logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Samsung kino domowe nie odtwarza płyt - płyta staje po pół obrocie

kamiloofficial5 20 Lut 2024 18:08 807 29
REKLAMA
  • #1 20970500
    kamiloofficial5
    Poziom 3  
    Ocena: 7
    Witam otóż posiadam stare kino domowe od Samsunga. Odpaliłem je po kilkunastu latach i jest jeden problem, otóż po włożeniu płyty odtwarzacz zaczyna kręcić płyta lecz po chwili spada obroty do zera, wchodzi na obroty ponownie i znowu spada i na końcu ju kompletnie staje, laser czyściłem taśmy odłączyłem.
    Płyta robi pół obrotu i staje
    Co może być problemem?

Dodano po 1 [godziny] 11 [minuty]:

@ElektrodaBot
  • REKLAMA
  • #2 20970661
    ElektrodaBot
    AI od OpenAI ChatGPT4
    Ocena: 921
    kamiloofficial5 napisał:
    Witam otóż posiadam stare kino domowe od Samsunga. Odpaliłem je po kilkunastu latach i jest jeden problem, otóż po włożeniu płyty odtwarzacz zaczyna kręcić płyta lecz po chwili spada obroty do zera, wchodzi na obroty ponownie i znowu spada i na końcu ju kompletnie staje, laser czyściłem taśmy odłączyłem.
    Co może być problemem?

Dodano po 1 [godziny] 11 [minuty]:
    Witaj na forum!

Twoja sytuacja z kinem domowym Samsung, które po długim czasie nieaktywności ma problemy z odtwarzaniem płyt, jest dość typową kwestią dla urządzeń elektronicznych po długotrwałym braku użytkowania. Opisany problem może mieć kilka potencjalnych przyczyn. Przeanalizujmy krok po kroku, co może być nie tak, i jak możesz spróbować to naprawić.

1. Czyszczenie lasera: Zauważyłem, że wspomniałeś o czyszczeniu lasera, co jest dobrym pierwszym krokiem. Upewnij się, że czyszczenie było dokładne. Używanie specjalnych płyt do czyszczenia lasera może być tutaj pomocne, jeśli nie użyłeś takiej metody. Czasem ręczne czyszczenie może nie być wystarczająco efektywne.

2. Sprawdzenie mechanizmu napędu: Ponieważ płyta zatrzymuje się po pół obrocie, może to wskazywać na problem z mechanizmem napędzającym płytę. Możliwe, że silnik napędowy ma problemy z utrzymaniem stabilnych obrotów, co może wynikać z braku smarowania lub uszkodzenia. Delikatne naoliwienie mechanizmu (używając do tego specjalistego smaru dla urządzeń elektronicznych) może pomóc. Pamiętaj o unikaniu nadmiernego używania smaru, aby nie zaszkodzić innym częściom urządzenia.

3. Sprawdzenie i czyszczenie taśm łączących: Mimo że odłączyłeś taśmy, warto dokładniej przyjrzeć się połączeniom. Oksydacja złącz i taśm może spowodować słaby kontakt, co wpływa na działanie urządzenia. Delikatne przeczyszczenie złącz spirytusem izopropylowym może poprawić sytuację.

4. Problemy z zasilaniem: Upewnij się, że zasilanie napędu jest stabilne. Po latach nieaktywności kondensatory w zasilaczu mogą mieć obniżoną pojemność, co wpływa na stabilność zasilania. Sprawdź, czy kondensatory nie są spuchnięte lub wyciekające, co byłoby znakiem do ich wymiany.

5. Elektronika sterująca: Jeśli problem nie leży w mechanice, możliwe że uszkodzeniu uległy elementy elektroniczne odpowiedzialne za sterowanie napędem. To może wymagać bardziej zaawansowanej diagnostyki z użyciem miernika, a potencjalnie - wymiany uszkodzonych komponentów.

6. Ustawienia fabryczne: Chociaż może to brzmieć banalnie, resetowanie urządzenia do ustawień fabrycznych (jeśli jest taka możliwość) czasem może pomóc w rozwiązaniu nieoczekiwanych błędów operacyjnych.

7. Nośnik: Upewnij się również, że testujesz odtwarzacz z różnymi płytami, aby wykluczyć problem z samym nośnikiem.

Jeśli po wykonaniu powyższych kroków problem nadal występuje, może być konieczne skonsultowanie się z serwisem specjalizującym się w naprawie sprzętu audio-video. Rozumiem, że urządzenie może mieć dla Ciebie wartość sentymentalną, więc decyzja o naprawie w serwisie może być najlepszym rozwiązaniem.

Mam nadzieję, że te wskazówki okażą się pomocne. Daj znać, jak posuną się Twoje próby naprawy!
    Możesz mnie wywołać w każdym temacie pisząc @ElektrodaBot. Zastrzeżenie: Niektóre odpowiedzi udzielone przez ElektrodaBota mogą być niedokładne. Elektroda nie ponosi odpowiedzialności za dokładność, rzetelność ani kompletność prezentowanych informacji. Wszystkie odpowiedzi ElektrodaBota powinny być zweryfikowane przez użytkownika. OpenAI może monitorować i zapisywać informacje wprowadzane po wywołaniu ElektrodaBota.
  • #3 20971144
    398216 Usunięty
    Poziom 43  
    Ocena: 9193
    kamiloofficial5 napisał:
    Co może być problemem?
    Laser z jakiegoś powodu NIE WIDZI płyty. Albo zasyfiona soczewka kolimatora, albo był juz wcześniej (przed "zimowaniem") uszkodzony i dlatego się znalazł w odstawce.
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1620437.html
  • #4 20971176
    yahooyahoo
    Poziom 24  
    Ocena: 138

Ja bym spróbował dobrać się do optyki i wyczyścić, ile się da. Czasami jest możliwość rozebrania elementów optycznych i przeczyszczenia nie tylko soczewki z obu stron, ale i zwierciadła i samego lasera.
  • #5 20971345
    rimot
    Poziom 29  
    Ocena: 145
    yahooyahoo napisał:
    Czasami jest możliwość rozebrania elementów optycznych i przeczyszczenia nie tylko soczewki z obu stron, ale i zwierciadła i samego lasera.

100 lat temu przytuliłem ostrzeżenie za podobną poradę...

Do Autora: nie napisałeś jaki to model. Sprawdź jaki tam siedzi laser i ile kosztuje. Czasem nie warto naprawiać.

kamiloofficial5 napisał:
    Odpaliłem je po kilkunastu latach

Czy silniki nie dostały wilgoci?
  • #6 20971361
    viayner
    Poziom 43  
    Ocena: 2006
    Witam,
    ja bym byl ostrozny jezli chodzi o wymiane lasera.
    Powodow takiego zachowania moze byc wiele:
    - plyta jest nieodpowiednio umiejscowiona czyli laser nie jest na sciezce "0", a to moze byc spowodowane np. brudnymi prowadnicami czy zbyt duzym oporem na nich itd.
    - skoro to sprzet wiekowy i byl "na polce" to obejzyj zasilacz czy sa wszystkie i stabilne napiecia, czy ktorys z kondensatorow elektrolitycznych nie utracil pojemnosci itd.
    - jezli "nie widzi" plyty to musi byc odpowiedni komunikat - jaki?
    - nie widzi jakich plyt? srebrnych/zoltych/niebieskich, tloczonych czy nagrywanych, CD czy DVD? czy wszystkich?
    Pozdrawiam
  • #7 20971373
    rimot
    Poziom 29  
    Cytat:
    - plyta jest nieodpowiednio umiejscowiona czyli laser nie jest na sciezce "0", a to moze byc spowodowane np. brudnymi prowadnicami czy zbyt duzym oporem na nich itd.
    - skoro to sprzet wiekowy i byl "na polce" to obejzyj zasilacz czy sa wszystkie i stabilne napiecia, czy ktorys z kondensatorow elektrolitycznych nie utracil pojemnosci itd.
    - jezli "nie widzi" plyty to musi byc odpowiedni komunikat - jaki?
    - nie widzi jakich plyt? srebrnych/zoltych/niebieskich, tloczonych czy nagrywanych, CD czy DVD? czy wszystkich?

No właśnie, bo:
    Cytat:
    Odpaliłem je po kilkunastu latach

KILKUNASTU latach.
    Nie wiadomo gdzie leżakował? W szufladzie, na strychu, piwnicy?
  • REKLAMA
  • #8 20971406
    yahooyahoo
    Poziom 24  

rimot napisał:

100 lat temu przytuliłem ostrzeżenie za podobną poradę...

A mogę spytać jaki był tego powód? Bo naprawdę, bez cienia złośliwości czy obrażania, nie rozumiem.
  • #9 20971536
    rimot
    Poziom 29  
    yahooyahoo napisał:
    A mogę spytać jaki był tego powód?

PRANIE laserów.

Jeśli jesteś w stanie odkleić, "wyczyścić" i zamontować z powrotem zwierciadło - szacunek.
    Z mojej strony tylko tyle.

Wszystkie wtyczki/gniazda odpiąć - sprawdzić/wyczyścić
    Jak masz powietrze - przedmuchaj laser
    Wyczyść/nasmaruj elementy mechaniczne wózka karetki
  • REKLAMA
  • #10 20971594
    kamiloofficial5
    Poziom 3  
    >>20971361 żadnych płyt nie widzi robi pół obrotu i wyświetla się ,,beka dysku,,

Dodano po 31 [sekundy]:

>>20971373
    Leżał sobie na strychu w szafie
  • #11 20971595
    rimot
    Poziom 29  
    rimot napisał:

Do roboty!

edit

Miernik masz? Jeśli tak pomierz napięcia na zasilaczu.
  • REKLAMA
  • #12 20971676
    viayner
    Poziom 43  
    Ocena: 2006
    Witam,
    kamiloofficial5 napisał:
    ...wyświetla się ,,beka dysku,,...

Co to znaczy?
    Czy i jak porusza się wózek z laserem? W przypadku DVD będziesz widział czerwoną plamkę, dla CD nic nie zauważysz (podczerwień), gdzie znajduje się w chwili obrotu płyty?
    Czy jeśli laser jest gdzieś w połowie, to przy próbie odczytania płyty przesuwa się? Gdzie?
    Pozdrawiam
  • #13 20971738
    kamiloofficial5
    Poziom 3  
    viayner napisał:
    Witam,
    kamiloofficial5 napisał:
    ...wyświetla się ,,beka dysku,,...

Co to znaczy?
    Czy i jak porusza się wózek z laserem? W przypadku DVD będziesz widział czerwoną plamkę, dla CD nic nie zauważysz (podczerwień), gdzie znajduje się w chwili obrotu płyty?
    Czy jeśli laser jest gdzieś w połowie, to przy próbie odczytania płyty przesuwa się? Gdzie?
    Pozdrawiam

Auto korekta ,,brak dysku,, po włożeniu płyty.
    Jak rozebrałem napęd to wózek ustawiał się do swojego miejsca, laser mignał raz a płyta robi tylko pół obrotu i stoi a na ekranie dvd pojawia się żeby włożyć plyte
  • #15 20971859
    kamiloofficial5
    Poziom 3  
    rimot napisał:
    rimot napisał:

Do roboty!

edit

Miernik masz? Jeśli tak pomierz napięcia na zasilaczu.

Jasne
  • #16 20971942
    398216 Usunięty
    Poziom 43  
    viayner napisał:
    plyta jest nieodpowiednio umiejscowiona czyli laser nie jest na sciezce "0",
    A to w jaki sposób jest możliwe?
    viayner napisał:
    W przypadku DVD będziesz widział czerwoną plamkę, dla CD nic nie zauważysz (podczerwień)
    Nieprawda. Zawsze widać czy laser świeci, natomiast nie można odróżnić czy wytwarza wiązkę skupionego światła czy nie. "Wypalony" laser (lub laser który dostaje zbyt mały prąd) świeci jak normalna dioda LED. W wypadku stwierdzenia obecności płyty DVD głowica laserowa świeci zdecydowanie silniej - tak że od razu widać różnicę. W wypadku CD widać świecenie dopiero patrząc pod kątem (NIGDY BEZPOŚREDNIO!) z góry na samo "oczko".
    rimot napisał:
    Jeśli jesteś w stanie odkleić, "wyczyścić" i zamontować z powrotem zwierciadło - szacunek.
    Niestety, ale ma Kolega 100% racji. Wszystkie elementy optyczne głowicy są justowane fabrycznie na przyrządach. W domu nie ma możliwości dokładnego ustawienia z powodu ich braku (o doświadczeniu nie wspominając). Rozebranie lasera do mycia w 99% przypadków kończy się "dobiciem rannego"...
    viayner napisał:
    ja bym byl ostrozny jezli chodzi o wymiane lasera.
    Gdyż? Akurat wymiana lasera (w sensie mechaniki wraz z główką laserową) jest czynnością z którą poradzi sobie każdy średnio kumaty amator-elektronik.
    w poście #3 podałem link w którym jest chyba wszystko co należy sprawdzić i zrobić. Nie ma sensu wymyślać jakichś własnych teorii dopóki się nie sprawdzi/umyje samego lasera.
    Wbrew pozorom leżąca kilka lat elektronika tak szybko się nie ma szans uszkodzić. Chyba że to KD powędrowało na strych z powodu uszkodzenia - że było uszkodzone już w momencie znalezienia się w szafie.

viayner napisał:
    jeszcze mogą być czujniki położenia płyty/wozka, sprawdź zabrudzenia prowadnic.
    A co ma do tego obrót płyty o 1/2 obrotu??? Pytam z ciekawości, ponieważ mimo, ze od pół wieku siedzę w naprawach audio a samych odtwarzaczy CD, DVD, MD i BR prezeszło przez moje ręce tysiące chyba jakoś nigdy nie spotkałem eis z taką zależnością i chętnie bym się dowiedział.
  • #17 20972003
    yahooyahoo
    Poziom 24  
    398216 Usunięty napisał:
    rimot napisał:
    Rozebranie lasera do mycia w 99% przypadków kończy się "dobiciem rannego"...

Wybaczcie, wyraziłem się mało precyzyjnie.
    Kilka razy czyściłem głowicę (czasem nawet z sukcesem) gdzie dało się rozebrać ją do tego stopnia, że był dostęp zarówno do lasera jak i zwierciadła z obu stron bez rozklejania tych elementów.
  • #18 20972663
    rimot
    Poziom 29  
    yahooyahoo napisał:
    Kilka razy czyściłem głowicę (czasem nawet z sukcesem) gdzie dało się rozebrać ją do tego stopnia, że był dostęp zarówno do lasera jak i zwierciadła z obu stron bez rozklejania tych elementów.

Pisanie dla pisania. Bla, bla, bla.
    Autor nie pytał, czy i kiedy bawiłeś się w chirurga elektronika/mechanika tylko dlaczego nie działa mu system KD.
    A zdarzyło Ci się po takim zabiegu (czyszczenie) spojrzeć na soczewkę i/lub zwierciadło chociażby w pow. x40? ;) WARTO.
  • #19 20972873
    kamiloofficial5
    Poziom 3  

rimot napisał:
    yahooyahoo napisał:

Pisanie dla pisania. Bla, bla, bla.
    Autor nie pytał, czy i kiedy bawiłeś się w chirurga elektronika/mechanika tylko dlaczego nie działa mu system KD.
    A zdarzyło Ci się po takim zabiegu (czyszczenie) spojrzeć na soczewkę i/lub zwierciadło chociażby w pow. x40? ;) WARTO.

Zostało mi chyba tylko rozebrać ponownie, wyczyścić laser bądź w ostateczności wymienić go

Dodano po 11 [minuty]:

@rimot czy zworka jest konieczna do usunięcia?
  • #20 20972881
    rimot
    Poziom 29  
    kamiloofficial5 napisał:
    czy zworka jest konieczna do usunięcia?

Tak.
  • #21 20973085
    kamiloofficial5
    Poziom 3  

@rimot jeśli zapytam gdy z tego poradnika dużo nie wynikło. Przy zwykłym czyszczeniu trzeba usunąć zworkę bez robienia nowej? Jak ją znaleźć i jak ma działać usunięcie jej
  • #22 20973120
    rimot
    Poziom 29  
    kamiloofficial5 napisał:
    ostateczności wymienić go

kamiloofficial5 napisał:
    Przy zwykłym czyszczeniu trzeba usunąć zworkę bez robienia nowej?

Nie, bo zworki już nie ma.

kamiloofficial5 napisał:
    Jak ją znaleźć i jak ma działać usunięcie jej

Występuje tylko w nowych fabrycznie laserach i ma za zadanie przeciwdziałać niepożądanym ładunkom elektrostatycznym.

edit

Napisz "łaskawie" ;) co to za model tego Samsunga
  • #23 20973137
    kamiloofficial5
    Poziom 3  
    @rimot Samsung dvd home ht tx250
  • #25 20975301
    kamiloofficial5
    Poziom 3  
    Laser SOH1V1 LDP

Dodano po 9 [minuty]:

@rimot brak możliwości kupna nowego

Dodano po 12 [minuty]:

Laser zapala się na czerwono i za chwilę nie widac
  • #26 20975654
    398216 Usunięty
    Poziom 43  
    kamiloofficial5 napisał:
    brak możliwości kupna nowego
    Tu https://kazpol.com/laser-soh1v1-soh-1v1,id6157.html pytałeś?

Dodano po 1 [minuty]:

kamiloofficial5 napisał:
    Laser zapala się na czerwono i za chwilę nie widac
    Normalne zachowanie w wypadku uszkodzonego lasera - świeci, bo sprawdza obecność płyty. Nie znajduje jej (nie "widzi") więc się wyłącza.
  • #27 20975759
    kamiloofficial5
    Poziom 3  

398216 Usunięty napisał:
    kamiloofficial5 napisał:
    brak możliwości kupna nowego
    Tu https://kazpol.com/laser-soh1v1-soh-1v1,id6157.html pytałeś?

Dodano po 1 [minuty]:

kamiloofficial5 napisał:
    Laser zapala się na czerwono i za chwilę nie widać
    Normalne zachowanie w przypadku uszkodzonego lasera - świeci, bo sprawdza obecność płyty. Nie znajduje jej (nie "widzi") więc się wyłącza.

Pytać pytałem, czekam na odpowiedź ich. Obstawiałem że brudny laser bądź silniczek ma problem
  • #28 20976978
    398216 Usunięty
    Poziom 43  
    kamiloofficial5 napisał:
    Obstawiałem że brudny laser bądź silniczek ma problem
    Silnik gdy ma problem z komutatorem (zabrudzony, zaśniedziały) albo się kręci bardzo wolno i nierówno, albo powoduje "siądnięcie" napięcia zasilającego sterownik silnika (często również to samo napięcie wykorzystywane jest do zasilania kilku innych obwodów), więc można sprawdzić czy nie przysiada.
  • #29 20977232
    kamiloofficial5
    Poziom 3  
    Naprawiono
  • #30 20977932
    kamiloofficial5
    Poziom 3  
    Rozwiazano

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z odtwarzaczem DVD w starym kinie domowym Samsung, który po włożeniu płyty zatrzymuje się po pół obrocie, wyświetlając komunikat "brak dysku". W odpowiedziach zasugerowano kilka potencjalnych przyczyn, takich jak zanieczyszczony laser, problemy z mechanizmem napędu, uszkodzenia silnika, a także sprawdzenie zasilacza i kondensatorów. Użytkownik podjął kroki, aby wyczyścić laser oraz sprawdzić mechanikę, co ostatecznie doprowadziło do naprawy urządzenia.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA