logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Samsung WW70k5213WW nie obraca bębnem: co sprawdzić poza blokadą i grzałką?

_prusak_ 15 Lut 2024 08:14 1215 10
REKLAMA
  • #1 20962322
    _prusak_
    Poziom 23  
    Ocena: 211
    Cześć mam problem z pralką samsung WW70k5213WW. Nie obraca silnik. Blokada, grzałka, czujnik temperatury oraz pompa sprawdziłem i są dobre. Pralka się włącza pobiera wodę i nie obraca bębnem. Czy ktoś z Was może mi podpowiedzieć co sprawdzić? Wyjąłem programator i zamierzam się dobrać do sterownika silnika który jest pod tym dużym radiatorem na module. Czy można go sprawdzić bez wylutowywania? Czy ktoś z Was wie może jaki to układ? Dzięki z góry za pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 20962399
    agent8888
    Poziom 13  
    Ocena: 30
    Miałem podobny problem w pralce Samsung. Powodem uszkodzone były przekaźniki. Po pobraniu pierwszym wody bęben powinien zacząć się obracać i przełączyć na drugi elektrozawór... Trzeba gruchnac w przekaźniki. A drugi powód szczotki lub Czujnik halla. Spróbuj pokręcić bębnem ręcznie i ponownie włączyć pralke
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 20962638
    TONI_2003
    Moderator
    Ocena: 3812
    _prusak_ napisał:
    Wyjąłem programator i zamierzam się dobrać do sterownika silnika który jest pod tym dużym radiatorem na module
    Niestety jest to z wielu powodów niemożliwe i trzeba sporo praktyki aby zrobić to poprawnie i nie wykonać dodatkowych uszkodzeń na PCB (na forum było na ten temat kilka tematów z tą samą płytą elektroniki) :)
  • #5 20969582
    _prusak_
    Poziom 23  
    Dziękuję za wskazówki.
    Wyjąłem płytę z plastykowej obudowy i drapałem żel z dolnej części i przelutowałem cały spód płyty. Rezystory ceramiczne zasilające sterownik silnika maja poniżej 1 Ω. Na wyjściu złącza do którego podpina się silnik nie ma zwarcia. Czy powinienem odlutować ten sterownik i przelutować górę płyty? Jak sprawdzić ten sterownik? Posiadacie jakieś wartości pomiarów, które mogę przeprowadzić na stole?
    Między pierwszym wyjściem a masą mam 290 Ω
    Między drugim wyjściem a masą mam 2,5 MΩ
    Między trzecim wyjściem a masą mam 2,5 MΩ

Czym odlutowujecie ten układ-Hotem i co to za układ?
    Dziękuję z góry za pomoc.
  • #6 20969608
    Sebastian_M26
    Poziom 30  
    Ocena: 434
    Silnik zmierzony?
    _prusak_ napisał:
    Co to za układ?

Układ scalony falownika, a oznaczenie znajdziesz jak zdejmiesz radiator.
  • #7 20969743
    Telo
    Serwisant RTV
    Ocena: 2320
    Były tematy na forum o tym module, układ można zmierzyć bez wylutowywania.
    Stacja lutownicza jest potrzebna i dobre oczyszczenie miejsca wylutowywania. Zmierz czy układ ma zasilania.
  • #8 20969911
    _prusak_
    Poziom 23  
    Kolego możesz mi podrzucić link? Szukałem ale nie znalazłem. Wpisuje prawdopodobnie nie to co powinienem.
  • REKLAMA
  • #10 20970144
    Telo
    Serwisant RTV
    Ocena: 2320
    Jak już wymontowałeś moduł to napisz jaki masz typ , może wtedy łatwiej Tobie będzie poszukać tematów na forum.
  • #11 20970226
    TONI_2003
    Moderator
    Ocena: 3812
    _prusak_ napisał:
    Wyjąłem płytę z plastykowej obudowy i drapałem żel z dolnej części i przelutowałem cały spód płyty.
    Kolego zdemontuj radiator z układu silnika i daj super ostre fotki tych zaznaczonych regionów płyty PCB :)
    Zdjęcie układu z zaznaczonymi obszarami na płycie PCB.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z pralką Samsung WW70K5213WW, która nie obraca bębnem mimo sprawdzenia blokady, grzałki, czujnika temperatury i pompy. Wskazówki dotyczące diagnostyki obejmują sprawdzenie przekaźników, szczotek silnika oraz czujnika Halla. Użytkownik planuje przelutować sterownik silnika, pytając o metody pomiaru i wartości, które można uzyskać. Inni uczestnicy dyskusji sugerują, że układ scalony falownika można zmierzyć bez wylutowywania, a także zalecają demontaż radiatora dla lepszego dostępu do komponentów. Wskazówki dotyczą również poszukiwania informacji na forum oraz udostępnienia zdjęć płyty PCB.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA