logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wykrzywione piny na płycie głównej - czy mogą powodować czarny ekran?

weraksokacper 20 Lut 2024 19:26 1236 11
REKLAMA
  • #1 20970669
    weraksokacper
    Poziom 2  

Dzień dobry, mam problem z pinami na płycie głównej, delikatnie wykrzywiły się 2 i również próbowałem je naprostować. Nowy komputer wyświetla jedynie czarny ekran.
    Na logikę można pomyśleć, że jest to problem właśnie przez to, lecz jednak piny nie stykają się między sobą, a zgięcie jest wręcz ledwo widoczne (światło odbija inaczej niż reszta, ale zgięcie wydaje się, że jest na tyle małe, że mogłoby stykać z procesorem).
    Nie jestem też specjalistą od okablowania komputera i może tam gdzieś zrobiłem błąd, że komputer się włącza ale jedynie na czarno, więc najpierw chciałbym rozwiązać temat z pinami. Sądzicie, że może być to ich bezpośrednia wina patrząc na zdjęcia? Słyszałem też, że niektóre piny są mniej znaczące i da się bez nich funkcjonować, może wiecie coś na ten temat?

Zbliżenie na uszkodzone piny na płycie głównej komputera z zaznaczeniem problematycznego obszaru. Obraz przedstawia zbliżenie na piny na płycie głównej komputera z lekkim wygięciem dwóch pinów. Zdjęcie gniazda procesora na płycie głównej z zaznaczonymi wygiętymi pinami. Zbliżenie na piny procesora na płycie głównej, z widocznym delikatnym wygięciem kilku pinów.
  • REKLAMA
  • #2 20970706
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10454
    Opis socketu masz pewnie na google, wiec sam mozesz sprawdzic co dokladnie zepsules.

Podaj specyfikacje komputera.
  • REKLAMA
  • #3 20970739
    weraksokacper
    Poziom 2  
    Płyta główna - ASRock B660M Pro RS DDR4
    RAM - GOODRAM 32GB (2x16GB) 3200MHz CL16 IRDM X
Procesor - Intel Core i5-12600KF
Karta graficzna - GTX 1660ti
Zasilacza nie pamietam ale posiada 500W
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 20970769
    madamsz1
    Poziom 42  
    Ocena: 1710
    Przy dociskaniu procesora, pin może wyginać się poza pada połączeniowego i nawet robić zwarcie, a to może skończyć się nawet na uwalonym procesorze. Słabo, ale chyba widać jak są odgięte podstawy pinów w bok, więc przy dociskaniu mogą się różnie przesuwać.
  • Pomocny post
    #5 20970832
    zgawryl
    Poziom 13  
    Ocena: 12
    Potrzebujesz sokolego wzroku lub dobrej lupy, ostrych zdjęć w bardzo dużej rozdzielczości w wielu pozycjach, precyzyjnych rąk (najlepiej trzech) i małych narzędzi, najlepiej nie metalowych. Piny da się z powrotem tak ustawić by było wszystko jak nowe. Potrzebujesz cierpliwości, bo z Twojego opisu nie sądzę, byś to już kiedyś robił. Powoli, a dasz radę. To nie trudne. 2 razy w życiu przywracałem piny do pionu i to z sukcesem, więc myślę, że każdy jest w stanie to zrobić o ile przeczyta początek mojego postu.
  • Pomocny post
    #6 20970837
    Kasek21
    Poziom 43  
    Ocena: 3547
    weraksokacper napisał:
    Sądzicie, że może być to ich bezpośrednia wina patrząc na zdjęcia?

Tak.
  • #7 20971036
    weraksokacper
    Poziom 2  
    Dobra, dzieki Panowie za rady, zakładam okulary ojca do czytania i sie za to biore. Polecacie jakis przyrząd? Igła może penseta, wykałaczka
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #9 20971281
    kjoxa
    Poziom 23  
    Ocena: 239
    Ja to samo zrobiłem przy składaniu w 2018 roku i9 9900k na ASRock Taichu Ultimate (Procek 2600, płyta 1300 w 2018 roku…). Także stresu było, ale dobra kawę zrobiłem, światło w pokoju x5 oraz lupa jubilerska i naprostowałem 3 piny.

Komp działa bez problemów - mój codzienny sprzęt do Developmentu więc można:)
  • #10 20971457
    weraksokacper
    Poziom 2  
    Udalo mi sie naprostować, lecz nadal mam czarny ekran a na płycie głównej, na czerwono świeci sie dioda DRAM
  • #11 20972047
    kaleron

Specjalista - HDD i odzyskiwanie danych
    Ocena: 2342
    Jest ryzyko, że przy okazji uszkodził się procesor (tam jest kontroler pamięci).
    Konto firmowe:
    Kaleron sp. z o. o.
    Hirszfelda 4/18, Jelcz-Laskowice, 55-231 | Tel.: 713XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://kaleron.pl
  • #12 20972687
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8288
    Kanały pamięci są dwa, więc można spróbować pojedynczą pamięć w różnych slotach uruchamiać.
    Przy dwóch pamięciach można będzie próbować uruchomić w single channel montując obie pamięci w slotach 1+2 albo jeśli ten kanał jest uszkodzony to 3+4 (prawdopodobnie tak są rozłożone kanały, ale w razie czego warto sprawdzić w instrukcji).

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z wykrzywionymi pinami na płycie głównej ASRock B660M Pro RS DDR4, co może powodować czarny ekran po uruchomieniu nowego komputera. Po naprostowaniu pinów, komputer nadal nie działa poprawnie, a na płycie świeci dioda DRAM. Uczestnicy dyskusji sugerują, że uszkodzenie pinów może prowadzić do zwarcia i uszkodzenia procesora, a także zalecają sprawdzenie pamięci RAM w różnych slotach. Wskazówki dotyczące naprostowania pinów obejmują użycie lupy i precyzyjnych narzędzi, takich jak igła czy penseta.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA