logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zniknięcie drugiego ekranu i karty graficznej w laptopie - co robić?

igusAssf 01 Mar 2024 19:02 207 6
REKLAMA
  • #1 20986023
    igusAssf
    Poziom 2  
    Zrzut ekranu z Menedżera urządzeń na komputerze, pokazujący listę urządzeń, w tym karty graficzne Intel UHD Graphics.
    Mam laptopa, w randomowym momencie znikł mi ekran na drugim monitorze i karta graficzna(komputer zaczął chodzić na zintegrowanej z procesora) zformatowałem już komputer ale to nie pomogło ktoś coś >??
  • REKLAMA
  • #2 20986056
    freebsd
    Poziom 42  
    Ocena: 2025
    Jaki model laptopa i monitora. Jaki rodzaj złącza w kablu sygnałowym do monitora.
    Próbowałeś użyć innego kabla? Sprawdzałeś z innym monitorem? Może masz inny laptop, by spróbować podłączyć zamiast Twojego?
  • REKLAMA
  • #3 20986097
    igusAssf
    Poziom 2  
    bardziej tu nie chodzi o to że monitor nie działa tylko to że tej karty graficznej dedykowanej nie moge używac a moge tylko używać zintegrowaną. Ale monitor to jakiś stary monitor 1440x900chyba podłaczony vga. A laptop to rtx3060 i7 10800H 16gb ram (msi katana gf76) także monitor to chyba tylko efekt uboczny tego że nie działa ten rtx3060 a tylko integra
  • REKLAMA
  • #4 20986106
    freebsd
    Poziom 42  
    Ocena: 2025
    Aktualne sterowniki producenta laptopa i karty graficznej miałeś zainstalowane?
  • #5 20986127
    Kasek21
    Poziom 43  
    Ocena: 3510
    Jak nie wykrywa GPU nawet po reinstalacji systemu to uszkodzone GPU lub układy odpowiedzialne za jego prace.

Czeka Cię serwis, a czy naprawa będzie możliwa i najważniejsze czy będzie opłacalna to się dowiesz po diagnozie.
  • REKLAMA
  • #6 20986128
    igusAssf
    Poziom 2  
    wydaje mi sie że tak, lecz teraz nie moge wogole pobrać sterowników nvidia ponieważ pokazuje mi że nie mam karty nvidia na laptopie
  • #7 20986129
    Kasek21
    Poziom 43  
    Ocena: 3510
    Kasek21 napisał:
    Czeka Cię serwis, a czy naprawa będzie możliwa i najważniejsze czy będzie opłacalna to się dowiesz po diagnozie.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z laptopem MSI Katana GF76, w którym zniknął drugi ekran oraz dedykowana karta graficzna RTX 3060, co skutkuje przełączeniem na zintegrowaną grafikę. Po formacie systemu problem nie ustąpił. Użytkownik podejrzewa uszkodzenie karty graficznej lub układów odpowiedzialnych za jej działanie. Wskazówki dotyczące rozwiązania obejmują sprawdzenie aktualności sterowników oraz testowanie z innym monitorem i kablem. W przypadku braku wykrycia GPU, sugerowane jest skontaktowanie się z serwisem w celu diagnozy i oceny opłacalności naprawy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA