logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Termet Ecocondens 25 Gold Plus nie grzeje mimo wskazań sterownika Salus

zox15 18 Lut 2024 04:24 3246 16
  • #1 20966397
    zox15
    Poziom 12  
    Ocena: 20
    Cześć,

Pięć termet ecocondes 25 gold plus

Mam problem z grzaniem. Sterownik pokazuje wiatrak który powinien grzać ale piec stoi dęba.

Na piecu ustawione grzejniki na 60, ciśnienie 1.8bar
    Z kranu normalnie ciepła woda leci ale grzejniki nie…

Pięć wyłączałem z prądu na 2min też nic nie dało. Sterownik wyjąłem baterie na 2min też nic nie dało od nowa ustawiłem temperaturę komfortowa na 22.2 a ekonomiczna na 20.2 wirnik na salusie chodzi a piec nic. Jakieś podpowiedzi? Czy trzeba dzwonić po serwisanta

Sterownik do pieca z wyświetlaną temperaturą 16,8°C i godziną 4:14
  • #2 20966412
    W0jtek92
    Poziom 39  
    Ocena: 1258
    Witam. Polecam wymienić na początek baterie w sterowniku. To że sterownik nie pokazuje ikonki ich zużycia nie oznacza jeszcze że są one na tyle silne by przekażnik w sterowniku się zwarł. Jeśli to nie pomoże to zdemontuj sterownik, odkręć z niego 2 przewody (styki no i com) po czym je że sobą połącz. (Tam nie ma napięcia więc śmiało możesz działać na pracującym kotle) jeśli po zwarciu dwóch kabli kocioł odpali na grzejniki to masz uszkodzony sterownik pokojowy.
    Pozdrawiam.
  • #3 20966702
    andrzej lukaszewicz
    Poziom 42  
    Ocena: 2124
    Podaj model kotła, 1,czy 2-funkcyjny?
    Czy kocioł odpala na chwilę i dalej pokazuje L3? Sprawdź to podnosząc temperaturę wody CO.
  • #4 20966708
    zox15
    Poziom 12  
    andrzej lukaszewicz napisał:
    Czy kocioł odpala na chwilę i dalej pokazuje L3? Sprawdź to podnosząc temperaturę wody CO.

Podniosłem temp grzejników na 80 (max w termecie) nic się nie stało piec stoi.

Dodam tylko że żadnego błędu na kociole nie ma.

Dodano po 4 [minuty]:

andrzej lukaszewicz napisał:

Termet Ecocondens 25 Gold Plus nie grzeje mimo wskazań sterownika Salus
  • #5 20966901
    zales.vip
    Poziom 31  
    Ocena: 589
    Salus przewodowy czy bezprzewodowy?
  • #6 20966904
    zox15
    Poziom 12  
    zales.vip napisał:
    Salus przewodowy czy bezprzewodowy?

Przewodowy
  • #7 20966955
    BUCKS
    Poziom 39  
    Ocena: 1087
    zox15 napisał:
    Przewodowy

sterowanie kotła działa na zasadzie.
    zamykam obwód elektryczny to kocioł włącza palnik.
    otwieram obwód elektryczny to kocioł wyłącza palnik. Wyłączenie palnika może nastąpić wcześniej jeśli kocioł osiągnie zadaną temperaturę wody kotłowej.
    Przy zamykaniu i otwieraniu styków w regulatorze słychać charakterystyczne kliknięcie.

