logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Prostownik z Lidla ULG 3.8 A1 pomoc w naprawie, odczytanie wartości elementów

darusp28 06 Mar 2024 22:36 522 6
REKLAMA
  • #1 20993521
    darusp28
    Poziom 6  
    Witam, grupę mam prośbę padł mi taki modelowo ULG 3.8 A1

Widok na uszkodzoną płytkę drukowaną z zaznaczoną rezystancją R16. Zdjęcie płytki drukowanej z widocznymi elementami elektronicznymi, na której zaznaczone są dwa miejsca czerwonymi okręgami.

Jeśli ktoś mógłby wspomóc danymi elementów ze zdjęcia,
    Na pewno nie jest to OB2276CP który jest w nowszym modelu, gdzieś w sieci udało mi się ze zdjęcia odczytać, że może to być UC3844B ale pewności nie mam, prosiłbym o pomoc w identyfikacji również rezystancji R16 i R11, za co będę wdzięczny.
    Strzał dostał mostek, mosfet, dioda Zenera, transoptor, a największy strzał dostał układ, którego nie potrafię zidentyfikować poza tym zgrzały się r16i r11.
  • REKLAMA
  • #2 20993600
    flinc
    Poziom 30  
    Ocena: 155
    Czy szukałeś w elektrotanya.hu katalog SMD / smanuals .com katalog SMD
  • REKLAMA
  • #3 20993720
    darusp28
    Poziom 6  
    Szukałem wszędzie w sieci, ale w tej lokalizacji nie. Poza tym nie jestem jakimś zaawansowanym elektronikiem tylko potrafię zdiagnozować uszkodzone elementy i podmieniam je. A jeśli nie znam wartości to mam kłopot. W zasadzie to naprawa tego sprzętu jest nie opłacalna ale to jakiś rodzaj pasji😃
  • REKLAMA
  • #4 21433854
    miyk
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Czy temat jeszcze aktualny ?
  • #5 21433876
    darusp28
    Poziom 6  
    Odczytałem, ale pomimo prób nie udało się naprawić, jeszcze występują tam diody, które podmieniłem, bo też były uszkodzone, i dalej nic z tego. Te diody też nie wiem, jakie powinny być niestety.
  • #6 21433937
    miyk
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    scalak to 3844CM R11-222 R16-1K Q1-MDF8N60
  • REKLAMA
  • #7 21433949
    darusp28
    Poziom 6  
    Dziękuję bardzo za cenne informacje, te dane udało mi się zdobyć, a te diody szklane to uda się jakoś odczytać? Co to za diody?

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy naprawy prostownika Lidl ULG 3.8 A1, w którym uszkodzeniu uległy mostek prostowniczy, tranzystor MOSFET, dioda Zenera, transoptor oraz układ scalony. Problemem jest identyfikacja uszkodzonego układu sterującego oraz wartości rezystorów R11 i R16, które uległy przepaleniu. Wskazano, że układ scalony to prawdopodobnie UC3844B (oznaczony jako 3844CM), a wartości rezystorów to R11 = 222 Ω oraz R16 = 1 kΩ. Tranzystor MOSFET oznaczono jako MDF8N60. Autor poszukiwał informacji w katalogach SMD i na forach, jednak nie udało się jednoznacznie zidentyfikować wszystkich elementów, zwłaszcza diod szklanych, które również były uszkodzone i wymagały wymiany. Naprawa jest prowadzona z pasji, mimo że sprzęt jest mało opłacalny do serwisu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA