logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Awaria ekranu projekcyjnego - przebicie napięcia między liniami

unky 16 Lut 2024 22:09 606 7
REKLAMA
  • #1 20964810
    unky
    Poziom 18  
    Ocena: 61
    Dzisiaj przestał mi działać elektryczny ekran projekcyjny.
    Sprawdziłem sterownik roletowy który podaje napięcie na zasilanie ekranu w zależności czy ekran ma się podnieść - zasilanie idzie na kabelek czerwony, albo opuscić - zasilanie idzie na czarny. Tak powinno być przy prawidłowej oracy. U mnie jednak jest dziwna sytuacja gdyż po podaniu napięcia na czerwony napięcie pojawia się też na czarnym i odwrotnie, podaję napięcie na czarny to pojawia się napięcie na czerwonym. Odpiąłem ekran od sterownika, weryfikuje sam sterownik, myślę że może tutaj jest problem ale okazuje się że sterownik podaje napięcie selektywnie w zależności czy ma się podnosić napięcie na styku A a jak ma się opuszczać na styku B.
    Wygląda to na jakieś przebicie na silniku i niezależnie na jaką linię podam napięcie to napięcie pojawia się też na drugiej linii.
    Sprawdziłem to zjawisko z pominieciem sterownika podając napięcie bezpośrednio na czerwony, ekran nawet nie drgnie a napięcie pojawia się na czarnym. Uwalony silnik czy może problem z krańcówkami?
  • REKLAMA
  • #2 20964849
    Justyniunia
    Poziom 36  
    Ocena: 1320
    Piszesz, że sterownik (i Ty) podajecie napięcie raz na czerwony, a raz na czarny. A co z drugim biegunem?
    Gdzie go podłączasz? Ile silnik ma przewodów, jakie napięcia.
    Może jakiś model ekranu, sterownika, co kolwiek...

Jeśli podajesz napięcie na jeden przewód a na drugim ono się pojawią i motor nie wykonuje pracy, tzn że prąd nie ma którędy powrócić. Brakuje drugiego bieguna.
  • REKLAMA
  • #3 20964865
    unky
    Poziom 18  
    Zero jest podłączone tak jak do tej pory bezpośrednio zmostkowane ze sterownikiem.
    Tabliczka znamionowa silnika. Na przewody czarny lub czerwony podaję fazę. Sterowanie jest fazą, jak w każdym silniku rolet jaki też jest zastosowany w ekranie. Tak miałem zawsze podłączone i tak mi działało. Dzisiaj przestało działać i zdziwiło mnie że faza pojawia się na obu przewodach pomimo że sterownik podaje na jeden z dwóch w zależnosci od kierunku.
    Silnik ma cztery przewody - dwa niebieskie zmostkowane które podpinam do zera w sterowniku i dwa fazowe w zależnosci od kierunku silnika.
    Tabliczka znamionowa silnika synchronicznego z danymi technicznymi.
  • #4 20964889
    Justyniunia
    Poziom 36  
    Więc nie masz 0, sprawdź dobrze kabel (podłącz nawet zwykłą żarówkę) którym to zasilacz, zwłaszcza jeśli to ten sam, którym podłączałeś silnik na krótko. Jeśli jest w porządku, to przerwa następuje widocznie w samym silniku.
  • #5 20964971
    unky
    Poziom 18  
    Dziwne bo jakby nie było zera to by sterownik zasilający ekran nie działal a sterownik działa. Czyli może problem jest z krancówkami.
    Układ jest tak skonstruowany że ze sterownika idzie zasilanie na krańcówi i z krańcówek idzie dalej do silnika.
  • REKLAMA
  • #6 20964990
    Justyniunia
    Poziom 36  
    Zrozumiałam że podajesz zasilanie bezpośrednio na silnik.
    No to czemu nie sprawdzisz krańcówek miernikiem?
  • #7 20964994
    unky
    Poziom 18  
    Mój błąd. Wyszedłem z założenia że coś z silnikiem skoro pojawiła się faza na drugim kabelku fazowym. Uznałem też że skoro nie idzie ani do góry ani na dół a zatrzymał się w połowie podnoszenia to coś z silnikiem bo jakby to była jedna z krańcówek to powinien iść albo na dół albo do góry bo wątpliwe żeby obie krańcówki naraz padły. Poza tym jak by nie działały krańcówki to raczej nie powinienem mieć zasilania na obu kablach fazowych jak podaję zasilanie na jeden.
    Muszę mimo wszystko przemierzyć krańcówki.
  • REKLAMA
  • #8 21057387
    unky
    Poziom 18  
    W końcu udało mi się wygospodarować czas żeby zająć się znowu tym ekranem i silnikiem do niego.
    Wymontowałem silnik i na krótko podłączyłem do przewodu niebieskiego "zero" a do czarnego fazę.
    Silnik zaczął się obracać w prawo. Zdjąłem napięcie, podpiąłem ponownie tym razem zaczął się obracać w prawo. Generalnie kierunek obrotu jest nieustalony. Czasami po podaniu napięcia kręci w prawo czasami w lewo. Nie ma jakiejkolwiek zależności.
    Kolejna próba to podłączenia napięcia na przewód brązowy. Zero reakcji. Silnik głuchy i nie kręci.
    Kręci tylko jak zero jest na niebieskim a faza na czarnym.
    Silnik chyba do wymiany? Czy rozbierać go i szukać rozwiązania problemu w jakimś elemencie wewnątrz silnika?
    Silnik elektryczny z przewodami podłączony do deski.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z elektrycznym ekranem projekcyjnym, który przestał działać. Po sprawdzeniu sterownika roletowego zauważył, że napięcie pojawia się na obu przewodach (czerwonym i czarnym) niezależnie od podawanej fazy, co sugeruje przebicie w silniku. Użytkownik potwierdził, że silnik ma cztery przewody, z czego dwa są zmostkowane do zera, a dwa fazowe są podłączane w zależności od kierunku. Po dalszych testach, silnik wykazuje nieprzewidywalne zachowanie, obracając się w prawo lub lewo bez stałej zależności. Użytkownik rozważa wymianę silnika lub jego rozbiórkę w celu zdiagnozowania problemu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA