logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

ASRock P67 Extreme4 - Płyta główna nie uruchamia się, czarny ekran, brak reakcji

MarBum 19 Lut 2017 12:05 1293 8
REKLAMA
  • #1 16290045
    MarBum
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    Witam
    Znalazłem się w posiadaniu płyty głównej ASRock P67 Extreme4.
    Niestety coś z nią jest nie tak podczas odpalenia komputera wszystko startuje(kręcą się wentylatory na chłodzeniu CPU i GPU) i na tym koniec, ekran czarny.
    Na płycie znajduje się wyświetlacz który nie wykazuje jakiejkolwiek reakcji.
    Kilka razy czyściłem bios i za pomocą przycisku znajdującego się na płycie, jaki za pomocą zworki nie pomogło.
    Nie wiem jaki był wgrany bios na płycie a Ja posiadam procesor Ivy Bridge który według strony producenta był obsługiwany od biosu 3.10.
    Czy możliwe iż uwalony bios wykazuje takie objawy?
    Zastanawiam się nad zakupem kości bios z wgranym takim biosem lecz potrzebuję dostarczyć sprzedawcy wsad, może ktoś z was taki posiada, bądź potrafi wyciągnąć wsad z exe-ka?
    Strona producenta z biosem:
    http://www.asrock.com/mb/Intel/P67%20Extreme4/?cat=Beta#BIOS
  • REKLAMA
  • #2 16290054
    Kasek21
    Poziom 43  
    Ocena: 3547
    Można kupić/pożyczyć jakiś obsługiwany CPU i zaktualizować BIOS; można oddać płytę do serwisu aby to wykonali.
  • #3 16290062
    MarBum
    Poziom 11  
    A czy jeśli procesor byłby nie kompatybilny to nie wyświetlały by się jakieś informacje na wyświetlaczu płyty?
  • REKLAMA
  • #4 16290219
    sylweksylwina
    Moderator - Komputery Serwis
    Ocena: 2355
    Nie musi nic wyświetlać. Pożycz od kogoś sandy i zrób update BIOS.
  • #5 16291157
    MarBum
    Poziom 11  
    To jednak poważniejsza usterka, na płycie odnalazłem przepaloną ścieżkę. Ścieżkę zlutowałem i tym razem po podpięciu wszystkiego na stole dostaję 4 krótkie sygnały dźwiękowe z głośniczka, po kilku sekundach następuje restart.
    Wciąż brak obrazu na ekranie.
    Według producenta to błąd zegara czasu rzeczywistego.
    A może to problem z RAM posiadam KHX2400C11D3 a tej nie ma w QVL producenta.
    Co doradzacie, poza wyrzuceniem płyty :D
  • #6 16291166
    Kasek21
    Poziom 43  
    Ocena: 3547
    ... więc można podejrzewać wszystko :)

Warto sprawdzić na czymś z Sandy Bridge!
  • REKLAMA
  • #7 16291175
    masterten
    Poziom 33  
    Ocena: 284
    Uruchom płytę bez reszty podzespołów, czyli tylko płyta, zasilacz, kable od włącznika, głośnik systemowy. Sprawdź jak zapiszczy.
    Potem włóż procesor i sprawdź czy zapiszczy że brakuje RAM.
    Jeśli za każdym razem ten sam sygnał - 4 piski to jednak wyrzuć ;)
  • #8 16291184
    MarBum
    Poziom 11  
    Kasek21 napisał:
    ... więc można podejrzewać wszystko :)

Warto sprawdzić na czymś z Sandy Bridge!

No chyba będę musiał skombinować Sandy Bridge

masterten napisał:
    Uruchom płytę bez reszty podzespołów, czyli tylko płyta, zasilacz, kable od włącznika, głośnik systemowy. Sprawdź jak zapiszczy.
    Potem włóż procesor i sprawdź czy zapiszczy że brakuje RAM.
    Jeśli za każdym razem ten sam sygnał - 4 piski to jednak wyrzuć ;)

Bez procesora zero reakcji.
    Bez RAM-u piszczała 3 długie raz i się nie restartowała.
  • REKLAMA

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z płytą główną ASRock P67 Extreme4, która nie uruchamia się, wyświetlając czarny ekran i brak reakcji na wyświetlaczu. Po kilku próbach resetowania BIOS-u, użytkownik odkrył przepaloną ścieżkę na płycie, którą naprawił, jednak nadal występują 4 krótkie sygnały dźwiękowe, co wskazuje na błąd zegara czasu rzeczywistego. Użytkownik rozważa również możliwość problemu z pamięcią RAM (KHX2400C11D3), która nie znajduje się na liście QVL producenta. Użytkownicy sugerują przetestowanie płyty z procesorem Sandy Bridge oraz uruchomienie jej bez dodatkowych komponentów, aby zdiagnozować problem.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA