logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sony LBT-D507: Autorevers nie działa po wymianie pasków

Alano166 05 Mar 2024 21:51 630 7
REKLAMA
  • #1 20992015
    Alano166
    Poziom 5  
    Ocena: 23
    Witam posiadam ładną wieże Sony LBT D507 i szwankuje mi w niej magnetofon.
    Dodam że zębatki są całe.
    Nie wiem jak działał przed wymianą pasków, lecz po wymianie na takie jakie powinny tam być nie działa autorevers.

• REKLAMA
  • #2 20992364
    James596
    Poziom 29  
    Ocena: 531
    Sprawdź zębatkę na silniku sterującym małym paskiem. Jak jest luźna, to autorewers głupieje. Warto też sprawdzić czy nie ma gdzieś pozostałości starych pasków które potrafią blokować mechanizm.

Miałem jeszcze przypadek w tym mechanizmie, że pęknięta była zębatka na głowicy i przy obracaniu głowicy klinowała się. Nie znalazłem sposobu na jej naprawę i przełożyłem całą głowicę z innego mechanizmu.

Ogólnie mechanizmy TCM190 nie są zbyt udane. Po latach są awaryjne, a kulturą pracy raczej nie grzeszą.
  • REKLAMA
  • #3 20992429
    Alano166
    Poziom 5  
    Ocena: 23
    Właśnie podejrzewam tą zębatkę na silniku sterującym tam są dwie malutkie na takiej jakby "dźwigni" na której poruszają się te zębatki w prawo i w lewo w zależności od autoreversu chyba co nie? No i one luźno się przekręcają w prawo i lewo bardzo luźno, natomiast co do kręcenia się tych zębateczek toteż luźno się kręcą ta prosto z silnika ciężej a ta obok malutka luźniej ale też mają luzy góra dół na plastikowych trzpieniach, także nie wiem.

Gdy oszukam że niby jest kaseta wszytsko działa autorevers działa elegancko, z kasetami nie działa nie mam zielonego pojęcia.

ZAUWAŻYŁEM TEŻ INNY PROBLEM jak głowica się obraca w "tył" jak włączam revers to ona w idealnej linii prostej nie jest tylko lekko krzywo, natomiast jak włączam play w normalną stronę w którą działa to głowica jest idealnie równo ustawiona i tak się dzieje w obu kieszeniach.

Syfu nigdzie nie ma wyczyściłem koła pasowe alkocholem IPA
  • REKLAMA
  • #4 20992438
    James596
    Poziom 29  
    Tak, tam są dwie zębatki, a pęka ta która jest umiejcowiona bezpośrednio na wałku silnika. Wtedy przy zmianie kierunku odtwarzania następuje zgrzyt, zębatka ślizga się na osi, a magnetofon przez chwilę "rozwija" jedną ze szpul kasety, powodując zadziałanie autostopu po chwili.

Patent na naprawę tej zębatki to założenie na nią "końcówki" sprężyny od długopisu, który spowoduje ściśnięcie pęknięcia. Ewentualnie wymiana na nową.

Jeśli głowica jest krzywo, to skłaniam się raczej do uszkodzenia zębatki na głowicy. Widać tą zębatkę na dole mechanizmu, u mnie miała małe pęknięcie pomiędzy zębami i to klinowało ruch głowicy, autorewers głupiał.

Co do silników, to z tego co pamiętam to po każdym włączeniu działają, sprawdzając pozycję mechaniki.
  • REKLAMA
  • #6 20992488
    James596
    Poziom 29  
    Jeśli masz mikropęknięcie na trybiku na osi silnika, to autorewers może wariować, bo zębatka się ślizga. Polecam powalczyć z tym trybem lub wymienić go na nowy.
    Co do zębatki pod głowicą, u mnie też było tam malutkie pęknięcie, ale jednak klinowało.
    Polecam rozebrać mechanizm, zdjąć paski i kręcąc kołem napędowym przeanalizować działanie całości w każdym trybie - ja w ten sposób odkryłem, że przy zmianie strony kasety pojawia się opór w momencie przekręcania głowicy, a po tym udało się zauważyć przyczynę...
  • #8 21472985
    rybarobert
    Poziom 2  
    Ocena: 4
    Witam, a masz może rozmiar pasków? Potrzebuję wymienić i czy gdzieś jest jakiś film, jak zabrać się do wymiany pasków?

Podsumowanie tematu

✨ W wieży Sony LBT-D507 po wymianie pasków magnetofon przestał działać poprawnie w trybie autoreversu. Problem może wynikać z luzów lub mikropęknięć na zębatkach, szczególnie na trybiku osadzonym bezpośrednio na wałku silnika oraz na zębatce pod głowicą, które powodują ślizganie się i klinowanie mechanizmu. Luźne zębatki na dźwigni sterującej autorevers mogą również wpływać na nieprawidłowe działanie. Zaleca się dokładne sprawdzenie i ewentualną wymianę uszkodzonych trybików, które można kupić jako części zamienne. Obrót głowicy w trybie odtwarzania wstecznego może być krzywy z powodu uszkodzenia zębatki pod głowicą. Po wymianie pasków warto rozebrać mechanizm, zdjąć paski i ręcznie sprawdzić działanie mechanizmu w różnych trybach, aby zlokalizować opory i uszkodzenia. Przy każdym włączeniu wieży słychać pracę silników magnetofonów, co jest normalne. Dostępne są filmy instruktażowe dotyczące wymiany pasków.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA