logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak dokończyć podłączenie CZF 311 ze stycznikiem do pompy ciepła?

asocko 26 Lut 2024 22:06 393 5
REKLAMA
  • #1 20980039
    asocko
    Poziom 10  
    Witam forumowiczów.
    Na wstępie chciałbym zaznaczyć iż przeszukałem forum pod kątem interesującego mnie tematu i znalazłem coś bliskiego jednak nie dokładnie odwzorowującego moją sytuację. (https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3841107.html) Schemat podłączenia urządzenia CZF 311 i stycznika.

jak dokończyć podłączanie CZF 311 (czerwona obwódka po lewo) ze stycznikiem (czerwona obwódka po prawo) a może jeszcze czegoś mi brakuje? Proszę o pomoc.
    Załączniki:
    • Jak dokończyć podłączenie CZF 311 ze stycznikiem do pompy ciepła? MOJE CZF311.jpg (1.4 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 20980063
    asocko
    Poziom 10  

Gruntowa NIBE 1145-8 PC (https://www.nibe.eu/pl/pl/produkty/pompy-ciepla/gruntowe-pompy-ciepla/f1145-pc). Może i nawet ma swoje jakieś zabezpieczenie, ale nie była tania, więc chciałbym chronić elektronikę i sprężarkę dodatkowo.
  • REKLAMA
  • #4 20980113
    kkas12
    Poziom 43  
    Ocena: 4323
    Jak dla mnie jest to zbędny gadżet, który na nic się nie przyda i nic ci nie ochroni.
    Ponadto stycznik musi cały czas pracować i może się okazać, że ulegnie uszkodzeniu w najmniej spodziewanym momencie.
    Tak jak i czujnik.
  • REKLAMA
  • #5 20980125
    asocko
    Poziom 10  
    Ze wszystkiego co mi instalatorzy zalecali to żebym zamontował czujnik zaniku faz , wybrałem czf 311 bo nie zajmuje dużo miejsca, czy to jest jest aż tak awaryjne?
  • #6 20980143
    kkas12
    Poziom 43  
    Ocena: 4323
    Awaryjności nie da się przewidzieć. Mam takie (inny typ, ale producent ten sam) gdzie kilka działa już ponad rok, ale były takie co po kilku miesiącach padały.
    Producent pompy o takim zabezpieczeniu nie wspomina. A sprężarki silnik trojfazowy nie napędza.

Ale jeśli dalej się przy tym upierasz to raczej należy zastosować CZF-2B lub CZF-2BR kontrolujący styki stycznika.

Dodano po 13 [minuty]:

A pompę chcesz za pomocą gniazda przyłączyć?
    Jeśli tak to RCD musi być 30mA a nie 300mA jak sobie narysowałeś.
REKLAMA