Jeśli masz miernik tzw. multimetr to możesz sprawdzić, czy w regulatorze zamyka/otwiera się obwód elektryczny przy zmianie trybu pracy dzień/noc i czy jest ciągłość lub przerwa w obwodzie.
    Jeśli nie masz miernika to pozostaje sprawdzić tak jak pisał wyżej W0jtek92, czyli rozłączyć przewody COM i NO w regulatorze i je połączyć razem, wtedy kocioł powinien wystartować, jeśli nie to być może przewód masz uszkodzony albo coś źle styka na drugim końcu przewodu od strony kotła, jeśli to nie problem kabelka to będzie wskazywało na usterkę kotła.
    Ja tylko kojarzę, że w tym Salusie można było ustawić tryb, że załączanie i otwieranie obwodu odbywa się odwrotnie, czyli grzeje w nocy, a odpoczywa w dzień. Ale nie pamiętam jak to się zmieniało, czy ktoś mógł to przypadkiem zmienić w ustawieniach, bo ten model w wersji v1 miałem przez chwilę dobre kilka lat temu.
    W moim kotle Vaillant na stykach sterujących regulatora ON/OFF jest napięcie 230V ale nie wiem jak jest w Termecie.
    Generalnie lepiej wyłączyć kocioł i wyciągnąć wtyczkę z gniazdka 230V zanim będziesz coś grzebał z kabelkami.
  • #8 20966965
    zox15
    Poziom 12  
    Dobra. Jutro zadzwonię po gościa od pieca nie będę grzebać bo to nowy piec jest. Ale wydaje mi się że to problem tego salusa. Przy piecu jest łączony kabel na izolację ale nie będę tego tykać.
  • #9 20966975
    BUCKS
    Poziom 39  
    jak to nowy kocioł to dzwoń do gościa, który Ci montował ten regulator, prawdopodobnie to ten sam co montował kocioł.
    Generalnie dobrze by było, by połączenia były zabezpieczone mechaniczne przed przypadkowych poluzowaniem itp.
  • #10 20966979
    zox15
    Poziom 12  
    BUCKS napisał:
    jak to nowy kocioł to dzwoń do gościa, który Ci montował ten regulator, prawdopodobnie to ten sam co montował kocioł.
    Generalnie dobrze by było, by połączenia były zabezpieczone mechaniczne przed przypadkowych poluzowaniem itp.

Akurat regulator jest jeszcze jak miałem stary kocioł
  • #11 20966984
    BUCKS
    Poziom 39  
    ewentualnie możesz spróbować włączyć tryb kominiarza, wtedy kocioł włączy palnik niezależnie od stanu regulatora pokojowego.
    Ale to w instrukcji musisz wyczytać jaką kombinacją klawiszy włączasz ten tryb.
    W ten sposób chociaż ręcznie włączysz sobie na chwilę ogrzewanie, by nie wychłodzić sobie chaty.
    W moim kotle Vaillant tryb kominiarz załącza grzanie na 15 minut i potem automatycznie się wyłącza.
    Termet pewnie też ma jakiś limit czasowy ale nie pamiętam jaki to czas.

Dodano po 1 [minuty]:

zox15 napisał:
    Akurat regulator jest jeszcze jak miałem stary kocioł

to być może regulator, a raczej jego przekaźnik może wyzionął ducha.
    Obniż ręcznie zadaną temperaturę do minimalnej i zobacz, czy regulator kliknie i co wtedy zrobi kocioł.
    Potem ręcznie zadaj maksymalną temperaturę na regulatorze i zobacz czy znowu kliknie i co wtedy zrobi kocioł.
  • #12 20967386
    zox15
    Poziom 12  
    No niestety cpyka tylko jak zresetuje sterownik do fabrycznych na pierwszym ustawieniu po tym jak już ustawie inne temp. To nie ma cpykania…
  • #13 20967443
    semaforsema1
    Poziom 2  
    Zobacz instrukcje od sterownika, czy nie masz czasem ustawione na tryb chłodzenia zamiast grzania.

WYBIERANIE USTAWIEŃ: OGRZEWANIE/CHŁODZENIE, OPÓŹNIENIE – WŁĄCZ/WYŁĄCZ I PRZEDZIAŁ
    PRZEŁĄCZANIA (HISTEREZA) 0,5˚C/1˚ C
    W celu ustawienia powyższych opcji, przycisk OK należy wcisnąć na około 5 sekund.
    Pierwsza funkcja do zmiany to wybór trybu pracy: GRZANIE / CHŁODZENIE:
    Miga ikona trybu ogrzewania wciśnij przycisk OK, aby zatwierdzić tryb ogrzewania, lub wciśnij przycisk „temp.
    komfortu ☼ ” lub „temp. ekonomiczna ” i następnie przycisk OK, aby przełączyć na tryb chłodzenia.
  • #14 20967447
    zox15
    Poziom 12  
    Jest grzanie. Świeci się płomyk. Jutro i tak dzwonię po gościa niech spojrzy i zrobi zwarke z tego kabla i się dowiem czy to wina salusa czy coś się stało innego
  • #15 20967455
    semaforsema1
    Poziom 2  
    No ok a coś było robione ostatnio czy po prostu przekaźnik się wyklepal jak sterownik ma parę lat to normalne.
  • #16 20967464
    zox15
    Poziom 12  
    Nic się nie działo. Jedynie co to rano wstałem a na piecu było za mało ciśnienia to dobiłem na 1.7 i się uruchomił ale tylko grzanie wody jest a grzejniki nic. Podejrzewam że to właśnie też sterownik już kaput tyle lat.
  • #17 20967781
    BUCKS
    Poziom 39  
    zox15 napisał:
    No niestety cpyka tylko jak zresetuje sterownik do fabrycznych na pierwszym ustawieniu po tym jak już ustawie inne temp. To nie ma cpykania…

to masz problem z regulatorem.

semaforsema1 napisał:
    Zobacz instrukcje od sterownika, czy nie masz czasem ustawione na tryb chłodzenia zamiast grzania.

w tym celu robi się test z najniższą temparaturą np. +5 i najwyższą np. +30.
    Jeśli przekaźnik pracuje w odwrotnym trybie to załączy grzanie po ręcznym ustawieniu np. +5 zamiast po ustawieniu np. +30.

skoro nie ma pykania na żadnych skrajnym ustawieniu to prawdopodobnie przekaźnik nie działa i regulator kwalifikuje się do wymiany.

semaforsema1 napisał:
    czy po prostu przekaźnik się wyklepal jak sterownik ma parę lat to normalne.

nie wiem, czy normalne, bo osobiście jeszcze nie trafiłem na przekaźnik, który by padł, a zwykle te regulatory działały po kilkanaście lat.

zox15 napisał:
    na piecu było za mało ciśnienia to dobiłem na 1.7

mało, czyli ile?
    Zwykle w większości przypadków spokojnie, z zapasem starcza ciśnienie 1,2-1,4 bar na zimnej instalacji i więcej, aż 1,7 bar nie ma potrzeby dawać.
    Po nagrzaniu wody ciśnienie rośnie o ok. 0,2 bar co da wartość rzędu 1,4-1,6 bar na ciepłej instalacji.
    Zwróć uwagę co się dzieje z ciśnieniem, bo jeśli to nowy kocioł, a Ty już teraz musiałeś dolewać wodę to może masz jakiś wyciek lub brakuje odpowiedniego ciśnienia powietrza w naczyniu przeponowym.

Kocioł ma tzw. zawór bezpieczeństwa o nominalnej wartości 3,0 bar ale zgodnie z normami taki zawór może się otwierać już przy 2,5 bar, więc jeśli ciśnienie w instalacji c.o. osiągnie wartość ok. 2,5 bar lub więcej to zawór bezpieczeństwa może zacząć się otwierać i woda z układu c.o. będzie automatycznie uciekać do kanalizy.
    Może tez być jakiś niewidoczny wyciek z rurek.
    Przy prawidłowej instalacji nie ma prawa być wycieków powodujących wyłączenie kotła.
    Jakbyś miał ubytek rzędu 0,2 bar ale rocznie to byłoby dobrze, a jak miałeś ubytek kilka dziesiątych w krótkim okresie czasu to jest źle.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z piecem Termet Ecocondens 25 Gold Plus, który nie grzeje pomimo wskazań sterownika Salus. Sterownik działa, ale piec nie uruchamia się, mimo że temperatura grzejników jest ustawiona na 80°C. Użytkownik próbował resetować zarówno piec, jak i sterownik, jednak bez skutku. W dyskusji pojawiają się sugestie dotyczące wymiany baterii w sterowniku, sprawdzenia połączeń elektrycznych oraz testowania przekaźnika w regulatorze. Użytkownik planuje skontaktować się z serwisem, aby zdiagnozować problem, podejrzewając, że może to być usterka sterownika.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA