logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Restartujące się kolumny aktywne Kruger&Matz Journey 2.0

heaton2211 14 Lut 2024 12:02 930 6
REKLAMA
  • #1 20961066
    heaton2211
    Poziom 11  
    Dzień dobry wszystkim :)

Jak w temacie , posiadamy w pracy kolumny Kruger&Matz Journey 2.0 , nagle jednego dnia rano kolumna już nie "odpala"
    Włącza się, jest strzał i wyłącza. Wrzucam filmik może ktoś na ucho powie od razu co do roboty :)

Minimalna podstawa chyba jest - lutownica i multimetr + wiedza też z tych podstawowych :D
    Jak mam coś wykręcić i wrzucić fotki nie ma problemu.

Pozdrawiam

• REKLAMA
  • #2 20961111
    krakarak
    Poziom 42  
    Ocena: 1842
    "Jak mam coś wykręcić"... Jak tego nie zrobisz to nic nie naprawisz.
    Zacznij od sprawdzenia stanu zasilacza, aktualnie nagminnie w sprzęcie rtv uszkodzeniu ulegają kondensatory elektrolityczne.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 20961117
    kkknc
    Poziom 43  
    Ocena: 6660
    Dokładnie typowy objaw uszkodzonych kondensatorów.
  • #4 20961121
    heaton2211
    Poziom 11  
    "Jak tego nie zrobisz to nic nie naprawisz." - tyle to wiem ;) już rozkręciłem wcześniej bo myślałem ,że coś rzuci się od razu w oczy. Natomiast tak na oko niestety nic nie widać. No może jeden rezystor jakby sporo ciepła przyjął. Natomiast chyba ten trzask i restart to nie przez rezystor ? Czy kondensatory uszkadzają się tak ,że tego po nich nie widać ?
    W środku są 4 szt. - 3300 µF 50 V i czy taki trzask może być od tego ? Jeżeli tak zacznę od ich wymiany.
  • REKLAMA
  • #5 20961134
    kkknc
    Poziom 43  
    Ocena: 6660
    Czasem widać że są spuchnięte czasem nie. Tu trzeba miernik o pomiar napięcia a kondensatory zmierzyć pojemność.
  • Pomocny post
    #6 20961140
    krakarak
    Poziom 42  
    Ocena: 1842
    Naprawa nie polega na wymianie bez pomiarów i myślenia jak co działa. "Stuki" w głośniku masz dlatego, że napięcie zasilające wzmacniacz zmienia się od zera do pełnego a potem gwałtownie zanika co powoduje powstanie na wyjściu wzmacniacza napięcia. W wielu rozwiązaniach stosuje się tzw. "opóźniony start", czyli do czasu aż napięcia na zasilaczu i wzmacniaczu nie ustabilizują się to przekaźnik nie podłącza głośników do wyjścia wzmacniacza, w ten sposób eliminuje się stuk oraz chroni głośnik.
    Takie restarty może powodować uszkodzenie elementu półprzewodnikowego, np. dioda, tranzystor, układ scalony. Bez pomiarów będzie trudno naprawić.
  • REKLAMA
  • #7 21519980
    heaton2211
    Poziom 11  
    Problemem okazały się walnięte kondensatory, jak koledzy przypuszczali powyżej.

Dziękuję, zamykam temat.

Podsumowanie tematu

✨ Kolumny aktywne Kruger&Matz Journey 2.0 przestały działać prawidłowo – po włączeniu następuje charakterystyczny trzask i natychmiastowe wyłączenie się urządzenia. Problem najprawdopodobniej wynikał z uszkodzonych kondensatorów elektrolitycznych w zasilaczu, co jest typową usterką w sprzęcie RTV. Kondensatory o pojemności 3300 µF i napięciu 50 V mogły nie wykazywać widocznych uszkodzeń mechanicznych, dlatego konieczne były pomiary multimetrem i sprawdzenie ich parametrów elektrycznych. Dodatkowo wskazano, że przyczyną restartów mogą być uszkodzenia elementów półprzewodnikowych, takich jak diody, tranzystory czy układy scalone, które wpływają na stabilność napięcia zasilającego wzmacniacz. Wzmacniacze często wyposażone są w układy opóźnionego startu, które chronią głośniki przed nagłymi impulsami napięcia podczas uruchamiania. Ostatecznie wymiana kondensatorów rozwiązała problem restartów i trzasków w kolumnach.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA