logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Mój zewnętrzny dysk twardy nie działa w systemie Windows 11

Ludwig6996 28 Lut 2024 16:06 1428 8
REKLAMA
Treść została przetłumaczona angielski » polski Zobacz oryginalną wersję tematu
  • #1 20982822
    Ludwig6996
    Poziom 2  
    Witam wszystkich!
    Stoję przed następującym problemem.
    Mój zewnętrzny dysk twardy ma pojemność 300 GB. System widzi go w formacie RAW, mimo że wcześniej był w formacie FAT.

Niestety nie mam egzemplarza...

Nadal mam ważne pliki na dysku.

Może ktoś wie jak rozwiązać problem?
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 20983685
    laptokowiec
    Poziom 31  
    Ocena: 118
    W dmde lub ddrescu (linux) wykonaj kopię posektorową na inny dysk.
    Przeskanuj kopię w dmde.
  • #5 20984147
    kaleron

Specjalista - HDD i odzyskiwanie danych
    Ocena: 2318
    Tak, mile widziany SMART, i model dysku. 300 GB, to bardzo nietypowa pojemność. Możliwe, że dysk 320 GB miał jakieś problemy i jego pojemność została ograniczona w fabryce lub jakimś serwisie.
    Najpierw wykonaj kopię posektorową, dopiero później próbuj szukać na niej danych.
    Możesz też pokazać, jak partycjonowanie tego dysku jest widziane przez DMDE. Czasem, możliwa jest naprawa uszkodzonych struktur logicznych.
    Konto firmowe:
    Kaleron sp. z o. o.
    Hirszfelda 4/18, Jelcz-Laskowice, 55-231 | Tel.: 713XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://kaleron.pl
  • REKLAMA
  • #6 20987991
    Ludwig6996
    Poziom 2  

Podłączyłem więc dysk do innych komputerów z systemem Windows i Linux. Wyjąłem nawet dysk z pudełka i podłączyłem go bezpośrednio przez interfejs SATA, ale nie zadziałało.

Udało mi się znaleźć rozwiązanie w internecie.

Natknąłem się na ten artykuł i śledziłem go krok po kroku.

https://hetmanrecovery.com/de/recovery_news/p...e-the-file-system-raw-without-losing-data.htm

Kosztowało mnie to 97,95 dolarów, ale to nic w porównaniu z wysłaniem dysku do specjalisty. Ryzykowałem utratę plików na zawsze. Ale nie stać mnie na płacenie dużych pieniędzy.

Następnie chciałbym wyjaśnić, jak to zrobiłem.

Najpierw udało mi się utworzyć kopię uszkodzonego dysku za pomocą narzędzia „HDD Raw Copy Tool”.

Pobrałem „Hetman Partition Recovery”, program znalazł mój dysk RAW w formacie FAT i rozpoczął pełne skanowanie. Znaleziono większość moich plików i pomyślnie je przywrócono. Oczywiście nie wszystkie pliki udało się odzyskać, ale miałem szczęście: udało mi się odzyskać najważniejsze pliki.

I tak, rób kopie ważnych plików (płyt) do wykorzystania w przyszłości.

Dziękuję również wszystkim, którzy próbowali mi pomóc!!!!
  • REKLAMA
  • #7 20989645
    kaleron

Tak - przy typowych usterkach ten schemat postępowania zwykle pomaga, jednak działanie na podstawie mniej lub bardziej przypadkowo znalezionej w internecie instrukcji bez odpowiedniej diagnostyki zawsze jest obciążone ryzykiem tego, że znaleziona instrukcja może być nieadekwatna do Twojej sytuacji, a także tego, że może być głupia lub szkodliwa - bo w internecie publicznie się wypowiadają nie tylko ci, co mają dużo wiedzy i doświadczenia, ale też ci, kto ma po prostu potrzebę zaistnienia.
    Konto firmowe:
    Kaleron sp. z o. o.
    Hirszfelda 4/18, Jelcz-Laskowice, 55-231 | Tel.: 713XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://kaleron.pl
  • #8 21787386
    ordersoftwarekeys4
    Poziom 1  
    Jeśli dysk jest wyświetlany jako RAW, zwykle oznacza to uszkodzenie systemu plików, a nie utratę danych, nie formatuj go i nie zapisuj niczego nowego na dysku. Spróbuj najpierw podłączyć go do innego portu USB lub innego komputera przed wykonaniem jakichkolwiek napraw dobrym pomysłem jest wykonanie kopii zapasowej dysku sektor po sektorze za pomocą narzędzia takiego jak Aomei . Następnie narzędzia do odzyskiwania, takie jak TestDisk, mogą pomóc odbudować partycję FAT lub odzyskać pliki. CHKDSK nie będzie działać na systemach plików RAW.
  • #9 21787416
    kaleron

ordersoftwarekeys4 napisał:
    wykonanie kopii zapasowej dysku sektor po sektorze za pomocą narzędzia
    - jest wiele darmowych narzędzi pozwalających wykonać taką kopię. W dodatku wiele z nich zrobi to lepiej, niż AOMEI.
    TestDisk, mogą pomóc odbudować partycję FAT
    mogą, ale nie jest zalecanie ich używanie "na pałę" bez odpowiedniej diagnostyki. Zresztą w odzyskiwaniu danych zrobienie czegokolwiek powinno wynikać z przeprowadzonej wcześniej diagnostyki.
    CHKDSK nie będzie działać na systemach plików RAW.
    - i bardzo dobrze, bo mógłby wyrządzić nieodwracalne szkody.
    Konto firmowe:
    Kaleron sp. z o. o.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy zewnętrznego dysku twardego o pojemności około 300 GB, który w systemie Windows 11 jest wykrywany jako partycja w formacie RAW zamiast FAT, co wskazuje na uszkodzenie systemu plików. Dysk nie działa również po podłączeniu do innych komputerów z Windows i Linux oraz po bezpośrednim podłączeniu przez interfejs SATA. Zalecane jest wykonanie kopii posektorowej uszkodzonego dysku na inny nośnik o większej pojemności, używając narzędzi takich jak HDD Raw Copy Tool, DMDE, ddrescue (Linux) lub Aomei. Następnie można próbować odzyskiwania danych za pomocą programów takich jak TestDisk, qphotorec_win.exe z pakietu TestDisk, Hetman Partition Recovery lub innych narzędzi do odbudowy systemu plików RAW bez formatowania. Ważne jest, aby nie zapisywać nowych danych na dysku i nie używać narzędzi typu CHKDSK na partycjach RAW. Diagnostyka SMART dysku za pomocą CrystalDiskInfo może pomóc w ocenie stanu sprzętowego. Odzyskiwanie danych wymaga ostrożności i najlepiej poprzedzone jest dokładną diagnostyką, aby uniknąć dalszych uszkodzeń. Koszt komercyjnych programów do odzysku może być niższy niż usługi specjalistyczne, jednak należy uważać na instrukcje znalezione w internecie, które mogą być nieadekwatne lub szkodliwe.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA