logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć moduł sterujący Hama pod gniazdko prądowe - uziemienie, Lout, N

grzegorzmaczura 21 Lut 2024 13:36 1101 9
  • #1 20971826
    grzegorzmaczura
    Poziom 3  
    Witam.
    Mam problem z podłączeniem modułu sterującego podtynkwego firmy Hama.
    Nie wiem czy dobrze zrozumiałem instrukcję.
    Chciałbym jedynie podłączyć moduł pomiędzy kablem zasilającym a gniazdkiem prądowym - nie interesuje mnie podłączenie światła itp.
    W załączniku wysłałem rysunek i prosiłbym go ewentualnie skorygować albo potwierdzić.

Nie mam pojęcia gdzie mam wpiąć kabel uziemiający (PE - przewód ochronny).
    Poza tym z instrukcji wynika że na wyjściu "Lout" miałbym podpiąc kabel neutralny "N" - nie wiem czy to prawidłowe połączenie.

Proszę o pomoc i ewentualna rozpiskę co gdzie mam podpiąć.

Chcę jedynie sterować tym czy gniazdko będzie zasilane prądem czy też nie.

Pozdrawiam

Zdjęcie modułu sterującego Hama z instrukcją i schematem połączenia.
  • #2 20971858
    freebsd
    Poziom 42  
    Ocena: 2034
    grzegorzmaczura napisał:
    Nie mam pojęcia gdzie mam wpiąć kabel uziemiający (PE - przewód ochronny).
    Bezpośrednio do gniazdka. Moduł sterujący tego podłączenie nie wymaga.
  • #3 20971869
    kaz69
    Poziom 37  
    Ocena: 543
    Jak widać PE nie jest potrzebne dla tego urządzenia. Z Lout nie wychodzi "N" tylko faza podłączana do żarówki tak ja na schemacie. Popatrz jak jest włączona żarówka i jak jest podłączony włącznik.
  • #4 20971935
    freebsd
    Poziom 42  
    grzegorzmaczura napisał:
    Poza tym z instrukcji wynika że na wyjściu "Lout" miałbym podpiąc kabel neutralny "N" - nie wiem czy to prawidłowe połączenie.
    Ze sterownika wyjściem jest faza (L), którą podłączasz do gniazdka.
    Drugim podłączeniem do gniazdka jest przewód neutralny (N).
    Dzięki temu dostarczysz do gniazdka ciągłe N i przerywane przez sterownik L.
  • #5 20971936
    pikarel
    Poziom 39  
    Ocena: 1854
    kaz69 napisał:
    Jak widać PE nie jest potrzebne dla tego urządzenia. (...)

PE to wymóg dla urządzeń końcowych, nadgorliwi wystawiają punkt PE nawet dla żyrandoli z plastiku, w których PE jest przykręcony do tego plastiku.
    Miniaturowe komponenty automatyki pośredniej sa konstruowane jeszcze bez tego szaleństwa, czyli bez dołączania PE do plastikowych obudów modułów.
  • #6 20972246
    gulson
    Administrator Systemowy
    Ocena: 6127
    Raportowano to, jako szkodliwą poradę. Jeżeli jest PE, to trzeba stosować, tak producent uznał za, co ponosi odpowiedzialność. Proszę się nie sugerować powyższym postem.
  • #7 20972284
    grzegorzmaczura
    Poziom 3  
    >>20971935
    Tylko w które porty podłączam kable doprowadzajce prąd do modułu L i N?
    Mam tu 3 porty Sw Lout i Lin.
  • #8 20972418
    pikarel
    Poziom 39  
    Ocena: 1854
    grzegorzmaczura napisał:
    >>20971935

Jeżeli nie rozumiesz schematu i postów opisujących, co masz zrobić - zleć wykonanie połączeń osobie, która z tym nie ma problemu.

Takie tematy powinny być usuwane z forum, bo to jest promowaniem wykonywania instalacji przez osoby nie mające najmniejszego pojęcia o takich instalacjach.
    To, co ktoś robi w zaciszu własnego domu, sam, na własną odpowiedzialność - niech tam pozostanie, bez promocji wszelkich samoróbek na takim portalu.
  • #9 20972528
    freebsd
    Poziom 42  
    grzegorzmaczura napisał:

Port "SW" służy tylko do podłączenia przełącznika pozwalającego sterować modułem "ręcznie", oprócz zdalnego sterowania. Jest to dodatkowa funkcja, która w tym zastosowaniu:
    grzegorzmaczura napisał:
    Chciałbym jedynie podłączyć moduł pomiędzy kablem zasilającym a gniazdkiem prądowym - nie interesuje mnie podłączenie światła itp.

Jest niewykorzystana.

Do modułu podłączasz:
    Port SW - Nic nie podłączasz.
    Port Lin - Podłączasz przewód "L" z kabla zasilajacego.
    Port N - Podłączasz przewód "N" z kabla zasilajacego do gniazdka. Wykonujesz dodatkowo rozgałęzienie przewodu "N" do modułu (port N) w celu zasilania jego elektroniki.
    Port L - Wykonujesz rozgałęzienie przewodu "L" z kabla zasilajacego do modułu (port L) w celu zasilania jego elektroniki.
    Port Lout - Łączysz z gniazdkiem.
    Pamiętaj, że podłączenie przewodu "PE" do gniazdka jest konieczne. Nie przerywaj ciągłości przewodu "PE".

Prostym sposobem realizacji gniazdka w systemie smart home jest zakup czegoś w podobnie do:
    Inteligentna wtyczka Gosund z pokazanym opakowaniem i aplikacją mobilną.
    Chodzi mi o kształt, wielkość i sposób podłączenia. Konkretny wybór zależy już od Kupującego :-)
  • #10 20976626
    grzegorzmaczura
    Poziom 3  
    Dziękuję za czytelny post.
    Wiem że to może już nadto, jednak jeżeli mógłbyś mi to rozrysować byłbym bardzo wdzięczny - chcę się upewnić że nie robię błędu.
    Oczywiście mam świadomość że zaraz ktoś napisze o mnie że laik i nie powinienem zadawać niemądrych i z pozoru oczywistych pytań. Kto pyta... :)
    Przede wszystkim nie oczekuje zbyt wiele - wystarczy nie odpisywać jakby co.
    Tak czy inaczej dziękuję za wcześniejszą odpowiedź.
    Jeżeli chodzi o gniazdko sterowane przez wifi - to rzeczywiści proste rozwiązanie które już wykorzystałem w innym miejscu jednak w tym jedynym przypadku musze wykorzystać sterowanie modułem podtynkowym który ma być podłączony do gniazdka 220v.
    Pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik ma problem z podłączeniem modułu sterującego Hama do gniazdka prądowego, nie wiedząc, jak prawidłowo podłączyć kable, w tym przewód uziemiający (PE) oraz przewody Lout i N. Odpowiedzi wskazują, że PE nie jest wymagane dla tego urządzenia, a wyjście Lout powinno być podłączone do gniazdka, podczas gdy przewód neutralny (N) również powinien być podłączony do gniazdka. Użytkownik został poinstruowany, aby podłączyć przewody do odpowiednich portów w module: Lin do przewodu L, N do przewodu N, a Lout do gniazdka. Wskazano również, że podłączenie PE jest konieczne, aby zachować ciągłość przewodu ochronnego.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA