logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Podłączony wyłącznik różnicowo-prądowy w bloku - wątpliwości co do poprawności.

dominikmazurfb 21 Lut 2024 19:26 537 23
REKLAMA
  • #1 20972326
    dominikmazurfb
    Poziom 3  
    Ocena: 3

Witam,
    mam w bloku z 1999 roku instalację, która jest zabezpieczona wyłącznikami nadprądowymi oraz jedną różnicówką.
    Ta różnicówka zabezpiecza tylko łazienkę i to jest jej jedyne zabezpieczenie - poza różnicowoprądowym nie jest zabezpieczona nadprądowo.
    Wiem to, bo w momencie wyłączenia zabezpieczenia różnicowo-prądowego mam prąd wszędzie, a nie tylko w łazience. Z kolei jak wyłączę wszystkie nadprądowe, a zostawię różnicówkę, to mam prąd w łazience.
    Poza tym mam osobne zabezpieczenia nadprądowe dla oświetlenia, płyty indukcyjnej, piekarnika, gniazd w kuchni i gniazd w pokojach.
    Wcześniej nawet nie wiedziałem, że tak to jest rozwiązane od oddania.
    I teraz mam pytanie: czy w tamtych latach nie było konieczności stosowania różnicówki na pozostałe obwody, a jedynie musiała być na obwodach łazienki, czy ktoś to źle podłączył?
    Dodam tylko, że obowiązkowe przeglądy mają status pozytywny.
  • REKLAMA
  • #2 20972339
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #3 20972401
    CYRUS2
    Poziom 43  
    Ocena: 3471
    dominikmazurfb napisał:
    I teraz mam pytanie: czy w tamtych latach nie było konieczności stosowania różnicówki na pozostałe obwody, a jedynie musiała być na obwodach łazienki, czy ktoś to źle podłączył?
    Nie było do 2007.
    dominikmazurfb napisał:
    Ta różnicówka zabezpiecza tylko łazienkę i to jest jej jedyne zabezpieczenie
    Nie. To nie jest zabezpieczenie łazienki !
    RCD tylko uzupełnia podstawowe zabezpieczenie łazienki !
    Podstawowym zabezpieczeniem przeciwporażeniowym- w łazience i w lokalu są S-ki.

(laikom się wydaje, że bez RCD nie ma ochrony)
  • #4 20972414
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #5 20972425
    dominikmazurfb
    Poziom 3  
    Przesyłam zdjęcie tej rozdzielnicy z zdjętą przednią częścią. Przy okazji widać profesjonalizm elektryka który to robił czyli choćby przewód czarny od RCD do szyny N
    Panel elektryczny z licznymi bezpiecznikami i przewodami, bez osłony, z widocznym kurzem.
  • REKLAMA
  • #6 20972462
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #7 20972476
    dominikmazurfb
    Poziom 3  
    Dziękuję ci w takim razie za wszelkie informacje.
    Dodam że tu w ogóle jest akcja bo np do pierwszego gniazdka w pokojach potrafi iść przewód 2,5mm2 a do następnych od niego już 1,5mm2. Tak samo łazienka - do gniazdka w łazience 2,5mm2 a niego do przedpokoju 1,5mm2 i tam koniec.
    Przycisk test działa.
    A i na oświetlenie jest b16 i na gniazda też b16.
    To jeszcze jedno pytanie: czy z tą rozdzielnicą instalacja powinna przejść pozytywnie co 5 letnie przeglądy?
  • #8 20972491
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #9 20972497
    Ktoś_tam
    Poziom 40  
    Ocena: 2834
    dominikmazurfb napisał:
    Przesyłam zdjęcie tej rozdzielnicy z zdjętą przednią częścią. Przy okazji widać profesjonalizm elektryka który to robił czyli choćby przewód czarny od RCD do szyny N
    Panel elektryczny z licznymi bezpiecznikami i przewodami, bez osłony, z widocznym kurzem.

Naprawdę jest to spory błąd? Bardziej bym się przyczepił użytkownika i tego że aparaty są zakurzone. Czemu tyle kurzu tam jest? Drzwiczek nie ma, czy w ogóle osłony nie ma?
    Jak już chcesz się czepiać elektryka to wartości zabezpieczeń są przypadkowe.
  • #10 20972508
    dominikmazurfb
    Poziom 3  
    w3501yyyy napisał:
    Skąd jesteś?
    jeżeli gniazda i oświetlenie są razem...

Okolice Kielc
    gniazda i oświetlenie na szczęście nie są razem

Dodano po 2 [minuty]:

Ktoś_tam napisał:
    dominikmazurfb napisał:

Naprawdę jest to spory błąd? Bardziej bym się przyczepił użytkownika i tego że aparaty są zakurzone. Czemu tyle kurzu tam jest? Drzwiczek nie ma, czy w ogóle osłony nie ma?
    Jak już chcesz się czepiać elektryka to wartości zabezpieczeń są przypadkowe.

Drzwiczki są, zdjąłem do wykonania zdjęcia.
    A kolorystyka przewodów nie jest bez znaczenia. Wiadomo że można zastosować czarne przewody do instalacji trójfazowych ale żeby dawać czarne jako N? Może jeszcze PE też dać czarne. Uważam że rozdzielnicy nie robi się tym co jest pod ręką tylko wykorzystując to co należy.
  • #11 20972518
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #12 20972524
    CYRUS2
    Poziom 43  
    dominikmazurfb napisał:
    Ta różnicówka zabezpiecza tylko łazienkę i to jest jej jedyne zabezpieczenie - poza różnicowoprądowym nie jest zabezpieczona nadprądowo.
    Nawet jak w łazience nie ma gniazdek, to oświetlenie w łazience powinno posiadać S-kę.
    Oświetleie w łązience powinno być podłączone także pod RCD.

Pytanie: są gniazdka w łazience - czy nie ma ?
  • #13 20972526
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #14 20972527
    CYRUS2
    Poziom 43  
    w3501yyyy napisał:
    Te 3xC20 to do płyty indukcyjnej, tak?
    Zuważyłem, te żyły wydaj się grubsze.
  • REKLAMA
  • #15 20972530
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #16 20972536
    dominikmazurfb
    Poziom 3  
    w3501yyyy napisał:
    Te 3xC20 to do płyty indukcyjnej, tak?

Płyta + piekarnik, bynajmniej to przestaje działać gdy je wyłączę. Więc za pewnie pożyczone L1 dla do piekarnika
  • #17 20972538
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #18 20972541
    dominikmazurfb
    Poziom 3  
    CYRUS2 napisał:
    Pytanie: są gniazdka w łazience - czy nie ma ?

Tak są. Ta RCD jest tylko od jednego gniazda w łazience i jednego w przedpokoju które jest połączone z tym gniazdkiem w łazience. Oświetlenie łazienki wraz z całym oświetleniem sufitowym w mieszkaniu jest na 4 od lewej S-ce.
  • #19 20972544
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #20 20972556
    CYRUS2
    Poziom 43  
    dominikmazurfb napisał:
    Tak samo łazienka - do gniazdka w łazience 2,5mm2
    Myślałem, że nie ma
    Zastanawiam się czy autor wie co pisze.
    dominikmazurfb napisał:
    nie jest zabezpieczona nadprądowo.
    Bo nawet mało rozgarnięty laik nie pominie bezpieczników na gniazdka.
  • #21 20972559
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #22 20972561
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #23 20972566
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #24 20972586
    dominikmazurfb
    Poziom 3  
    Dla jasności jestem pewien i wiem co piszę. Jestem pewny tego że ona nie jest zabezpieczona nadprądowo.
    Wezwę elektryka i będzie dobrze.
    Dziękuję Wam za wszystkie rady i podpowiedzi.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono kwestie dotyczące instalacji elektrycznej w bloku z 1999 roku, która jest zabezpieczona wyłącznikami nadprądowymi oraz jednym wyłącznikiem różnicowo-prądowym (RCD) dedykowanym dla łazienki. Użytkownik zauważył, że łazienka nie ma dodatkowego zabezpieczenia nadprądowego, co budzi wątpliwości co do poprawności instalacji. Odpowiedzi wskazują, że w latach 90-tych nie było obowiązku stosowania RCD na wszystkich obwodach, jednak obecnie zaleca się ich użycie dla bezpieczeństwa. Uczestnicy dyskusji sugerują sprawdzenie układu sieci budynku oraz ewentualne wezwanie elektryka do oceny i modernizacji instalacji, zwracając uwagę na nieprawidłowości w rozdzielnicy oraz dobór zabezpieczeń. Podkreślono również, że oświetlenie w łazience powinno być zabezpieczone, a instalacja wymaga przeglądu i ewentualnych poprawek.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA