logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kłopot z zasilaczami Codegen 300W 250XA1 oraz ModeCom 300GTF

maxoil_2005 03 Gru 2005 19:34 1722 3
REKLAMA
  • #1 2050500
    maxoil_2005
    Poziom 2  
    Otóż mam dwa zasilacze komputerowe:
    1. Codegen 300W 250XA1 rev. CG-07A
    2. Mode Com 300W ATX 300GTF

Mam problem z nimi, otóż obydwa podają poprawne napięcia gdy nie są załączone (ST-by oraz POW ON/OFF).

W zasilaczu Codegen wylutowałem i pomierzyłem elementy na radiatorze i są OK. Gdy sprawdziłem miernikiem czy są zwarcia to między 3.3V a masą jest przejście tzn. miernik piszczy.

A co do zasilacza Mode Com to uruchomiłem komputer i po pewnym czasie się wyłączył i już nie uruchomił się (po wymianie zasilacza komp ruszył więc jest OK). Wylutowałem i sprawdziłem elementy na radiatorze i również są dobre. Sprawdziłem miernikiem czy są zwarcia i okazało się że między 5V; 3,3V a masą są przejścia.

Zasilacz Mode Com chciałbym jeszcze uruchomić i wsadzić go z powrotem do komputera ale nie wiem czy warto, a Codegena użył bym jako zasilacza laboratoryjnego.

Co należy wymienić aby zasilacze ruszyły? Z góry dziękuję za odpowiedzi.
  • REKLAMA
  • #2 2055068
    TONI_2003
    Moderator
    Ocena: 3803
    Witam! ... w odpowiedzi na Twe PW ..

Mam problem z nimi, otóż obydwa podają poprawne napięcia gdy nie są załączone (ST-by oraz POW ON/OFF). 

Jak to rozumieć? Jak coś może dawać poprawne napięcia gdy nie jest załączone?

W zasilaczu Codegen wy lutowałem i pomierzyłem elementy na radiatorze i są OK. Gdy sprawdziłem miernikiem czy są zwarcia to między 3.3V a masą jest przejście tzn. miernik piszczy. 

Jak coś może być dobre a nie dobre bo piszczy co Ty masz na myśli?
    Jak oznaczony jest element ?
    Jeśli to mosfet to przy pomiarze diody jest to możliwe (zewrzyj przed pomiarem wyprowadzenia) !

A co do zasilacza Mode Com to uruchomiłem komputer i po pewnym czasie się wyłączył i już nie uruchomił się (po wymianie zasilacza komputer ruszył więc jest OK). 
    Wy lutowałem i sprawdziłem elementy na radiatorze i również są dobre. Sprawdziłem miernikiem czy są zwarcia i okazało się że między 5V; 3,3V a masą są przejścia. 

Zaś brak spójności w Twym rozumowaniu gdzie masz masę na wy lutowanym elemencie i dlaczego twierdzisz że jest dobry , a za chwile że nie?
    Dlaczego nie przeczytałeś tego linku:

https://www.elektroda.pl/rtvforum/kb.php?mode=article&k=1728

Jak również innych postów na temat naprawy zasilaczy zdecyduj się czy masz wiedzę by to naprawiać jak również jaki zasilacz chcesz naprawiać najpierw !
    Naucz się robić pomiary oraz to że element jaki by nie był ma swe oznaczenia i trzeba je podawać!
    :D
  • REKLAMA
  • #3 2055858
    maxoil_2005
    Poziom 2  
    Z tymi poprawnymi napięciami chodziło mi o to że gdy zielony nie jest zwarty z masą to Pow ON/OFF wynosi 2V a STBY 5V.

Co do drugiego zagadnienia to chodzi mi o to że sprawdziłem diody (po wy lutowaniu) i są ok, a gdy je umieściłem z powrotem to gdy miernik przełączyłem na buzzer to gdy jeden przewód podpiąłem pod 3.3V a drugi pod masę to brzęczyk piszczał.

Co do trzeciego zagadnienia to chodziło mi o to że uszkodzeniu nie uległ komputer tylko sam zasilacz bo gdy zamontowałem inny (zasilacz) to komp ruszył. Sprawdziłem (po wy lutowaniu) elementy na radiatorze i są dobre, po w lutowaniu ich z powrotem to miernik przełączyłem na buzzer i gdy jeden przewód podpiąłem pod 3.3V a drugi pod masę to brzęczyk piszczał oraz tak samo się zachował gdy przewód podpiąłem pod wtyczke od +5V.
  • #4 2057656
    ankuch
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 91
    maxoil_2005 napisał:
    Z tymi poprawnymi napięciami chodziło mi o to że gdy zielony nie jest zwarty z masą to Pow ON/OFF wynosi 2V a STBY 5V.

Większość CODEGENÓW na PS-ON ma napięcie ok. 2V i ruszają, nie jest to żadna wada.
    Na +5VSB musi być koniecznie +5V.
    maxoil_2005 napisał:
    Co do drugiego zagadnienia to chodzi mi o to że sprawdziłem diody (po wy lutowaniu) i są ok, a gdy je umieściłem z powrotem to gdy miernik przełączyłem na buzzer to gdy jeden przewód podpiąłem pod 3.3V a drugi pod masę to brzęczyk piszczał.

Ma prawo, większość gałęzi ma wewnętrzne obciążenia. W gałęzi +3,3V jest to opór rzędu 15-30 Ω.
    maxoil_2005 napisał:

Co do trzeciego zagadnienia to chodziło mi o to że uszkodzeniu nie uległ komputer tylko sam zasilacz bo gdy zamontowałem inny (zasilacz) to komputer ruszył. Sprawdziłem (po wy lutowaniu) elementy na radiatorze i są dobre, po w lutowaniu ich z powrotem to miernik przełączyłem na buzzer i gdy jeden przewód podpiąłem pod 3.3V a drugi pod masę to brzęczyk piszczał oraz tak samo się zachował gdy przewód podpiąłem pod wtyczke od +5V.

Powtarzasz się.
    Już nie czepiaj się tego buzzera, podaj lepiej napięcia na KA7500B (TL494).
REKLAMA