Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

ASRock P67 Extreme4 - Płyta główna nie działą

MarBum 19 Feb 2017 12:05 876 8
  • #1
    MarBum
    Level 10  
    Witam
    Znalazłem się w posiadaniu płyty głównej ASRock P67 Extreme4.
    Niestety coś z nią jest nie tak podczas odpalenia komputera wszystko startuje(kręcą się wentylatory na chłodzeniu CPU i GPU) i na tym koniec, ekran czarny.
    Na płycie znajduje się wyświetlacz który nie wykazuje jakiejkolwiek reakcji.
    Kilka razy czyściłem bios i za pomocą przycisku znajdującego się na płycie, jaki za pomocą zworki nie pomogło.
    Nie wiem jaki był wgrany bios na płycie a Ja posiadam procesor Ivy Bridge który według strony producenta był obsługiwany od biosu 3.10.
    Czy możliwe iż uwalony bios wykazuje takie objawy?
    Zastanawiam się nad zakupem kości bios z wgranym takim biosem lecz potrzebuję dostarczyć sprzedawcy wsad, może ktoś z was taki posiada, bądź potrafi wyciągnąć wsad z exe-ka?
    Strona producenta z biosem:
    http://www.asrock.com/mb/Intel/P67%20Extreme4/?cat=Beta#BIOS
    Kamery 3D Time of Flight - zastosowania w przemyśle. Darmowe szkolenie 16.12.2021r. g. 10.00 Zarejestruj się
  • #2
    Kasek21
    Level 43  
    Można kupić/pożyczyć jakiś obsługiwany CPU i zaktualizować BIOS; można oddać płytę do serwisu aby to wykonali.
  • #3
    MarBum
    Level 10  
    A czy jeśli procesor byłby nie kompatybilny to nie wyświetlały by się jakieś informacje na wyświetlaczu płyty?
  • #5
    MarBum
    Level 10  
    To jednak poważniejsza usterka, na płycie odnalazłem przepaloną ścieżkę. Ścieżkę zlutowałem i tym razem po podpięciu wszystkiego na stole dostaję 4 krótkie sygnały dźwiękowe z głośniczka, po kilku sekundach następuje restart.
    Wciąż brak obrazu na ekranie.
    Według producenta to błąd zegara czasu rzeczywistego.
    A może to problem z RAM posiadam KHX2400C11D3 a tej nie ma w QVL producenta.
    Co doradzacie, poza wyrzuceniem płyty :D
  • #6
    Kasek21
    Level 43  
    ... więc można podejrzewać wszystko :)

    Warto sprawdzić na czymś z Sandy Bridge!
  • #7
    masterten
    Level 31  
    Uruchom płytę bez reszty podzespołów, czyli tylko płyta, zasilacz, kable od włącznika, głośnik systemowy. Sprawdź jak zapiszczy.
    Potem włóż procesor i sprawdź czy zapiszczy że brakuje RAM.
    Jeśli za każdym razem ten sam sygnał - 4 piski to jednak wyrzuć ;)
  • #8
    MarBum
    Level 10  
    Kasek21 wrote:
    ... więc można podejrzewać wszystko :)

    Warto sprawdzić na czymś z Sandy Bridge!

    No chyba będę musiał skombinować Sandy Bridge

    masterten wrote:
    Uruchom płytę bez reszty podzespołów, czyli tylko płyta, zasilacz, kable od włącznika, głośnik systemowy. Sprawdź jak zapiszczy.
    Potem włóż procesor i sprawdź czy zapiszczy że brakuje RAM.
    Jeśli za każdym razem ten sam sygnał - 4 piski to jednak wyrzuć ;)

    Bez procesora zero reakcji.
    Bez RAM-u piszczała 3 długie raz i się nie restartowała.