logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Fotobudka 360 24V nie działa po zatrzymaniu - co sprawdzić?

kriss34x 05 Mar 2024 22:52 633 10
REKLAMA
  • #1 20992098
    kriss34x
    Poziom 3  
    Witam wszystkich.
    Szukałem podobnego tematu, nie znalazłem.
    Rzecz dotyczy fotobudki 360, a mianowicie jej awarii po wstrzymaniu ramienia przez jednego z korzystających gości, po tym już nie chciała ruszyć.

Całość składa się z :
    - zasilacz impulsowy 24 V 3 A
    - silnik 24 V
    - sterownik MT-C201 24V
    - potencjometr regulacji prędkości silnika wraz z wyłącznikiem

Silnik wykluczam ( podłączony " na krótko " ) pod zasilacz liniowy 20 V 3A od laptopa - działa świetnie

Co mógłbym sprawdzić, żeby zlokalizować przyczynę usterki - nie wiem, czy w miarę jasno opisałem problem - spędziłem nad tym kilka godzin, mam już zamęt.

Z góry dziękuję za wskazówki.
  • REKLAMA
  • #2 20992156
    Mobali
    Poziom 43  
    Ocena: 3837
    Skoro wykluczyłeś silnik, to w prosty sposób możesz sprawdzić potencjometr z wyłącznikiem (zmierzyć multimetrem) oraz sprawdzić napięcie wychodzące z zasilacza impulsowego (obciążyć żarówką samochodową 24V i zmierzyć multimetrem). Jeśli te elementy są sprawne i silnik też, pozostaje szukać problemów w sterowniku. No i koniecznie złączki oraz okablowanie. Czasem załamany przewód czy źle zaciśnięty konektor potrafi napsuć krwi.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #3 20992409
    kriss34x
    Poziom 3  
    Zasilacz nowy, sprawny, sterownik nowy, w przewodach i na konektorach panuje porządek, chyba coś na płytce z potencjometrem, tylko co...
    W sobotę mam imprezę, a sprzęt niesprawny...

Dodaję zdjęcie PCB z potencjometrem - bardzo proszę, gdyby ktoś miał sugestie, jakiekolwiek będę bardzo wdzięczny.
    Płytka PCB z potencjometrem na kolorowym tle
  • #4 20992522
    Mobali
    Poziom 43  
    Bez pomiarów nie da się zdiagnozować modułu z potencjometrem. Szczególnie zdalnie, nie dysponując żadnymi danymi. Jest środa, jeszcze przed południem, więc bez problemu zdążysz do soboty wykonać pełną diagnostykę. Na ewentualną naprawę też będzie czas. Na płytce jest jeden element aktywny, który także warto sprawdzić. Oraz kondensator elektrolityczny bywa elementem, który może stwarzać problemy. Koniecznie przejrzyj też układ pod kątem "zimnych lutów". Jest ich mało, więc można profilaktycznie poprawić wszystkie połączenia.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #5 20992526
    kriss34x
    Poziom 3  
    A czy jest możliwość pominięcia potencjometru, jeśli tak, to jak podłączyć silnik do sterownika tak, aby pilot podawał napięcie lub zamykał obwód masą?
    Chwytam się każdej ewentualności.. Obroty będą co prawda zbyt szybkie, ale coś wymyślę na to ( jakiś rezystor, bądź potencjometr bez żadnych układów )

Jest taka szansa?
  • REKLAMA
  • #6 20992564
    Mobali
    Poziom 43  
    A dlaczego chcesz tak zrobić? Przecież sprawdzenie potencjometru jest niezwykle proste. Zamiast chwytać się "ewentualności" zrób to to tak, jak nakazuje sztuka.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #7 20992570
    kriss34x
    Poziom 3  
    Potencjometr dam w sobie na pewno jest w porządku.
    Są tam 3 diody, kondensator, tranzystor i jakieś dwa układy.
    Już zrobiłem to, co chciałem osiągnąć w poście wyżej - nadmieniam, że będzie to rozwiązanie awaryjne, tymczasowe.
  • REKLAMA
  • #8 20994776
    Citizen75
    Poziom 30  
    Ocena: 472
    Moduł z potencjometrem to prawdopodobnie klasyczny regulator PWM na układzie NE555. Identyczny można znaleźć w sklepach internetowych w cenie poniżej 10 zł bez kosztów wysyłki. Szukaj po oznaczeniu "ZTA31469".
  • #9 20996076
    kriss34x
    Poziom 3  
    Najpiękniej dziękuję za wskazówkę z modułem, kupiony został za 13 zł ( bez wysyłki ), wczoraj zamontowany, wszystko działa znakomicie. Problem rozwiązany.

Dzięki za zaangażowanie :)
  • #10 21053866
    marcindylewskilp
    Poziom 1  
    Witam, ja troszkę z innym problemem. Puszczam skrzydło z pilota i po 2 sekundach się zatrzymuje ? Czasami muszę puścić 4 razy, zanim zacznie śmigać. Jest to nieco kłopolitwe na imprezie.
  • #11 21053917
    Mobali
    Poziom 43  
    marcindylewskilp napisał:
    Witam, ja troszkę z innym problemem.
    Może warto więc założyć własny temat, a nie "przyklejać się" do kogoś? Szczególnie, jeśli problem jest jednak zdecydowanie inny.
    Pomogłem? Kup mi kawę.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z fotobudką 360, która przestała działać po zatrzymaniu ramienia przez gościa. W skład systemu wchodzą zasilacz impulsowy 24V 3A, silnik 24V, sterownik MT-C201 24V oraz potencjometr regulacji prędkości. Silnik został wykluczony jako źródło problemu, ponieważ działał poprawnie po podłączeniu do innego zasilacza. Użytkownicy zasugerowali sprawdzenie potencjometru, napięcia zasilacza oraz okablowania. Po dalszych analizach, użytkownik zidentyfikował problem z modułem potencjometru, który okazał się być klasycznym regulatorem PWM na układzie NE555. Po zakupie nowego modułu problem został rozwiązany.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA