logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dysk Samsung 80GB 7200 RPM - stukanie głowic i błędy sektorów, co robić?

Doctor78 03 Gru 2005 11:50 1008 3
  • #1 2049144
    Doctor78
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam , miałem taki problem z dyskiem. Przy odpaleniu nie mógł go czytac, przepiołem taśme i wyskoczył błąd pliku( brak w win) po kolejnej zmianie tasmy działa ok. Achas jak nie mógł odpalić to slychać było jak głowice nie moga zaparkowac czy coś tz jakies stukanie, teraz jest ok. Czy mzoliwe ze jest juz padnięty ten dysk i póki chodzi to przekopiować wszystkie wazne dokumenty bo moze sie zwalic w niedługim czasie . Achas skanowałem go programem do naprawiania błędów i pod koniec skanowanie wywaliło że za dużo bed sektorów i nie moze skończyć. Mam XP a dysk Samsunga 80G, 7200. Moze ktoś miał podobny problem.
    Pozdrawiam
  • #2 2049249
    bursta
    Poziom 27  
    Ocena: 34
    Jeśli zgłasza już badsectory to zabezpieczaj dane czym prędzej. Taki dysk lada moment może odmówić posłuszeństwa. Temat rzeka - poruszany bardzo często, poszukaj w archiwum "uszkodzony dysk" lub "uszkodzone sektory" jak i "badsector" a odpowiedzi w danych wątkach wiele wyjaśniają. Zapewniam Cię, że znajdziesz tam swoje rozwiązanie problemu.
    Pozdro
  • #3 2049479
    kamiloss17
    Poziom 10  
    zrobilem tak w dosie wszedlem do programu fdisk usunolem partycje podstawowa a nastepnie ja dodalem i w tym wszystkim tkwi problem ze jak chce ten dysk sformatowac to komputer go wykrywa jako 10gb a nie 80gb!!!! i po 3 procentak formatowanie staje i pisze ze prosba o odtwotzenie danych co mam zrobic???
REKLAMA