logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak wygiąć drut 1 m i gdzie umieścić odcinek 22 cm przy budowie anteny CB?

zybex 16 Lut 2024 08:46 495 5
REKLAMA
  • #1 20963799
    zybex
    Pomocny dla użytkowników
    Ocena: 2932
    W opisie prostego odbiornika na kanał 19 znalazłem opis budowy prostej anteny. Nie budowałem nigdy czegoś takiego i stąd mam pewne wątpliwości. Zacytuję fragment opisu, który mówi o budowie prostej anteny, i dołączę szkic wykonania.

Cytat: na rys. 3 szkic konstrukcji miniaturowej anteny ramowej na pasmo CB-19. Antenę taką można uzyskać przez wygięcie drutu miedzianego o średnicy 1,5 mm i długości 1 m. Kondensator o wartości 62 pF wprowadza rezonans pętli na wartość około 27,18 MHz. Kabel koncentryczny 50 W został dołączony poprzez układ dopasowania wykonany z dodatkowego odcinka drutu o długości około 22 cm (dołączenie kabla jest pokazane na
    rysunku).

Jak wygiąć drut 1 m i gdzie umieścić odcinek 22 cm przy budowie anteny CB?

Nie rozumiem, jak ma być wygięty ten drut miedziany o długości 1 m i gdzie dokładnie ma być ten dodatkowy odcinek o długości 22 cm.

Źródło: https://serwis.avt.pl/manuals/AVT2807.pdf?fbc...eZ2GHz0wse4HMaMUrhMS6hS7o12W9C02eEqxLZHbBj22A
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 20963816
    jurand87sca
    Poziom 31  
    Ocena: 317
    Rysunek jest tylko poglądowy, kwadrat narysowany grubą kreską to właśnie 1 m drutu. Otwarty na dole na jakieś 2-5 mm? By zmieścić kondensator 68 pF, odczep ma być od prawej na 22 cm drutu rdzeniem z przewodu koncentrycznego 50 Ω. Więc jeśli dolna część to 2 długości 125 mm, to potrzeba jedną taką i 95 mm z pionowej części. Nie jestem pewien, czy fizycznie można by ten kondensator "zamykający" pętlę przenieść np. w lewo lub prawo. Wymiary raczej nie są krytyczne. ;)

Czerwone to drut, w środek w szczelinę wpięty kondensator. Brązowe to odczep na 22 cm od kondensatora, po przeciwnej stronie niż ekran przewodu/gniazda koncentrycznego.
    Załączniki:
    • Jak wygiąć drut 1 m i gdzie umieścić odcinek 22 cm przy budowie anteny CB? antena.jpg (18.13 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #3 20963847
    JacekCz
    Poziom 42  
    Ocena: 1462
    Ramka o szerokości (wymiarze zewnętrznym) 22 cm to raczej by mi się kojarzyła ze 144 MHz albo radiodyfuzją 100 MHz; mam mocne obawy, czy to będzie miało jakakolwiek skuteczność na 27 MHz.

Z drugiej strony kojarzy mi się to z tradycyjnie okrągłymi antenami pętlowymi, które są małe w stosunku do długości fali, w tym takie, gdzie zasilanie jest mniejszym kółkiem/transformatorem.
    Inna nazwa antena magnetyczna. Anteny zawsze bardzo wąsko strojące się i kompromisowe co do skuteczności.

Pierwszy lepszy link: https://sp6pnz.optizon.net/pnz1/index.php/antena-mpam.html

Edit: na SP-HM jest sporo merytorycznych treści, jedna z nich: http://sp-hm.pl/thread-2550.html
  • REKLAMA
  • #4 20963896
    zybex
    Pomocny dla użytkowników
    Ocena: 2932
    Czy powyższa antena będzie lepsza do nasłuchu od zwykłego przewodu rozwieszonego swobodnie w pokoju? Póki co wziąłem około 1,5 m miedzianej linki 2,5 mm² i mniej więcej jest rozwieszony poziomo. Słyszę kierowców z niedalekiej okolicy. Mieszkam na wzniesieniu i w moim sąsiedztwie nie ma żadnych dużych bloków mieszkalnych.
  • REKLAMA
  • #5 20963913
    JacekCz
    Poziom 42  
    Ocena: 1462
    CB to polaryzacja pionowa, im bardziej pionowo, będzie lepiej na tym drucie, nawet skos będzie lepszy niż poziom.
    A 1,5 m to w wersji fabrycznej (po oprawieniu na dole cewką) całkiem skuteczna antena (nie nadawaj z tego niedopasowanego drutu, ale życzę w miarę dobrego słuchania).

Ja bym sobie nie obiecywał wyższej skuteczności z tego projektu, ale NA PEWNO, cokolwiek by było, to po strojeniu.

Kierowcy ciężarówek nie nadają zbyt dobrze, instalacje antenowe mają straszne.
  • #6 20963997
    SP5IT
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1670
REKLAMA