.
    Podłaczyłem też spliter do HDMI ARC w telewizorze Samsunga, włączyłem CEC i wyjscie HDMI ARC. Niestety nie wykrywa żadnego sygnału.
    Znalazłem też informację w opisach połączeń przez HDMI ARC i innych odbiorników dźwięku. Napisali, że kabel w gnieździe TV musi być podłaczony do HDMI ARC, a w drugim urządzeniu też musi być gniazdo HDMI ARC.
    Widocznie gniazdo HDMI IN w tym spliterze jest zwykłym gniazdem HDMI wejściowym, a nie gniazdem HDMI ARC. I dlatego oba urządzenia nie mogą się komunikować.

Dla zabawy zapytałem Chat GPT o przyczynę problemu. Oto co mi odpowiedziała sztuczna inteligencja.
    Zrzut ekranu z rozmowy z ChatGPT na temat problemu z podłączeniem splitera do portu HDMI ARC w telewizorze.

Będę musiał zwrócić spliter sprzedawcy póki jeszcze mam na to jeszcze kilka dni.
REKLAMA