logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

UPS gotowy lub DIY dla krótkotrwałego podtrzymania zasilania

dLogan 19 Lut 2024 13:59 1146 13
REKLAMA
  • #1 20968708
    dLogan
    Poziom 23  
    Ocena: 84
    Cześć!

Jako że u mnie w bloku ostatnimi czasy zdarzają się chwilowe wyłączenia prądu (jakiś błąd w instalacji bo tylko wywala w jednym bloku) więc chciałbym dokupić małego UPSa dla podtrzymania pracy urządzeń pobierających w szczycie "na oko" 100W. Tzn router, mini serwer zrobiony z tzw mini pc i przy okazji podłączyłbym z jedną lampkę ledową.

Generalnie nie miałem do czynienia z UPSami pod ~230V, jedyne co udało mi się "zmontować" to sterownik z panelem słonecznym i aku na 2 tygodniowe wypady (pod namiot) z małą przetwornicą na ~230V i do moich potrzeb to rzeczywiście się sprawdza.
    Mam jeden zbędny akumulator 12V 7Ah, więc może dałoby radę znaleźć coś bez wbudowanego akumulatora? Pytanie czy taki akumulator wystarczyłby na kilka minut podtrzymania zasilania?
    Z gotowych urządzeń znalazłem takie cudo:
    Cytat:
    EATON Zasilacz awaryjny 5E 900 USB IEC G2 5E900UI
  • REKLAMA
  • #2 20968743
    hindoos
    Poziom 36  
    Ocena: 653
    dLogan napisał:
    mini serwer zrobiony z tzw mini pc

Jakim napięciem jest zasilany ten mini pc? Ma osobny zasilacz czy wbudowany?
  • REKLAMA
  • #3 20969099
    dLogan
    Poziom 23  
    hindoos napisał:
    Jakim napięciem jest zasilany ten mini pc? Ma osobny zasilacz czy wbudowany?

19V, osobny, ale i tak chciałbym coś pod 230V.
  • #4 20969122
    hindoos
    Poziom 36  
    Ok, po prostu jeśli chciałbyś montować coś samodzielnie, dużo łatwiej będzie zbudować to na niskim napięciu i prądzie stałym. To da wyższą wydajność, bo 12V 7Ah to żaden szał.
    W takim wypadku wystarczy zasilacz do ładowania akumulatora do napięcia 13.5-13.8V (czyli jak do pracy buforowej), a od akumulatora wyprowadzone przetwornice: step-up na 19V do mini-PC i dowolna odpowiednia dla routera. Jeśli czas pracy po zaniku napięcia będzie zbyt krótki, łatwo podmienisz akumulator.
    Tymczasem jeśli chcesz zastosować typowy zasilacz awaryjny (UPS) no to pamiętaj, że będziesz mieć większe straty napięcia (bo masz konwersję z 12/24V DC do 230V AC a następnie z powrotem do niskich napięć DC przez zasilacze routera i miniPC). Plus jest taki że jeśli znajdzie się urządzenie które działa tylko pod 230V AC to do UPSa łatwo je podepniesz, do swojej konstrukcji będzie to trudniejsze.
    Jeśli zdecydowałbyś się na gotowy UPS, osobiście uważam, że warto wybrać już coś porządnego, choćby produkty APC. Tu warto byłoby przemyśleć jak długo te urządzenia miałyby działać po zaniku napięcia w sieci?
  • #5 20969996
    dLogan
    Poziom 23  
    hindoos napisał:
    Tu warto byłoby przemyśleć jak długo te urządzenia miałyby działać po zaniku napięcia w sieci?

Maks 20 do ew 30 minut. Będę chciał, o ile będzie to wykonalne, stworzyć jakieś urządzonko które wysyłało by mi smsa o zaniku prądu w bloku. Wówczas, łącząc się przez vpn do sieci domowej powyłączałbym wrażliwe urządzenia. Ale na razie chciałbym się skupić na doborze UPSa.
    hindoos napisał:
    12V 7Ah to żaden szał.

Wiem, ten akumulator miał mi służyć do użytku na wyjazdach ale za szybko padał więc po taniości "wyrwałem" akumulator samochodowy na próbę (ja wiem że te aku mają inne zastosowanie!) i tak zostało - już ze 3 albo i 4 lata. Ten 7Ah, jak podłączyłem słuchawki powerbanka i telefon wczesnym wieczorem to rano mi całkowicie padał (nie tak całkowicie, bo sterownik odcinał zasilanie przy zbyt małym napięciu, chyba coś koło 10,5V). Stąd pomysł że skoro ładowarka samochodowa weźmie odpowiednią prądu (musiałbym sprawdzić), to może po przeliczeniu okazałoby się że starczy na te pół godziny podtrzymania.
    hindoos napisał:
    Jeśli zdecydowałbyś się na gotowy UPS, osobiście uważam, że warto wybrać już coś porządnego, choćby produkty APC.

Tak na prawdę koszt budowy własnego UPSa prawdopodobnie przewyższyłby cenę kupna gotowca. O ile "jakieś" przetwornice można dorwać już za 200 zł o tyle doliczając obudowę, ewentualnie drugi akumulator, jakieś pierdoły pokroju przewodów itp, to może się okazać że cenowo wyjdzie jak ten ups:
    Zdjęcie UPS APC Easy-UPS 700VA/360W z opisem oferty.
    hindoos napisał:
    APC

Ok. Co sądzisz o Eatonie? Osprzęt Eatona często widuję w rozdzielniach, podobno sprzęt niezawodny.
    Mam też 4 ładowarki i jedne powerban od Green Cella. Działają od lat. Co sądzicie o ich produktach?
  • REKLAMA
  • #6 20970157
    hindoos
    Poziom 36  
    Niestety nie miałem do czynienia ze sprzętem Eatona więc się nie wypowiem.
    Pamiętaj, że UPS to dużo bardziej skomplikowane urządzenie niż ładowarka czy powerbank. Nie wiem czy stosowne jest ekstrapolowanie zadowolenia z produktów danego producenta ale z zupełnie innego działu na całą resztę produkcji. Warto poczytać opinie, można też poszukać konkretnego modelu czy przewinął się już przez elektrodę - jest wiele wątków gdzie ludzie pytają o polecenia różnych urządzeń, na pewno uda Ci się coś znaleźć :) to też nie jest technologia która bardzo szybko ewoluuje bo, ze względów bezpieczeństwa jak mniemam, wciąż "rządzą" UPSy oparte o akumulatory ołowiowe (żelowe).
    W kontekście budowy UPSa jak najbardziej zakup nowego będzie tańszy, ale ładowarka + 3 przetwornice DC/DC to na pewno nie koszt 200 zł, tym bardziej, że będą tam małe prądy. Obstawiam, że całość zamknie się w 100 zł doliczając drobnicę jak złączki, wtyczki itd. Akumulator czyli najdroższy element już masz. Zasilacz możesz wykorzystać ten z miniPC.
  • #7 20970210
    dLogan
    Poziom 23  
    hindoos napisał:
    można też poszukać konkretnego modelu czy przewinął się już przez elektrodę - jest wiele wątków gdzie ludzie pytają o polecenia różnych urządzeń

To będzie najbardziej sensowne rozwiązanie :D
    hindoos napisał:
    ale ładowarka + 3 przetwornice DC/DC to na pewno nie koszt 200 zł, tym bardziej, że będą tam małe prądy. Obstawiam, że całość zamknie się w 100 zł doliczając drobnicę jak złączki, wtyczki itd. Akumulator czyli najdroższy element już masz. Zasilacz możesz wykorzystać ten z miniPC.

No jeżeli między zasilacz a pc wpiąłbym przetwornicę z 19V na 12V, akumulator i przetwornicę z 12V na 19V to i ładowarka nie byłaby potrzebna. Oczywiście w połączeniu ' równolegle szeregowym' tak, żeby przy 230V prąd do pc 'płynął' bezpośrednio a w razie awarii zasilacz pada a pc zaczyna pobierać prąc z aku. Tylko że wtedy musiałbym nieco większy zasilacz dobrać, bo oryginalny mam na 150W a jakbym znalazł na 200W lub 250W to spokojnie ten akumulator by się doładował. Te małe komputerki są na fajne bo są małe, oszczędne i bardzo wydajne. Wówczas rzeczywiście całość (poza zasilaczem 19V) z palcem w nosie zamknęłaby się w stówce.
    Nie jestem pewien czy jest to fachowe podejście, bo nie jestem ani elektrykiem ani elektronikiem z zawodu, ale zaleciało trochę fuszerką.
  • REKLAMA
  • #8 20970454
    hindoos
    Poziom 36  
    Czekaj, to jaki zasilacz i jaki pobór nocy jest tego mini pc? 200W to ogromna moc, jak gamingowe laptopy
  • #9 20970469
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #10 20970930
    dLogan
    Poziom 23  
    hindoos napisał:
    200W to ogromna moc, jak gamingowe laptopy

Gamingowe laptopy chyba nawet więcej prądu potrafią zużyć.
    hindoos napisał:
    Czekaj, to jaki zasilacz i jaki pobór nocy jest tego mini pc?

Chyba troszeczkę przesadziłem z tym poborem mocy. Otóż tak: mam dwa małe komputerki, obydwa mają po swojej stronie 19V 3,42A (czyli liczymy niecałe 80A) ale zasilacz według specyfikacji działa w zakresie 100V do 240V i w maksie 1,5A. Jeden z nich służy mi za domowy serwer.
    Sprawa robi się ciekawsza przy małej mini stacji roboczej na i5-11400, ale jest to pełnowymiarowy sprzęt. Tutaj zaliczyłem wtopę, bo produkty tej firmy zazwyczaj widywałem na zasilaczach 19V ale ten ma 20V 7,5A, po stronie 100V - 230V jest to 2,5A. Sam procesor ma TDP na poziomie chyba 65W (lekko powyżej 120W w trybie turbo).
    Docelowo UPS ma służyć pod utrzymanie pc z atomem (wydajnościowo żaden szał ale na domowy serwer wystarczający), sporadycznie miałem zamiar podłączać do upsa pc z i5, stąd początkowo myślałem o dobraniu przetwornicy pod aku i podłączenie do niej tych dwóch urządzeń, routera i jakiejś lampki.
    Tyle że średnie pojęcie mam jeśli chodzi o przeliczanie poboru mocy (w sensie, ile zeźre na 230V jeśli na wyjściu będzie 50W przy 19V). Co prawda znalazłem coś takiego:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3970815.html
    Ale sprawności zasilaczy i tak nie znam więc muszę chyba najpierw dorwać licznik zużycia energii.
  • #11 20973763
    dLogan
    Poziom 23  
    Panie i Panowie, a jakie "przebiegi" mają przetwornice samochodowe z 12V na 230V? Pytam się bo przy większość tańszych UPSów ma sinusoidę schodkową (jak patrzyłem, to taka "skokowa", prostokątna) a nie wiem jakby mi urządzenie na taki przebieg napięcia zareagowały. Niby powinno być ok, ale nigdy nie wiadomo (pc, ruter itp to co prawda nie silniki itd).

"czysta" sinusoida to jest od 600 zł wzwyż jak dobrze patrzyłem, taniej by mi szło kupić przetwornicę z 12V na 230V i spiąć z tym felernym, małym aku. Dołożyłbym może jakieś zabezpieczenie żeby mi się napięcie nie cofało do sieci (dioda "kierunkowa", prostownicza?, może najtańszy stycznik który w momencie załączenia się "rozpiąłby" stykiem NC fazę z sieci? to tylko rozważania :). Aku mam, przetwornicę mógłbym wykorzystać na wyjazdach (co prawda mam jedną ale ona jest na 200W więc do różnych dziwnych ładowarek wystarczała).

Tyle że jak się patrzy na niektórych stronach to w opisach przetwornic nic nie ma właśnie o przebiegu napięcia. Ktoś mógłby mi podrzucić jakieś hasło?
  • #12 20973893
    anaba255
    Poziom 27  
    Ocena: 258
    Mam Evera 700, ma sinusa, służy mi jako zasilanie awaryjne domu, tylko oświetlenie, router, ładowarki, max 300W.
    Powyżej ok 100W trzeba dołożyć dodatkowe chłodzenie.
    Wyciągnąłem przewody pod zewnętrzny akumulator.
    Twardy sprzęt, kupiłem używkę, jak go testowałem kilka razy się wyłączył z powodu przeciążenia, najdłużej pracował 16 godzin.
  • #13 20986749
    dLogan
    Poziom 23  
    Zdecydowałem się na kupno UPSa od APC:
    https://www.x-kom.pl/p/592542-zasilacz-awaryj...ps-apc-easy-ups-900va-480w-2x-schuko-avr.html
    Jeszcze nie sprawdziłem ile chodzi na akumulatorze. Z minusów to śmierdzący plastik albo coś w środku się przepala (któraś z izolacji przewodów? ciężko stwierdzić) i bardzo denerwujący buzzer. UPS informuje jednym "piskiem" z buzzera o pracy na baterii co 30 sekund. Niech sobie informuje ale nie tak głośno XD dobrałem się do płyty głównej, buzzer wypiąłem i profilaktycznie wstawię coś słabszego w jego miejsce. W wersjach 'smart' można ten piszczek wyłączyć. Z dodatkowych rzeczy to tam w środku nie ma żadnego wentylatora więc coś będę dorobić na lato ale to myślę że dwa wentylatorki wystarczą.

Przy okazji pytanie:
    Czy UPS może 'pracować', albo bardziej trafnie - być w gotowości, cały czas, czy lepiej go np wyłączyć raz na jakiś czas? Chodzi o to że jak jest w trybie gotowości to po jednej dobie robi się lekko ciepły i nie chciałbym żeby mi się mieszkanko ogniem zajęło XD (metalowa "wnęka" w którem stałby ups rozwiązałaby teoretycznie problem)
  • #14 20986774
    hindoos
    Poziom 36  
    dLogan napisał:
    Czy UPS może 'pracować', albo bardziej trafnie - być w gotowości, cały czas,

Do tej roli został stworzony :)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje UPS-a do podtrzymania zasilania dla urządzeń pobierających około 100W, w tym routera i mini serwera. Rozważa zarówno gotowe rozwiązania, jak i budowę własnego UPS-a z wykorzystaniem akumulatora 12V 7Ah. W dyskusji poruszono kwestie związane z napięciem zasilania, efektywnością konwersji energii oraz możliwościami zastosowania przetwornic DC/DC. Użytkownik zdecydował się na zakup UPS-a od APC, model Easy UPS 900VA, jednak zauważył problemy z głośnym buzzerem oraz brakiem wentylacji. Pojawiły się również pytania dotyczące pracy UPS-a w trybie gotowości oraz wpływu na jego żywotność.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA