logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dlaczego w PC jest czarny ekran i czy to wina spalonej płyty ASRock P67 PRO?

kakaraper 23 Lip 2018 21:47 528 14
REKLAMA
  • #1 17346054
    kakaraper
    Poziom 7  
    Dzień dobry, mam problem. System startuje do ładowania windowsa, jak ma odpalić pulpit to czarny ekran, mam dwa monitory sprawdzałem na obydwu - to samo. Wiatraki się kręcą. Nagle podczas większego obciążenia (załadowała sie gra) pojawiły się szare paski pionowe, zresetowałem komputer i już się nie włączył, wisi czarny ekran. Obawia mnie tylko fakt ze przy włączonym komputerze jak wyciągam ram to nie piszczy, ma to jakieś znaczenie? Serdeczna prośba o pomoc bo potrzebuje go do pracy...

Opis komputera:
    01- Asrock p67pro, jaki bios niestety nie wiem
    02- Typ i częstotliwość procesora - i5-3470
    03- Zainstalowana pamięć (pojemność i timingi). - 12gb 1333
    04- Typ karty graficznej. - r9 270x
    05- Marka i moc zasilacza (o ile brak możliwości podania danych z pkt 06, a
    zachodzi podejrzenie, że PSU może stanowić przyczynę problemów). - corsair, konkretnie sprawdzę i edytuje post
    06- Napięcia zasilacza (najlepiej sprawdzone miernikiem/woltomierzem). - niestety nie mam jak
    07- Temperatury podzespołów (powinny być sprawdzone termometrem). - w biosie pokazuje około 40st na płycie i karcie
    08- Jeśli problem dotyczy innych elementów w komputerze - także ich markę
    i model. - nie mam pojęcia..
    09- Rodzaj zainstalowanego systemu operacyjnego (SP, 32bit, 64bit). Win7 64bit
    12- Opis dźwięków (beep code) z głośniczka systemowego. - niestety brak, nawet jak wyciągam kości ramu przy włączonym PC..
  • REKLAMA
  • #2 17346082
    Dydelmax
    Poziom 39  
    Ocena: 965
    Witam.
    kakaraper napisał:
    Marka i moc zasilacza (o ile brak możliwości podania danych z pkt 06, a
    zachodzi podejrzenie, że PSU może stanowić przyczynę problemów). - corsair, konkretnie sprawdzę i edytuje post

Sprawdź koniecznie.
    kakaraper napisał:
    Napięcia zasilacza (najlepiej sprawdzone miernikiem/woltomierzem). - niestety nie mam jak

Bez tego nie ruszysz za daleko z naprawą.
    Sprawdź PC z inną kartą graficzną - objawy podczas ładowania gry wskazują na jej uszkodzenie.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 17346085
    Pedros050
    Poziom 43  
    Ocena: 3923
    Witam. Wyjmij grafikę do podmianki na inną jak masz? Płyta nie ma zintegrowanej grafiki.
  • #4 17346096
    Robert B
    Poziom 43  
    Ocena: 1412
    kakaraper napisał:
    Spalona płyta?

kakaraper napisał:
    System startuje do ładowania windowsa

Jedno przeczy drugiemu.
    SMART dysku pokaż za pomocą bootowalnego Hard Disk Sentinel dla DOS lub Vivarda:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3190106.html

kakaraper napisał:
    Nagle podczas większego obciążenia (załadowała sie gra) pojawiły się szare paski pionowe

Uszkodzona karta graficzna.
  • REKLAMA
  • #5 17346101
    kakaraper
    Poziom 7  
    Płyta nie ma zintegrowanej niestety. Sprawdzę to jutro jak podjade do siostry. Jak włączam komputer i mogę wejść do biosa i pokazuje mi każdy ram poprawnie, czyli 3x 4gb łącznie z taktowaniem to jest szansa ze któreś jest uszkodzone? Czytałem podobne tematy i często to były kości ram.
    Normalnie w biosie i podczas włączania wszystko się pokazuje wporzadku, system się jakby dalej nie ładuje i wisi.
    Wysypało się wszystko podczas obciążenia grafiki i procesora. Jaka jest szansa ze zdechła płyta a jaka ze grafika? Może nie piszczeć jak odpinam ram? Może spalona/zepsuta płyta odpalać biosa i pokazywać poprawne parametry podzespołów?
  • #6 17346111
    Robert B
    Poziom 43  
    kakaraper napisał:
    Może spalona/zepsuta płyta odpalać biosa i pokazywać poprawne parametry podzespołów?

Nie.

kakaraper napisał:
    to jest szansa ze któreś jest uszkodzone?

Test Memtestem (2 przebiegi)
    www.memtest.org
  • REKLAMA
  • #7 17346112
    Pedros050
    Poziom 43  
    Ocena: 3923
    A ogóle buzzer jest podpięty do płyty?
  • #8 17346130
    kakaraper
    Poziom 7  
    Tak bo wcześniej było słychać pikanie, ale wydaje mi się ze od karty. I chyba sam sobie odpowiedziałem teraz na pytanie zadane pare postów wyżej. Może grafika wydawać dźwięk podczas uruchamiania?
  • #9 17346132
    Robert B
    Poziom 43  
    kakaraper napisał:
    Może grafika wydawać dźwięk podczas uruchamiania?

Nie.
    Chyba, że cewki piszczą :D
  • #10 17346159
    kakaraper
    Poziom 7  
    Co na podmiane r9 270x? Coś fajniejszego ale za nie przesadzone pieniądze? Chyba coś nowego chce, może reszta podzespołów to dziadki, ale chce uniknąć kupowania drugi raz karty bo używka będzie na miesiąc
  • #11 17346168
    Robert B
    Poziom 43  
    Takie pytania zadaje się w dziale Co kupić a nie tutaj.
  • #12 17347626
    kakaraper
    Poziom 7  
    Problem wydaje się rozwiązany. Wziąłem od siostry jakaś stara badziewna kartę i odpalił się pulpit, co prawda na 800x600 ale działa..

Wstepnie problem zażegnany. Jak kupię kartę, przyjdzie mi i zamontuje - dam znac.
    Dzięki za pomoc :)
  • #13 17350234
    kakaraper
    Poziom 7  
    Karta zmieniona na msi 1060 6. Poprzednie sterowniki do karty (amd) usunałem sciagajac oficjalny program od amd, pokazalo ze wszystko sukcesywnie sie zakonczylo. Zainstalowałem wtedy stery do nvidii. Wszystko również pomyślne, zaktualizowałem do najnowszych do dnia dzisiejszego. Są ścinki w grach i w wideo na yt. Jaka przyczyna? Wiadomo? Może to dysk, czy nie bardzo? zwykly starszy hdd, na starej karcie nie było problemów..
  • #15 17350932
    kakaraper
    Poziom 7  
    Wrzucę niezwłocznie jak będę w domu.
    Boli mnie ze ten sam dysk ze stara karta graficzna nie wywoływała ścinek. To było 3 dni temu, nic nie bylo zmieniane ani aktualizowane oprócz sterowników. Pobieranie ze strony nvidii a potem aktualizowane przez ich aplikacje..

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłosił problem z komputerem, który uruchamia się, ale po załadowaniu systemu Windows wyświetla czarny ekran. Po obciążeniu systemu pojawiły się szare paski pionowe, a po resecie komputer przestał się włączać. Użytkownik podejrzewa uszkodzenie płyty głównej ASRock P67 PRO lub karty graficznej R9 270X. W odpowiedziach zasugerowano sprawdzenie karty graficznej, test pamięci RAM oraz użycie innej karty graficznej. Po wymianie na starszą kartę komputer uruchomił się, co wskazuje na problem z R9 270X. Użytkownik później wymienił kartę na MSI 1060 6, ale zgłosił nowe problemy z przycinaniem w grach, co może sugerować problemy z dyskiem twardym.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA